Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

23/07/2018 13:48:00

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Actualitat

10/10/2017
Lectures: 738
Sant Feliu commemora el centenari de la Revolució Russa

Els mesos d'octubre i novembre se celebren a Sant Feliu activitats a diferents espais per commemorar el centenari de la Revolució Russa (1917-2017).

La Revolució Russa (1917-2017) va ser un procés revolucionari que va posar fi a l'autocràcia des tsars i va suposar la instauració del primer règim socialista de la història.

Al llarg d'aquest mes d'octubre, l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat acollirà diferents actes per recordar la revolució que va portar els comunistes al poder i a la creació de l'URSS. D'una banda, el 17 d'octubre a les 19 h s'inaugura l'exposició "Els 'Niños de la Guerra' expliquen la seva vida, expliquen la teva història", una mostra que recorre la trajectòria dels gairebé 3.000 nens i nenes espanyols que, els primers mesos de 1937, van ser evacuats a la Unió Soviètica per protegir-los de la guerra d'Espanya. L'exposició està organitzada conjuntament per l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat i l'associació de recuperació de la memòria democràtica AGE (Archivo Guerra y Exilio) i es podrà visitar fins al 31 d'octubre. El dimecres 25 d'octubre es presentarà el llibre "Trenes tallades. Memòries d'una nena de Rússia", un relat colpidor dels anys d'exili forçat de l'autora del relat, Roser Rosés, aleshores una nena de 12 anys que l'any 1938 que va ser enviada pels seus pares a la URSS per salvaguardar-la dels estralls de la Guerra Civil. A l'autora l'acompanyarà l'escriptora Maite Carranza. Per últim, el dijous 26 d'octubre a les 19 h es farà una taula rodona amb dones que van ser nenes de la Guerra Civil espanyola. En tots dos casos, a l'organització s'hi suma el Casal de la Dona.

El mes de novembre les activitats de memòria seguiran, però canviaran d'escenari i es traslladaran a l'Ateneu Santfeliuenc. El dimarts 7 de novembre es farà la conferència-recital "Revolució russa. Creativitat artística i literària", a càrrec de l'historiador i arxiver Marià Hispano. L'endemà a la mateixa hora es farà la conferència "Revolució Russa: cent anys després", a càrrec de José Manuel Rua, professor d'Història a la Universitat de Barcelona. Totes dues activitats són organitzades per la USLA. Altres espais acolliran també propostes relacionades amb aquest centenari, com per exemple Cinebaix, on el dijous 9 de novembre l'USLA ha organitzat la projecció del documental mut i experimental "L'home amb la càmera", de Dziga Vertov, que descriu el transcurs d'un dia casual en una ciutat russa. Un altre cas és el del Centre Cívic Mas Lluí, que per divendres 24 de novembre prepara un recital de textos de poetesses russes a càrrec de Míriam Cano, poetessa i Premi de poesia Martí Dot. Aquest darrer acte serà organitzat per l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat i el Casal de la Dona. La Biblioteca Montserrat Roig també se suma també a aquesta iniciativa amb l'exposició bibliogràfica "100 anys de la Revolució Russa", que es podrà visitar del 30 d'octubre fins al 19 de novembre. 

Documents relacionats:
Centenari Revolució Russa
Comparteix
ENVIAR PER EMAIL
* Camps obligatoris
Enviar
Link to ObjectExecute action