Educació i formació

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
19/03/2024 03:11:12

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Escola de Barbiana es pren com a model per debatre sobre els reptes de l'escola inclusiva

10/10/2017
Lectures: 1119
L'Escola de Barbiana es pren com a model per debatre sobre els reptes de l'escola inclusiva

El proper dijous 19 d'octubre, a les 19h, l'Ajuntament i l'Ateneu Santfeliuenc- USLA organitzen a la Biblioteca Montserrat Roig una xerrada al voltant de escola inclusiva, prenent com a referència el llibre "Carta a una mestra" (Eumo Editorial), que descriu el model d'escola oberta impulsat per l'Escola de Barbiana i denuncia un sistema educatiu discriminador.

Escrita pels alumnes de l'escola del petit poble de Barbiana (Itàlia) i pel seu mestre, Lorenzo Milani, l'obra descriu un model d'escola innovadora, oberta a tothom, sense horaris fixos ni assignatures compartimentades. Una escola que atorga un pes fonamental a la llengua com a instrument per aprendre i fer-se valer, i al coneixement de l'actualitat i la potenciació del raonament.

Enguany es compleixen 50 anys de la publicació d'aquest llibre, considerat l'al·legat més contundent i clar contra aquell model d'escola que segrega. Un autèntic manual per a pares, mares i educadors/es que convida a fer les coses d'una altra manera i que, mig segle després, sacseja el nostre compromís amb l'educació.

El text reflexiona sobre el dret que tenen tots els infants a comptar amb els recursos necessaris per ser escolaritzats i a assolir les competències bàsiques, la necessitat d'allargar el temps educatiu més enllà de l'escola i la motivació dels docents per fer que els infants i joves trobin sentit en allò que fan en una època marcada per la incertesa i la manca de referents. 

Lorenzo Milani (Florència, 1923-1967) va ser un sacerdot i escriptor italià que va denunciar en els seus escrits el paper de l'escola com a instrument del poder i com a forma d'integració en una societat discriminatòria. Alhora, va postular una educació que facilités el canvi social, per la qual cosa va ser recriminat per les autoritats, especialment religioses i militars.

La xerrada, que s'inclou dins el Pla Educatiu de Ciutat (PEC), serà moderada per Àngel Merino, coordinador de l'USLA, i comptarà amb la participació de José Luis Corzo, professor emèrit de la Facultat de Teologia de la Universitat Pontificia de Salamanca i fundador del Movimiento de Educadores Milanianos, i Miquel Martí, biògraf i traductor de Lorenzo Milani.  

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior