Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
09/02/2023 09:45:56

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

El Consell municipal de solidaritat estableix de manera extraordinària diverses línies d'ajut per la crisi humanitària a Ucraïna

04/03/2022
Lectures: 2323
El Consell municipal de solidaritat estableix de manera extraordinària diverses línies d'ajut per la crisi humanitària a Ucraïna

Dijous 3 de març es va reunir en sessió extraordinària el Consell municipal de solidaritat, amb l'objectiu d'analitzar la situació a Ucraïna i definir possibles línies d'actuació des de Sant Feliu. El Consell va manifestar el seu compromís solidari amb les víctimes del conflicte, refermant el seu compromís amb la cultura de pau i la no violència. Al llarg de la reunió es van estudiar tres possibles escenaris d'intervenció: l'ajut humanitari d'emergència, la mobilització social, i la possibilitat d'acollida.

Un dels primers acords presos va ser fer una aportació econòmica de 10.000 euros a la Creu Roja per poder desplegar ajuda humanitària al terreny a través de la seva xarxa internacional. Amb aquesta acció es dona suport a la campanya que l'entitat està portant a terme a Ucraïna, seguint les prescripcions que diversos organismes estableixen per canalitzar aquests tipus d'ajudes a través d'organitzacions que ja treballen directament en la zona de conflicte.

Ajut humanitari d'emergència

Davant l'allau de solidaritat de la ciutadania santfeliuenca i la voluntat d'oferir suport a la població afectada pel conflicte a Ucraïna, des de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i el Consell Solidari, en la línia que estableixen la majoria d'organitzacions internacionals, es recorda que la manera més efectiva de canalitzar l'ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny. A sant Feliu de Llobregat, la Creu Roja Local ha impulsat una acció de recaptació de fons per actuar de manera directa sobre el terreny. Aquestes aportacions es poden fer al número de compte ES44 0049 0001 5321 1002 2225 i per Bizum al 33512

D'altra banda, i amb l'objectiu d'atendre la mobilització social impulsada per la comunitat ucraïnesa a Sant Feliu, l'Ajuntament ha habilitat La Nau de Can Bertrand (carrer d'Anselm Clavé, davant del Casal de Joves) com a punt de recollida de materials amb la finalitat de centralitzar, classificar i empaquetar l'ajuda material que la ciutadania vulgui aportar. Aquest punt de recollida s'obrirà divendres 4 de març a les 17 h, amb el següent horari de funcionament: de dilluns a diumenge, de 9.30 a 12.30 h i de 17 a 20 hores. 

Els materials que, per diverses qüestions, no es puguin fer arribar Ucraïna romandran emmagatzemats a l'espera d'una possible arribada de persones refugiades de la zona de conflicte per atendre les seves primeres necessitats. El llistat d'equipacions, menjars i d'altres objectes de primera necessitat que es poden lliurar es pot consultar en el llistat que hi ha al final d'aquesta notícia.

Mobilització social

El Consell municipal de solidaritat també va considerar essencial proposar espais de mobilització social, sensibilització i revindicació en un context de guerra i crisi humanitària com l'actual. Tot això sense oblidar d'altres conflictes avui silenciats, on es produeixen també greus vulneracions dels Drets Humans. Així, en la reunió extraordinària es va posar en valor el treball recollit a la programació anual d'activitats de sensibilització, com el Dia Escolar de la Pau i la No-violència o la Fira de la Solidaritat, entre d'altres. Arran d'aquesta proposta es va organitzar una nova reunió per a dijous 10 de març per definir una proposta d'activitats que permeti compartir amb la ciutadania espais de reflexió crítica i mobilització social.  

Acollida de persones refugiades d'Ucraïna

El darrer eix d'actuació que es va analitzar en la reunió extraordinària del Consell va ser l'aprovació de la directiva de Protecció Temporal a persones de nacionalitat ucraïnesa en situació de refugi, així com els escenaris d'acollida que es poden derivar de la seva aplicació. Aquesta directiva oferirà de manera automàtica un permís de residència i treball a persones nacionals d'Ucraïna que fugen de la guerra, així com també accés a una sèrie d'ajuts socials. 

Tot i estar aprovada, aquesta directiva encara no ha entrat en vigor i no es coneixen els detalls de la seva articulació. Per això el Consell Solidari analitzarà en la reunió de dijous 10 de març els continguts i derivacions que pot tenir l'aplicació d'aquesta iniciativa, en relació a l'acollida de persones refugiades a Sant Feliu. 

Un dels darrers acords pres en el marc del Consell inclou mantenir la coordinació amb les administracions implicades en les polítiques d'acollida, per tal d'establir possibles escenaris al municipi, i activar els recursos necessaris per garantir els drets fonamentals. Els i les interessades en acollir persones procedents d'Ucraïna poden adreçar les seves sol·licituds enviant un correu electrònic a l'adreça que la Generalitat ha habilitat a tal efecte comiteacollida.igualtat@gencat.cat.

Materials que es poden lliurar al punt de recollida

  • Aliments: conserves en llauna (mongetes, mandonguilles, tonyina, sardines), aliments no peribles llestos per a consumir, i qualsevol menjar preparat, envasat en llauna o similar (no en recipients de vidre), fruita seca, xocolata sense llet, barretes energètiques, galetes, te i cafè.
  • Altres elements: roba d'abric, sacs de dormir, matalassets, matalassos inflables, llits plegables, mantes, coixins, tovalloles, roba de llit, escalfadors, piles, bancs d'energia, llums de querosè, llanternes, teteres elèctriques, dipòsits per a emmagatzematge d'aigua potable, allargadors elèctrics, detergents i productes d'higiene personal, kits d'higiene, sabó, màquines d'afaitar, tovallons humits, pasta dentifrícia (per a adults i nens), raspalls de dents, paper de cuina, vaixella de metall, vaixella d'un sol ús (plats, culleres, ganivets, gots). 
  • Material sanitari de primers auxilis: venes, vena de guix, esparadrap, gases estèrils, guants de làtex, tisores mèdiques, bisturí, punts de sutura STERI-STRIP, xeringues, suero fisiològic, apòsits per a cremades, desinfectants dèrmics (betadine o povidona iodada, Clorhexidina, aigua oxigenada), bolquers d'un sol ús.
  • Medicaments de primers auxilis: pomades analgèsiques, antiinflamatòries (voltadol gel, ibufén gel), pomades amb antibiòtic (mupirocina pomada), analgèsic/antiinflamatoris via oral (paracetamol, aspirina, ibuprofè, Enandol, hemostàtic (amchafibrin ampolles o comprimits), cremes per a cremades (Silvederma i altres), antidiarreic (fortasec), antihemètic (motilium)
Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior