Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
06/12/2019 11:04:41

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Els ibers (600-50 aC). Les primeres urbanitzacions del territori

Ceràmica ibèrica del jaciment de les Grases.

Del període ibèric antic (600-450 aC) tenim una bona mostra al poblat de la penya del Moro, on les excavacions han descobert una trama urbana amb més de vint habitacions i diversos carrers. També s'hi ha localitzat una de les poques mostres d'escriptura ibèrica de la costa catalana. Posteriorment, durant l'ibèric ple (450-197 aC) van aparèixer nous poblats com el de Santa Creu, el de can Miano i el camp de sitges de les Grases.

Els ibers que habitaven aquest territori (els laietans), situaven els poblats en llocs elevats per facilitar la defensa i dominar les planes conreables. La seva organització sociopolítica va esdevenir més complexa. Eren comerciants i importaven productes de la Mediterrània oriental.

L'estuari del Llobregat facilitava les activitats de cabotatge dels vaixells fenicis, grecs i púnics, mentre que el riu era una via natural per accedir a les terres de l'interior.

L'ibèric tardà (195-50 aC) va estar marcat per la romanització i l'abandonament dels poblats de la muntanya alta per establir-se en terrenys de conreu més plans.