Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

24/04/2018 02:42:10

Idioma

Identificació

Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Actualitat

19/04/2017
Lectures: 522
El delegat del Govern a Catalunya confirma el compromís de l'Estat a fer realitat el soterrament

L'alcalde, Jordi San José, acompanyat dels regidors Lidia Muñoz, Josep Maria Rañé i Elisabet Ortega s'ha reunit aquest dimecres, 19 d'abril, amb el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, per concretar la voluntat de l'Estat pel que fa al soterrament de les vies del tren a Sant Feliu. La reunió arriba després que el 28 de març passat el president del Govern, Mariano Rajoy, anunciés la inversió de 1.882 milions d'euros a la xarxa de Rodalies de Catalunya per a aquesta legislatura, i posés en el punt de mira el projecte de soterrament a Sant Feliu, així com també els soterraments de l'Hospitalet de Llobregat i Montcada i Reixac. 

San José s'ha mostrat "moderadament satisfet" després de la trobada en què Millo ha ratificat el compromís del Ministeri de Foment de treballar per fer realitat el soterrament a Sant Feliu. Durant la reunió, l'alcalde ha sol·licitat que s'incorpori el projecte de soterrament en els pressupostos de l'any 2018, i tot i que no s'ha concretat la petició, sí que s'ha definit un calendari de reunions per avançar en les negociacions el més aviat possible. 

Una altra de les qüestions que l'alcalde i els regidors han traslladat al delegat del Govern és que el projecte de soterrament de Sant Feliu que cal dur a terme ha de ser el que el Ministeri de Foment va aprovar el juliol de 2010. Segons l'alcalde "qualsevol actuació parcial serà inacceptable, no es pot fer un soterrament a mitges". Precisament, el fet que el projecte executiu estigui aprovat ha estat vist pel delegat del Govern com un punt favorable. En aquest sentit, San José assegura que "podria propiciar que es comencés per Sant Feliu", sobretot tenint en compte que "el projecte es podria licitar avui mateix, només s'haurien d'actualitzar els números perquè han passat set anys".   

En el marc de la reunió s'ha tocat també el tema de la inversió compartida entre Estat, Generalitat i Ajuntament, qüestió que l'alcalde confia que permeti arribar a un acord i s'estableixi el soterrament de Sant Feliu com una prioritat.

El soterrament de Sant Feliu, una reivindicació històrica

El soterrament de la via fèrria ha estat una reivindicació històrica a Sant Feliu des de l'any 1980 que compta amb el suport unànime de tots els partits i la ciutadania basada fonamentalment en raons de seguretat, així com dels ajuntaments de pobles i ciutats amb estacions de les línies R1 i R4. L'Ajuntament considera el soterrament imprescindible per a la seguretat dels milers de ciutadans i ciutadanes que travessen el pas a nivell cada dia, el qual té les barreres baixades 50 minuts cada hora. A més, el soterrament també seria una obra clau per poder incrementar les freqüències de pas dels trens de la línia R4 de Rodalies de Barcelona, reclamació que han fet tots els ajuntaments i consells comarcals afectats del Baix Llobregat, Alt Penedès i Baix Penedès.

En tots aquests anys l'Ajuntament de Sant Feliu no ha deixat mai de reclamar el soterrament, tant en actes oberts a la ciutadania com en reunions amb altres administracions. L'any 2016 Junta de Portaveus de l'Ajuntament es va pronunciar unànimement en contra d'una proposta del Ministeri de Foment sobre el soterrament. L'Ajuntament va qualificar la proposta d'"inassumible" pels greus problemes que suposaria per al conjunt de la ciutat i va proposar continuar treballant sobre el projecte constructiu aprovat l'any 2010 per arribar a consensuar un nou projecte.

Durant l'any passat Sant Feliu també va elaborar un manifest conjunt amb els ajuntaments de L'Hospitalet i Montcada i Reixac per reclamar al Ministeri de Foment i Adif que prioritzin l'execució de les actuacions previstes en el Pla de Rodalies 2009 que afecten els tres municipis. A més, els alcaldes d'aquests tres municipis es van manifestar sota l'eslògan "Ara Rodalies. Tots junts per exigir-hi millores", amb un viatge en tren de Montcada a Sant Feliu, on es van unir la presidenta de l'AMB, Ada Colau, i el director d'Infraestructures de la Generalitat, Ricard Font. 

Comparteix
ENVIAR PER EMAIL
* Camps obligatoris
Enviar
Link to ObjectExecute action