Visor: Mirada i pensament catalitzador de Magí Boronat
La mirada de Magí Boronat, des dels anys 50, ha aportat una perspectiva innovadora i transformadora a Sant Feliu de Llobregat, concebut com un teixit viu de relacions humanes i culturals. Cada espai urbà és interpretat com una oportunitat per a la regeneració cultural i comunitària, on la participació ciutadana esdevé clau per al desenvolupament i l’evolució de la ciutat. La seva visió ha estat decisiva per redefinir Sant Feliu, posant en valor la implicació col·lectiva en el seu creixement.
Escala: Poètica del creixement i esperança a Sant Feliu: Passat, present i futur, amb Josep Faura i Pujol
L’escala representa tant el progrés espiritual com material, simbolitzant l’esforç i la superació de reptes per aconseguir desenvolupament i coneixement. Emfatitza la continuïtat i la renovació cultural mitjançant el cultiu d’idees, la connexió entre generacions i la transmissió de valors. A més, subratlla la importància de garantir accessibilitat, inclusió i oportunitats per a tothom en la preservació i el creixement del patrimoni cultural.
Llançadora: Filant la memòria del passat, del present i futur de la nau
Aquesta instal·lació ret homenatge a les Mares Teixidores de les Naus de Can Bertrand i commemora la renovació d’un espai emblemàtic a Sant Feliu de Llobregat. Connecta el passat amb el present, ressaltant com les aportacions col·lectives contribueixen a donar forma al futur de la ciutat. La fàbrica Bertrand, un referent al Baix Llobregat, va ser un motor econòmic, oferint ocupació a moltes persones, especialment dones que, amb el seu treball, van teixir una història marcada pels silencis i el sentit de comunitat.
Suport: Fonament del creixement, preservació i dels valors culturals
El suport, en un sentit ampli i complex, és la base que fonamenta l?escala, evidenciant la interdependència entre cultiu i cultura. Representa com aquestes dimensions es sostenen i nodreixen mútuament, facilitant el creixement i la preservació dels valors culturals.
Agricultors: Cultivant cultura les persones que han enriquit Sant Feliu de Llobregat
Els agricultors són clau per entendre l’esdeveniment, reflectint la importància de la comunitat en el cultiu agrícola en relació amb l’exposició i la cultura de la ciutat. Aquestes connexions també serveixen com a metàfora en l’obra artística dissenyada per a l’ocasió, simbolitzant els llaços humans de Magí Boronat i l’intercanvi de coneixements per construir la ciutat amb les persones.
La Nau de Can Bertrand: territori de cultius i de silencis visuals
Les ‘absències visuals’ a la Nau de Can Bertrand representen àrees físicament presents però invisibles, reflectint la problemàtica de la seva invisibilització històrica. Aquestes zones ocultes revelen la incertesa del passat i del present del lloc, dificultant la comprensió del seu potencial com a espai de cultiu cultural. La Nau es converteix en un símbol de memòries no resoltes i possibilitats amagades, exigint una redescoberta i reinterpretació per desvetllar la seva riquesa com a territori per als ciutadans de Sant Feliu.