Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
12/06/2021 19:01:49

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

El ple d'octubre aprova el pressupost de 2019 i obre la porta a la creació d'habitatge per a gent gran

31/10/2018
Lectures: 866
El ple d'octubre aprova el pressupost de 2019 i obre la porta a la creació d'habitatge per a gent gran

L'aprovació del pressupost municipal del 2019 i de les ordenances fiscals d'impostos, taxes i preus públics per a l'any vinent van ser els grans temes del ple municipal d'octubre, celebrat aquest dimarts 30. L'ordre del dia va incloure un total de 26 punts, entre els quals tres mocions.

Josep Maria Rañé, regidor d'Hisenda, va ser l'encarregat de presentar la proposta de l'equip de govern pel que fa als pressupostos i plantilla per a l'any 2019. El darrer pressupost del mandat s'ha minorat en 600.000 euros respecte al de l'any anterior per un total 44,3 milions d'euros, dels quals 40,3 estan destinats a despesa corrent i 3,9 a inversions. La disminució està enterament contemplada en la part d'inversions, que en paraules de Rañé "baixen en més de 2 milions d'euros, fet que ens permet seguir amb la liquidació de deute viu".

D'altra banda, la despesa ordinària sí que es veu incrementada en 1,2 milions, provocat entre altres per millores salarials, increment de diners en partides com l'atenció a la gent gran o a la incorporació de 5 nous agents de Policia Local en la plantilla municipal. En paraules del regidor, "aquests no són uns pressupostos de final de mandat, sinó de transició i preparació per a l'inici d'un nou".

Per la seva banda, Oriol Bassa, portaveu d'ERC, lamenta la manca de negociació política i considera que "l'equip de govern ha renunciat a aprovar els pressupostos de forma més àmplia i s'ha conformat en buscar un vot d'abstenció". Des de Ciutadans, Raúl Alba assegura que el pressupost és "una fotocòpia de l'anterior" i critica l'increment de la despesa corrent. El PDeCAT va mostrar la seva disconformitat amb els pressupostos per no haver abaixat la pressió fiscal, però sí els estímuls a la contractació. En aquesta línia, el el regidor Manel Carrion va afegir que "hi ha massa despeses corrents finançades amb ingressos del totxo". Silvestre Gelaberte, portaveu del grup municipal VSF, va criticar que la majoria d'acords no s'hagin complert per "problemes interns del funcionament de l'equip de govern" i que propostes seves s'hagin quedat pendents. També des de VSF, Jordi Sospedra, va voler fer constar problemes interns amb el seu grup municipal i va avançar la seva abstenció com a "vot de subsistència corresponent a les meves necessitats personals i polítiques, cercant la futura empara del ple". Elisabet Ortega, portaveu del PP, també va mostrar la seva preocupació per la "dependència a la construcció" d'aquest pressupost  i va expressar que el seu partit no pot ser favorable a un govern que "intenta acontentar a partits independentistes". Per la seva banda, el regidor no adscrit, Luís Serrano, va reclamar mesures per posar remei a la pujada del preu de lloguer al municipi i insistí en la necessitat de "prioritzar la despesa en vivenda social per sobre d'infraestructures com centres cívics o instal·lacions esportives". 

Després de dues hores de debat intens, els pressupostos es van aprovar amb els vots a favor de l'equip de Govern, l'abstenció d'un regidor de VSF, i els vots en contra d'ERC, Cs, PDeCAT, l'altre regidor de VSF i el regidor no adscrit, situació que va permetre que tiressin endavant amb el vot de qualitat de l'alcalde.

Encara en clau econòmica Josep Maria Rañé va presentar al ple municipal la proposta de l'equip de govern pel que fa a les ordenances fiscals que regulen impostos, com l'IBI que continua congelat, i taxes per a l'any 2019, així com els preus públics, que s'actualitzen amb l'aplicació de l'IPC interanual (2,2%). De la mateixa manera que amb el pressupost, el vot de qualitat de l'alcalde va esdevenir decisiu per aprovar-les juntament amb el vot a favor de l'equip de Govern, l'abstenció d'un regidor de VSF, i el vot en contra d'ERC, Cs, PDeCAT, l'altre regidor de VSF i el regidor no adscrit. D'altra banda els preus públics es van aprovar amb els vots a favor d'ICV-EUiA i PSC, l'abstenció d'un regidor de VSF i PP, i els vots en contra d'ERC, Cs, PDeCAT, l'altre regidor de VSF i el regidor no adscrit. El darrer punt relacionat amb l'organització va tractar una sèrie de modificacions del catàleg i organigrama municipal, aprovat amb el suport del Govern i del PDeCAT, les abstencions d'ERC, un regidor de VSF i el regidor no adscrit, i els vots en contra de Cs, l'altre regidor del grup municipal de VSF i el PP.

Mocions

Al ple d'octubre es van debatre tres mocions, totes elles d'àmbit local. La primera, presentada per la regidora Lidia Muñoz en nom de la Junta de Portaveus, tractava sobre la declaració de Sant Feliu com a ciutat feminista, text que va comptar amb el suport unànime de tot el consistori. La següent moció, portada al ple pel grup municipal de Cs, versava sobre la neutralitat institucional dels edificis municipals, i es va rebutjar amb els vots en contra d'ICV-EUiA, ERC, PDeCAT, un regidor de VSF i el regidor no adscrit, i els vots a favor de PSC, Cs i PP. La darrera moció que es va presentar al ple municipal anava a càrrec del grup municipal d'ERC, sobre el compliment dels acords de la sessió plenària del rètol 'Llibertat presos polítics'. El text, que demanava que es retornés la pancarta a l'estat original que expressava l'acord de ple del passat mes d'abril, es va rebutjar amb els vots en contra de l'equip de Govern, Cs i PP, els vots a favor d'ERC, PDeCAT, un regidor de VSF i el regidor no adscrit, i l'abstenció de l'altre regidor de VSF.

Apostes en clau urbanística per a la creació d'habitatges per a gent gran

En l'àmbit de Territori la regidora Lidia Muñoz va portar a la sessió plenària un punt en què es va debatre la modificació puntual del PGM per ampliar els usos d'una parcel·la al carrer Clementina Arderiu amb Marquès de Monistrol, per tal de qualificar-la com a ús d'habitatge dotacional. Segons Muñoz, "aquesta modificació permetrà donar resposta a la creació d'habitatges dotacionals per a gent gran i persones d'assistència residencial". El punt es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de Govern, ERC, Cs i PDeCAT, el vot en contra del regidor no adscrit i les abstencions de VSF i PP.

El ple va tractar dues modificacions més en clau urbanística i patrimonial, concretament del Pla de Millora Urbana i del Pla Especial del Catàleg de Patrimoni, que afecten la Torre Corzana, situada al carrer Baix Llobregat. Ambdós punts es van aprovar amb el vot a favor d'ICV-EUiA, PSC, ERC, Cs, PDeCAT, el vot en contra del regidor no adscrit i les abstencions de Cs i PP.

Un altre dels punts relacionats amb l'àrea de Territori, Sostenibilitat i Activitat Econòmica va ser el de la reorganització del mercat de marxants. La regidora Lidia Muñoz va presentar la nova ordenació en què "es reduirà una cruïlla i arribarà fins a Rupert Lladó, alliberant prop de 100 places d'aparcament i millorant la seguretat". La proposta es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de Govern i VSF, el vot en contra del regidor no adscrit i les abstencions d'ERC, Cs, PDeCAT i PP.

En el ple d'octubre també es va debatre un punt que contemplava un requeriment a la Generalitat pel pagament de subvencions a les llars d'infants i els imports endeutats a l'Ajuntament, concretament els corresponents a cinc cursos escolars des de 2012. Aquesta demanda va comptar amb el suport majoritari de tots els grups del consistori a excepció de l'abstenció d'ERC. També en l'àmbit de Serveis Generals del ple s'incloïa un punt sobre la modificació del reglament dels horts urbans situats al carrer del General Manso, canvi que es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups a excepció del vot en contra de Cs i les abstencions de VSF i PP.

En la sessió del ple d'octubre també es va aprovar la concessió d'una sèrie de subvencions adreçades a diverses entitats de Sant Feliu, que va comptar amb el vot a favor de tots els grups i l'abstenció de VSF només en el quart punt.

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior