Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
03/06/2023 07:02:25

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

L'Ajuntament declara el 2013 "Any Joana Raspall"

27/07/2012
Lectures: 4704
L'Ajuntament declara el 2013 "Any Joana Raspall"

En la darrera sessió plenària, celebrada dijous 26 de juliol, el consistori de Sant Feliu va aprovar per unanimitat declarar el 2013 "Any Joana Raspall" per tal de commemorar el centenari del naixement de l'escriptora santfeliuenca. L'Ajuntament també va acordar la creació de la Comissió Ciutadana de l'Any Joana Raspall, amb la finalitat de treballar en la confecció dels actes commemoratius del Centenari de l'escriptora i divulgar la vida i l'obra d'una de les principals figures de la literatura infantil i juvenil en català. Aquesta Comissió haurà d'implicar el màxim nombre d'entitats i personalitats del món cívic i cultural en les diverses activitats que es portin a terme amb l'objectiu que la celebració no sigui només un fet puntual, sinó que tingui el màxim de transcendència possible. A més, es crearà el Comitè d'Honor de l'Any Joana Raspall, amb l'objectiu que en formin part els màxims representants de les Institucions catalanes i personalitats del món cultural.

Joana Raspall i Juanola, nascuda l'1 de juliol de 1913, és escriptora i bibliotecària. De ben jove, inicia la seva activitat literària i també de reivindicació. Les seves primeres publicacions apareixen a les revistes locals dels anys vint i trenta com El Eco del Llobregat i Camí Claror. Després de la Guerra Civil, reprèn la seva tasca literària i comença a escriure i a publicar textos en català en els espais clandestins o tolerats per la censura com Jocs Florals, concursos literaris i festes populars. També rep a casa seva tothom qui vol fer classes de català i comença la creació de les fitxes, que anys després donarien vida als tres diccionaris de llengua catalana, el de sinònims, el de locucions i frases fetes i el d'homònims i parònims. El seu entusiasme per la llengua i la cultura també queda palès amb la seva col·laboració amb una secció fixa sobre llengua a la revista Va i ve.

Joana Raspall cultiva sobretot el teatre infantil i la poesia. El seu amor per la poesia i els infants la porta a escriure poemes per als més menuts, cosa que la fa una de les pioneres del gènere a Catalunya. Tot i que sempre escriu poesia, es decideix a publicar-la ben entrada la maduresa.

Participa constantment en la vida literària de la seva ciutat, Sant Feliu de Llobregat. La seva voluntat d'apropar la poesia a la gent jove la porta a fundar el Premi de Poesia Martí Dot el 1974, i actualment hi continua vinculada com a presidenta d'Honor del jurat. L'any 1990, juntament amb integrants de la Comissió del Premi Martí Dot, posa en marxa la "Tertúlia Literària" per tal de crear un marc d'intercanvi i de trobada entre els afeccionats a la poesia. Durant tots aquest anys, participa en tertúlies i actes literaris, visita escoles i comparteix xerrades sobre poesia i literatura amb l'alumnat.

També dóna nom als premis del Concurs de Relats Breus per a Dones Joana Raspall, un certamen ja consolidat a la ciutat creat el 2004 pel Casal de la Dona de Sant Feliu de Llobregat. Es tracta d'una iniciativa que permet la participació de totes les dones majors de setze anys amb relats que utilitzin llenguatge no sexista i que no reprodueixin els estereotips masculins i femenins tradicionals.

Al llarg de la seva trajectòria professional Joana Raspall ha rebut diversos premis i condecoracions, com la Medalla d'or de la ciutat de Sant Feliu el 1993 i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2006 per la seva continuada activitat en favor de la llengua i la cultura catalanes.
 

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior