Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

20/02/2018 22:22:32

Idioma

Identificació

Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Menú superior

Menú principal

Edat contemporània

Al llarg de l'època contemporània s'han produït transformacions de gran transcendència en tots els àmbits: demogràfics, econòmics, socials, polítics i de mentalitat. La població va passar dels 1.895 habitants (l'any 1787) als 43.007 habitants  al 2008. La vila va créixer i es va transformar en ciutat. Es van crear nous barris més amunt de la via del tren i el nucli urbà es va apropar al riu per mitjà de l'eixamplament del tradicional barri de Falguera.

Ferrocarril.

L'agricultura, essencialment de subsistència fins aleshores, es va diversificar i intensificar, i es va transformar en una agricultura de mercat. L'últim terç del segle XIX es va iniciar la industrialització a Sant Feliu a partir del tèxtil. En el segle XX el sector secundari es va diversificar amb el desenvolupament de la indústria química, metal·lúrgica i de la construcció. Paral·lelament, es va produir un desenvolupament del sector dels serveis.

Durant l'època contemporània es va passar de l'antic règim -basat en l'absolutisme i en una societat fonamentada en uns privilegis als quals s'accedia per l'herència i no pel treball- a una societat democràtica, fonamentada en els principis constitucionals i en la igualtat de drets. Aquest procés va ser llarg i va evidenciar contradiccions socials que es van fer evidents en molts moments, com la Guerra del Francès, les guerres carlines, la Guerra Civil -amb la consegüent repressió i exili-, el franquisme i l'etapa de la transició democràtica.

Entre els anys 1939 i 1945 va ser quan la repressió judicial es mostrà més dura. Les presons eren plenes i l'any 1944 hi havia 31 santfeliuencs declarats ciutadans en llibertat condicional, i dos d'ells encara estaven en situació de desterrament condicional després d'haver sortit de la presó. La dècada dels quaranta va estar marcada també per les dures condicions de vida: a la repressió cal afegir-hi les dificultats que tenia la majoria de la població per cobrir les necessitats més bàsiques.

La democràcia va arribar als ajuntaments amb les primeres eleccions municipals del 3 d'abril de 1979. A Sant Feliu, tot i els intents del PSUC de fer un programa comú i fins i tot una llista única amb el PSC-PSOE i CiU, es van presentar vuit candidatures diferents. Els quatre primers anys (1979-1983) van obligar a un pacte polític de progrés (PSUC, PSC-PSOE i CIU) per afrontar de forma unitària les primers mesures de canvi: plans d'ocupació, pavimentació de carrers i millores en l'enllumenat públic, l'educació i la salut.

Link to ObjectExecute action