Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
26/02/2021 02:22:45

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

L'Ajuntament - Comunicació

16/02/2021
Lectures: 476
L'Ajuntament de Sant Feliu expressa el seu condol per la mort del poeta Joan Margarit

El conegut poeta Joan Margarit, últim Premi Cervantes de poesia, ha mort avui als 82 anys després d'una llarga malaltia. 

Margarit estava molt relacionat amb la vida cultural santfeliuenca, donada la proximitat amb la seva residència a Sant Just. Entre d'altres, últimament va ser el presentador de la 43ena edició dels premis Martí Dot al 2018, el mateix any que va tancar la setmana de la poesia.

L'any 2019, i en companyia de Luís García Montero -director de l'Institut Cervantes-, va oferir una actuació memorable en un acte del Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. 

Joan Margarit també va ser el pregoner de les Festes de Primavera de Sant Feliu l'any 1988, i volem compartir, com a homenatge, les últimes paraules d'aquell pregó que ell va a regalar a la ciutat Sant Feliu: 

"Una flor, un arbre, un ocell, una pedra: tota la història de la nostra misèria, de la nostra aflicció, de la nostra esperança, del nostre triomf la podeu seguir al llarg del què han dit els poetes d'aquests quatre arquetipus: la rosa flor de l'amor. El xiprer, l'arbre de l'eternitat. El rossinyol, l'ocell de la mort. El marbre, la pedra de la memòria. Per totes aquestes coses que potser, són figuracions o aspectes d'una sola cosa infinita us dono les gràcies, amics de Sant Feliu. Per les vostres roses públiques, per les vostres roses secretes. I us dono les gràcies, també, en finir aquestes paraules, per la més difícil de les roses, la rosa blava, símbol de l'impossible. Que ella ens sigui propícia a tots".

Podeu trobar tot el text del pregó de Joan Margarit aquí, us en recomanem la lectura, com la de totes les seves obres. Ens sumem així a les mostres de condol de tota una comunitat, i volem fer arribar tot el suport als seus éssers estimats i familiars. 

La figura del poeta 

Margarit es va caracteritzar per escriure simultàniament (no traduint) en català i castellà. A més de poeta, la seva professió era la d'arquitecte, professió que alternava amb la de professor, ocupant la càtedra de Càlcul d'Estructures de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.

A més del premi Cervantes, Margarit va ser guardonat amb el Premi Nacional de Literatura concedit per la Generalitat de Catalunya per la seva obra Casa de Misericòrdia, que també li va reportar el Premi Nacional de Poesia atorgat pel Ministeri de Cultura del Govern d'Espanya, entre d'altres. Al 2018 va publicar les seves memòries, i ha deixat sense publicar el llibre amb més de 70 poemes "Animal de bosc". 

 

Fotografia: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Fons Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. Autoria: Blas Serrano. Any 1988

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior