Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
01/06/2020 09:57:06

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

L'Ajuntament - Comunicació

15/05/2020
Lectures: 673
El consistori aprova per unanimitat diverses mesures per impulsar l'economia local

L'Ajuntament continua treballant per implementar les mesures previstes en el Pla de xoc econòmic que es va anunciar el 19 de març passat i que tenen un impacte directe tant en les famílies com en el comerç i l'activitat econòmica. En aquest sentit, l'equip de Govern ha presentat noves iniciatives econòmiques i fiscals en el ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dijous 14 de maig en sessió telemàtica per fer front a les conseqüències derivades de la crisi sanitària del coronavirus. En la sessió ha quedat de manifest el consens i la unitat de tot el consistori en aprovar per unanimitat totes les mesures d'ajut.

L'alcaldessa de la ciutat, Lídia Muñoz, que ha expressat el seu condol i escalf a les famílies que han patit una pèrdua pel coronavirus, ha iniciat el ple subratllant que les mesures que es presenten en aquest ple volen "contribuir i ajudar a donar pas a una normalitat posterior a aquesta crisi". 

Unanimitat del Ple per a l'impuls del Pacte de Ciutat

A continuació, ha presentat la primera moció de la Junta de Portaveus per posar en marxa un gran Pacte de Ciutat per fer front a les conseqüències de la crisi del coronavirus, que inclou partits, sindicats, entitats socials i teixit econòmic. Alguns dels principals objectius d'aquest Pacte de Ciutat són encarar els reptes que es plantegin en la nova normalitat un cop finalitzi l'Estat d'Alarma, avançar amb criteris d'equitat i justícia social per no deixar ningú enrere, construir un model de ciutat que reforci la salut i les cures, i vetllar per una ciutat més sostenible, més habitable i més cohesionada. La moció presentada per la junta de portaveus ha mostrat la unanimitat de tots el grups municipals en el suport al nou Pacte de Ciutat.

El portaveu de Veïns per Sant Feliu, Silvestre Gilaberte, ha expressat que se sent molt representat amb el pacte i ha manifestat estar totalment d'acord amb totes les mesures econòmiques que es presenten en aquesta sessió plenària. "Hem fet un treball encara insuficient, però important". 

Jaume Manyoses, portaveu del grup Tots som Sant Feliu, ha destacat que "és important que el pacte neix de la unitat política i a més representarà els diferents actors socials i econòmics de Sant Feliu. Des del nostre grup creiem que "la ciutat s'ha de fer entre tots i en una situació com la que tenim encara més".

El portaveu de Ciutadans, Xavier Alegre, ha assegurat que "ens identifiquem amb els acords d'aquest Pacte de Ciutat. Nosaltres des del primer moment hem defensat mesures que afectessin a tots els àmbits, el social, l'econòmic, el sanitari, l'associatiu, que persegueixen pal·liar els efectes d'aquesta crisi en les famílies i en els sectors productius. Des del consens impulsem la reconstrucció i la recuperació de l'activitat habitual del nostre municipi a la major brevetat".

Per ERC, Oriol Bossa ha afirmat que "aprovem un instrument important i la voluntat de tots els membres del consistori és que sigui un instrument transversal i de consens. Avui fem un primer pas per pal·liar i superar la crisi i estic convençut que amb la col·laboració i amb la bona voluntat de totes i tots farem un exercici molt profitós per a la ciutat".

El portaveu de Sant Feliu en Comú Podem, Manuel Leiva, ha començat fent un agraïment a tots els grups per haver arribat a acords importants i pel seu compromís i ha valorat la dificultat d'arribar a un pacte de consens com aquest. "El marc general d'aquesta moció ens indica el camí a seguir". També ha apel·lat a les eines del govern espanyol i de la Generalitat per tirar endavant la Renda Garantida de Ciutadania l'ingrés mínim vital.

Finalment, la portaveu del PSC, Lourdes Borrell, ha destacat el consens i la unitat en moments de dificultat com els que estem vivint. Proposa "reforçar la resiliència durant el trànsit de l'emergència sanitària i la transició cap a la desescalada, però també hem de treballar les mesures per al retorn d'una nova normalitat". També ha demanat afegir els col·lectius de la gent gran i les associacions de veïns al Pacte de Ciutat i també "uns indicadors que permetin comprovar com es van resolent les accions que es tiren endavant en el marc del pacte".

L'alcaldessa de la ciutat ha agraït el to i el consens de tots els grups municipals i ha acceptat les aportacions de tots els grups perquè "el Pacte de Ciutat ha de ser un espai flexible i és important que tothom se senti representat i pugui tenir veu".

Aprovada la campanya de dinamització del comerç local

El consistori ha aprovat per unanimitat una segona moció de la Junta de Portaveus que proposa desplegar una campanya de dinamització del comerç local dins de l'any 2020 per superar la crisi de la COVID-19, basada en el model de moneda local i amb eines tecnològiques associades per a la seva fàcil implementació a mòbils i tauletes, per fer-la accessible de manera senzilla a la ciutadania. El text proposa també desenvolupar la revitalització i dinamització del comerç local a través del Pacte de Ciutat i fomentant les reunions participatives amb representants del comerç local per tal de recollir aportacions, fomentar la seva adhesió i implicació en el desplegament i consolidació. A més, acorda fomentar que els comerciants locals disposin d'eines digitals de compra telemàtica i de sistemes de repartiment als domicilis, mitjançant la coordinació, interoperatibilitat i recerca aplicativa en la seva implantació.

Lídia Muñoz ha explicat que aquests ajuts "no són només econòmics sinó també d'acompanyament, de suport i formació". La regidora de Comerç i Turisme, Mercè Ariza, ha aportat dades i ha explicat que "la iniciativa de la moneda local intentarà aportar liquiditat en temps de crisi, lluitar contra l'exclusió social i sobretot fomentar l'economia circular". El portaveu de Tots som Sant Feliu, Jaume Manyoses, ha assegurat que "és important estar al costat del comerç de Sant Feliu en aquest moment difícil amb mesures innovadores, oferint ajudes i donant noves". Per Xavier Alegre, de Ciutadans, "fins ara els esforços de les administracions han estat adreçats a salvar vides, i ara hem de començar a salvar llocs de treball, empreses i la nostra economia". La portaveu del PSC, Lourdes Borrell, ha subratllat que "vull que fem una mirada al comerç local no només com la part econòmica sinó que tinguem clar que són famílies de la nostra ciutat que no han pogut obrir la persiana i que han estat patint aquesta crisi i s'han empobrit. Cal un gran consens i anar de la mà dels comerciants".

Altres mesures per reactivar l'economia local i cuidar de les persones

En la sessió extraordinària de maig també s'han aprovat per unanimitat dos punts destacats per impulsar l'economia de la ciutat en l'Àrea de Territori, sostenibilitat i activitat econòmica. D'una banda, les bases reguladores i la convocatòria per a l'any 2020 de subvencions a les persones en situació d'atur que s'estableixin com a autònomes per a la posada en marxa d'una activitat econòmica al municipi. I de l'altra, les bases reguladores i la convocatòria per a l'any 2020 de subvencions a empreses per a la contractació de persones en situació d'atur de Sant Feliu, també amb el vot favorable de tots els grups municipals. 

En l'Àrea de Govern Obert i Serveis Generals s'ha aprovat per unanimitat la suspensió cautelar i l'aprovació provisional de les modificacions de les ordenances fiscals número 6 (taxes per serveis generals i per aprofitaments de béns municipals), i número 12 (taxa per a la utilització privativa i aprofitament especial de domini públic local), per al període comprès des del 14 de març fins al 31 de desembre de 2020. L'objectiu és contribuir a ajudar a que sectors com el de la restauració i les floristeries que han hagut de tancar no hagin de pagar la taxa d'ampliació de terrasses. Amb aquesta mesura, l'Ajuntament deixarà d'ingressar entre 110.000 i 120.000 euros aquest any.

En l'àmbit de Drets de ciutadania i polítiques socials, el Ple ha aprovat, amb el vot favorable de tots els grups, la modificació de la minuta del conveni amb Càritas Diocesana per establir ajuts destinats a producte fresc, mitjançant la Targeta moneder per a l'any 2020. La finalitat és ampliar les persones beneficiàries d'aquests ajuts com a conseqüència de la crisi derivada del coronavirus.

Per tancar la sessió, l'alcaldessa ha agraït el treball conjunt de tots els regidors durant aquests dies i ha assegurat que té "tota la confiança que amb les línies de consens sota el paraigua del Pacte de Ciutat ens en sortirem tots plegats. El que interessa és prendre acords per ajudar la ciutadania".

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar