Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
20/09/2024 23:06:14

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Collserola
Punts d'interès

Fonts, Mines i Forns Mina de Torre Abadal

Font del Broll

  • Ruta 1
  • Punt d'interès de construccions tradicionals
  • Punt d'interès de flora
  • Com arribar

Al costat de la Torre Abadal hi ha l’entrada a la mina que portava l’aigua procedent del Puig Olorda a la finca.

Descripció

Al costat de la Torre Abadal hi ha l’entrada a la mina que portava l’aigua procedent del Puig Olorda a la finca. Les mines d’aigua són galeries horitzontals que servien per traslladar l’aigua de la muntanya a la plana, on hi havia els conreus.

La mina que abasteix la Torre Abadal neix a la finca de Can Farrés, al peu del Puig Olorda, i aprofita l’aigua que sorgeix del contacte entre fil·lites ordovíciques i les calcàries típiques del puig. Els propietaris de Can Farrés van arribar a un acord amb els Cuiàs per repartir-ne el cabal que captava la mina entre els dos però la conducció que portava l’aigua a Can Cuiàs havia de passar per les terres de la Torre Abadal de manera que decidiren cedir un quart del cabal als propietaris d’aquesta darrera. Per aquest motiu, a l’alçada del torrent de la Torre Abadal existia un repartidor que dividia l’aigua de la conducció de Can Cuiàs en dos: una part pera  ells i una altra per a la Torre.

Quan, a principis del segle XX, la cantera que després seria la fàbrica de la Sanson es va situar a la zona va haver-hi una sobreexplotació de la mina, donat que estava ubicada a sota. Cap als anys 60 es va arribar a un acord pactant que tota l’aigua de la mina fos de Can Farrés mentre que la fàbrica de ciment s’encarregaria d’abastir Can Cuiàs i la Torre Abadal.

L’augment de la utilització de les mines d’aigua a Collserola es va donar cap al segle XVIII i XIX a causa del canvi agrícola que va fer la zona cap a l’agricultura de regadiu. Aquestes mines d’aigua es van seguir utilitzant fins a mitjan del segle XX i moltes d’elles van constituir la base per a les primeres distribucions d’aigua a les ciutats.

Fonts:

  • FERNÁNDEZ, Jesús; GIL, Juan Luís; MORENO, Rosa; PRATS, Anna (equip L'aladern). "Estudi de Collserola. Parts 1, 2, 3, 4 i 5". Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1985.
  • RASPALL, Alfons; Guia de Natura del Parc de Collserola. Consorci del Parc de Collserola. Barcelona. 2004
  • ABAD,A; Fuentes del término municipal de Sant Feliu de Llobregat. 1987

Enllaços d'interès:

Llistat de punts d'interès

Inici de Rutes per Collserola

Salta a la part superior