Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
23/07/2019 06:58:43

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

L'Ajuntament - Comunicació

  12/09/2018
  Lectures: 1118
  El ferrocarril, protagonista de la V Setmana del Patrimoni de Sant Feliu

  Sant Feliu de Llobregat celebra del 19 de setembre al 7 d'octubre la V Setmana del Patrimoni, enguany dedicada a la presència i l'impacte del ferrocarril a la ciutat. La conferència inaugural, a càrrec del col·leccionista Lluís Tuells, tindrà lloc el dijous 20 de setembre, a les 19 h, a la sala dels Àustries del Palau Falguera. 

  A través de taules rodones, exposicions, conferències i itineraris guiats es proposa conèixer com ha evolucionat la presència del ferrocarril a la ciutat. Des de la seva arribada, a mitjans del segle XIX, el ferrocarril ha modelat la configuració urbana de la ciutat i el traçat de la via ha determinat l'evolució de Sant Feliu i els seus barris. Durant més de segle i mig el tren ha estat motor de desenvolupament i font de riquesa per a Sant Feliu, però les seves vies també han separat en dos el seu territori, fracturant la trama urbana i provocant un volum important i divers de perjudicis als seus habitants.

  La Setmana del Patrimoni esdevé també una oportunitat per ajudar a decidir com vol la ciutadania que sigui el Sant Feliu del futur, ja que aquesta presa de decisió en comú no es pot fer sense conèixer la vinculació que històricament ha tingut el ferrocarril amb la ciutat.

  En la cinquena edició de l'esdeveniment, a més de les propostes obertes a tothom (totes gratuïtes, excepte la visita guiada al Museu del Ferrocarril de Catalunya i la caminada popular per la riba del riu Llobregat), hi ha també algunes activitats adreçades específicament als infants. Així, el dissabte 29 de setembre els més petits podran gaudir als jardins del Palau Falguera de l'activitat "Puja al tren en família!" i conèixer de primera mà un tren tripulat.

  Entre les activitats de la Setmana del Patrimoni destaca l'exposició "Amunt i avall de la via", una mostra que repassa l'evolució des de l'arribada del tren a la ciutat el 1854 fins a l'actualitat, quan el clam pel soterrament ha esdevingut unànime. Una altra exposició, 'Finestres al passat de Sant Feliu', mostra a l'aire lliure les petjades que ha deixat el tren en els carrers de la ciutat i es podrà veure en diferents vies del municipi. Una altra exposició, "Els oficis que el tren creà", permetrà conèixer els nous oficis que van aparèixer amb l'arribada del tren a la ciutat.

  En el marc de la Setmana del Patrimoni també es presentarà el llibre "A cada conte hi passa un tren", de les santfeliuenques Laura López i Leonor Parreu entre altres, amb històries inspirades en el ferrocarril i Sant Feliu. El llibre es presentarà el 5 d'octubre a la Biblioteca Montserrat Roig.

  La Setmana del Patrimoni està organitzada per l'Ajuntament de Sant Feliu amb la participació de totes les entitats que formen la Mesa de Patrimoni (CECBLL, USLA, ACBL, Amics de les Roses, ARES, Kaledoscopi i AESLL) i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Biblioteca Montserrat Roig i el Consell Comarcal del Baix Llobregat. El principal objectiu de la iniciativa és divulgar el passat de la ciutat i convidar la ciutadania a reflexionar sobre la importància de la conservació del llegat històric de cara al futur.

   

  Comparteix
  ENVIAR PER EMAIL
  * Camps obligatoris
  Enviar