Últimes notícies

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
19/03/2024 08:31:25

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Hemeroteca

Marc Valderrama: "Emprendre és guanyar noves habilitats, però també autonomia i autoconeixement"

07/12/2018
Lectures: 2992
Marc Valderrama: "Emprendre és guanyar noves habilitats, però també autonomia i autoconeixement"

Aprofitant l'inici de la nova edició d'Explorer Sant Feliu, parlem amb el Marc Valderrama, jove emprenedor i guanyador de l'anterior edició. El Marc es va presentar a Explorer l'any passat amb el projecte Able, una aplicació per donar autonomia i independència a les persones invidents durant el seu dia a dia. Avui ens explica la seva experiència al programa i a Silicon Valley!

Vas ser participant i guanyador d'Explorer Sant Feliu 2018. Com ha estat la teva evolució com a emprenedor des de l'inici del programa fins que vas a acabar al juny?

El canvi més clar ha estat la meva mentalitat. Ara mateix tinc molt clar que vull emprendre i crear alguna cosa. Abans tenia dubtes sobre treballar per algú o desenvolupar el meu propi projecte i ara ja no tinc cap dubte. Després del programa, la mentalitat d'emprenedor es queda instal·lada al teu cap.

Per prendre la decisió de ser emprenedor t'hauràs plantejat moltes qüestions i els pros i els contres d'aquesta opció de futur. Quins avantatges creus que pots trobar a la via emprenedora? 

Per començar, és una decisió que has de rumiar bé i donar-li moltes voltes. Has de tenir en compte que has de dedicar molt de temps, nits sense dormir, emportar-te molta feina a casa i és un camí que inclou molta responsabilitat. Potser és més dur, però també és molt més gratificant perquè és una cosa que neix de tu. El que desenvolupes és teu i has d'assumir els fracassos, però també els èxits. A més, és una camí d'aprenentatge continu i constant i d'afrontar reptes, que acabarà fent que creixis com a emprenedor i sàpigues enfrontar-te a tot tipus de situacions. 

Com a guanyador d'Explorer Sant Feliu 2018, vas anar a Silicon Valley amb Able. Quines van ser les teves sensacions a la meca de l'emprenedoria i com ha canviat això la teva perspectiva? 

Per fer aquest anàlisi, hauríem de tenir en compte que són models molt diferents. És una llàstima, però aquí l'emprenedoria i el valor que se li dóna encara no arriba al nivell d'Estats Units. Les dimensions allà són molt més grans en tots els sentits. Em va donar la impressió de que allà el procés és molt més àgil i més ràpid. Fins i tot, les quantitats que proposen els inversors no tenen res a veure. Aquí és molt més difícil trobar inversors que creguin en la teva idea i la suma de diners que volen invertir és molt menor a les oportunitats d'inversions que es poden trobar allà. 

Això ha estat un estímul o un fre per a tu?  

Ha estat un estímul. Aquestes diferències que he pogut trobar a San Francisco em van fer replantejar-me si el camí d'emprenedor era l'adequat. Però, has de pensar en positiu. És un viatge ple de noves energies i en el que estàs rodejat de gent molt implicada amb projectes potents, que tenen ganes de posar-los en marxa. Veure que hi ha gent que ho està aconseguint i està fent els seus somnis realitat suposa un impuls per lluitar a tu també. És un "jo també puc". 

Com creus que podem desenvolupar i potenciar el nostre model d'emprenedoria? 

Jo crec que s'ha d'apostar pel talent jove. Creiem en noves idees, en conceptes disruptius i tenim una visió del món diferent que no està encallada en passat i present, sinó que visualitzem un futur diferent del que tenim ara.  

Després de la teva experiència, què diries a la gent jove que dubte entre emprendre i no emprendre? 

Emprendre és arriscar-te i experimentar. No tenen res a perdre i només amb intentar-ho ja adquiriran noves experiències i coneixements. Jo vaig començar a emprendre l'any passat i crec que ha estat molt enriquidor en tots els sentits. Guanyes noves habilitats, però també autonomia i autoconeixement perquè aprens fins a on ets capaç d'arribar i on estan els teus límits. De vegades, aquesta autonomia i el fer-ho tu mateix et dona coneixements amb molt més valor que el que pots adquirir a una universitat estudiant d'un llibre de text. Fins i tot, si es queda en una idea o no s'acaba el projecte, et pot servir per adquirir noves experiències laborals o empresarials que pots adjuntar al teu currículum. Per tant, no és temps perdut sinó vida professional que vas construint.  

Parlant d'aquesta construcció com a professional, què pots extreure de la teva participació a l'Explorer 2018 en aquest camp? 

Doncs ara tinc molt clar que qualsevol acció emprenedora, almenys en el meu cas, ha de tenir una dimensió social. A més dels ingressos i de l'avanç que pot suposar per la societat la meva idea, és important que algun col·lectiu rebi beneficis socials. La majoria de vegades es posa en un primer pla el rendiment econòmic i l'emprenedoria ha de respondre a necessitats de la societat. No pots pensar enredar-te en pensaments utòpics, però has d'intentar que cobrir o satisfer total o parcialment alguna necessitat.  

A l'hora d'exposar el teu projecte i la seva viabilitat, desenvolupar-lo, trobar inversors... has trobat competitivitat dintre de l'ecosistema emprenedor? 

Sí, aquesta sensació de competitivitat és real i palpable. Potser encara no arribem al nivell americà perquè allò és una piscina de taurons i si vols emprendre, ho has de fer molt ràpid perquè et pot robar la idea algú que tingui una capacitat econòmica superior per posar-la en marxa. Aquí també existeix aquesta competitivitat entre persones que estan emprenent o en petits, mitjans i grans empresaris. Però, tot i així, quan tens una idea sempre l'has d'explicar perquè mai saps qui t'escoltarà. Hi pot haver un inversor interessat en la teva idea entre aquell públic. 

I a l'Explorer 2018? 

No. La meva experiència Explorer va ser molt positiva en aquest sentit. Els membres del grup ens escoltàvem i ens explicàvem noves propostes, criticàvem els punts febles que trobàvem en els projectes dels altres... és una comunitat d'emprenedors que s'ajuda mútuament. Això és molt enriquidor perquè, tot i que la naturalesa de les idees de cadascun és diferent, el grup aporta noves perspectives i et fa plantejar-te qüestions sobre viabilitat, disseny, usabilitat...   

Definir i perfilar una idea i posar-la en marxa suposa una inversió de temps. 

Sí. La meva vida ara mateix està ocupada sempre. Falten hores als meus dies per fer tot el que vull fer. Quan t'implantes la mentalitat emprenedora de la que parlàvem abans, no pares de plantejar noves idees o nous projectes que vols seguir i posar en marxa. Tinc molts fronts oberts i estic intentant arribar als meus objectius poc a poc.  La part d'oci queda bastant reduïda. El teu cap sempre està treballant tot i que estiguis fora amb amics. 

I tot i així, l'emprenedoria continua en la teva visió de futur. 

Totalment. Sona masoquista, però no ho és. Jo ara mateix, m'adono que tinc molts més projectes dels que puc abastar, però no els descarto. Potser ni ara ni en un any els podré desenvolupar, però potser d'aquí a cinc anys vista sí. Un dels fonaments de l'emprenedoria crec que consisteix en no tancar-se portes i està obert a tot tipus d'iniciatives.  

Aquesta acció està cofinançada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.  

Notícies relacionades:

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior