L'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Feliu ha presentat aquest dilluns, 24 de febrer, el Pla de xoc "Millorem Sant Feliu", una iniciativa integral per millorar l'espai públic, reforçar els serveis municipals i preparar la ciutat per a la seva transformació urbana després del soterrament.
L'acte ha estat presidit per l'alcaldessa de la ciutat, Lourdes Borrell; el regidor d'Hisenda, Javier Molina; el regidor de Dret de l'Habitatge, Jaume Manyoses; i el regidor d'Espai públic i Serveis municipals, Joaquim Carcereny.
L'equip de govern ha explicat els objectius i les accions previstes en aquest pla, que compta amb una inversió de 2 milions d'euros per abordar aspectes com el manteniment de carrers i voreres, l'enllumenat, l'eficiència energètica dels equipaments, l'arbrat i la neteja viària.
L'alcaldessa de Sant Feliu, Lourdes Borrell, ha definit el pla Millorem Sant Feliu com un projecte per a la "modernització i sostenibilitat de les infraestructures essencials de la ciutat". Per la seva banda, el primer tinent d'alcaldia, Javier Molina, ha explicat que l'Ajuntament ha acabat l'any 2024 amb un romanent de gairebé 6 milions d'euros, dels quals "es destinaran 4 milions a reduir el deute i prop de 2 milions a les inversions del Pla Millorem Sant Feliu, a banda dels més de 3 milions pressupostats al Pla d'Inversions Municipal".
Actualització i millora de l'espai públic i els serveis municipals
L'actualització i millora de l'espai públic i els serveis municipals són essencials per garantir la qualitat de vida de la ciutadania i respondre de manera eficient als reptes urbans actuals. La gestió pública requereix de mesures immediates que donin resposta a necessitats i problemàtiques a les quals hi ha de fer front les ciutats. És rellevant abordar els reptes estratègics a futur, però també ho és fer-ho amb l'administració dels assumptes ordinaris i quotidians. Tanmateix, la gestió ordinària sempre s'emmarca en el context estratègic de ciutat, donant compliment a l'Agenda 2030, l'Agenda Urbana, l'Agenda Digital i al Pla d'Actuació de Mandat 2023-2027.
Aquesta necessitat d'actualitzar la ciutat pren més força quan aquesta es prepara per una transformació urbana sense precedents, fruit de l'alliberament de la superfície que actualment ocupa l'eix ferroviari i l'impacte que això ja està generant en les zones perimetrals a l'àrea d'intervenció. La connexió entre les dues parts de la ciutat a través de la nova centralitat requereix implementar mesures que renovin i modernitzin el territori i els serveis, facilitant l'harmonia amb les solucions urbanes que es configuraran a la nova superfície.
Descripció del pla Millorem Sant Feliu
La planificació d'aquestes mesures es recull en l'instrument de xoc integral "Millorem Sant Feliu". La finalitat d'aquesta eina és implementar accions urgents i de caràcter extraordinari per corregir situacions crítiques, resoldre deficiències estructurals o abordar problemàtiques específiques que requereixen una resposta immediata i integral, atenent també a la preparació de la ciutat per a la transformació urbana post-soterrament.
Es tracta d'un pla temporal, amb objectius concrets i recursos destinats a obtenir resultats ràpids i efectius en àmbits com l'espai públic, l'urbanisme, els serveis públics, la sostenibilitat, l'eficiència energètica dels edificis i equipaments i la gestió dels sistemes d'informació.
Els objectius que es persegueixen són:
- Garantir el manteniment i la seguretat de l'espai públic per millorar la qualitat de vida i el funcionament urbà.
- Reforçar la inspecció per assegurar el compliment normatiu, prevenir la degradació i garantir una ciutat ordenada i segura.
- Preservar i optimitzar els equipaments públics per garantir la seva seguretat, eficiència i accessibilitat.
- Millorar la gestió i precisió de la informació per facilitar una presa de decisions més eficient i transparent.
- Generar llocs de treball de qualitat per a persones en situació vulnerable i impulsar les mesures del pla de xoc de manera integrada.
- Fomentar la inclusió i la cohesió social mitjançant suport econòmic, accés a serveis bàsics i reducció de desigualtats.
- Garantir l'accés obert i transparent a la informació pública mitjançant eines digitals actualitzades i accessibles.
Estructura del pla
Per sistematitzar i facilitar la posada en marxa de les mesures previstes, s'ha estructurat el pla en 6 eixos d'actuació:
- Llums, armilles i màquines a l'espai públic. La cara més visible de la ciutat és el seu espai públic. Mantenir-lo en condicions òptimes és essencial per garantir la qualitat de vida de la ciutadania i el bon funcionament urbà. La il·luminació viària, el mobiliari comoditat dels usuaris.
- El ulls de la ciutat. Aquestes mesures inclouen el reforç de la inspecció en àmbits clau com l'habitatge, les obres, les activitats, les ocupacions de la via pública i el manteniment urbà. És important perquè garanteix el compliment de la normativa, evita situacions de degradació o ús inadequat de l'espai públic i assegura que les intervencions urbanístiques i les activitats econòmiques es desenvolupin de manera ordenada i segura.
- Manteniment i eficiència dels equipaments. Els equipaments públics són espais essencials per a la comunitat, i el seu bon estat garanteix un ús segur i eficient. Aquest àmbit inclou accions com la renovació de la pintura, la millora de l'eficiència energètica, la reparació i actualització del mobiliari urbà i el manteniment preventiu i correctiu de les instal·lacions. Un manteniment adequat prolonga la vida útil dels equipaments, redueix costos futurs i assegura unes infraestructures modernes i accessibles per a tota la ciutadania.
- Continguts digitals i qualitat de dades. La gestió eficient d'una ciutat depèn de la fiabilitat i actualització de la informació disponible. La qualitat de les dades és essencial per a la presa de decisions informades en àmbits com l'urbanisme, els serveis públics, la mobilitat i la sostenibilitat. Això inclou el manteniment i la revisió constant de bases de dades municipals, l'ús d'eines digitals per garantir la coherència i precisió de la informació i la integració de sistemes que permetin una gestió més eficient i transparent.
- Ocupació: l'articulació de plans d'ocupació pretén, per una banda, generar llocs de treball temporals de qualitat dirigits a persones en situació socioeconòmica desafavorida i, al seu torn, permetre tirar endavant les pròpies mesures del pla de xoc, generant una gestió global eficient i integrada del mateix.
- Polítiques socials i desenvolupament socioeconòmic. Les polítiques socials són fonamentals per garantir la inclusió i el benestar de tota la ciutadania, especialment dels col·lectius més vulnerables. Aquestes mesures inclouen iniciatives com la creació d'una moneda local per dinamitzar l'economia de proximitat, el suport a xarxes de bancs d'aliments per garantir l'accés a una alimentació bàsica, i accions per combatre la pobresa energètica, assegurant que ningú es quedi sense serveis essencials com la llum, l'aigua o el gas. També es treballa per reduir la bretxa digital, proporcionant recursos i formació en competències digitals, i es promou el suport a entitats amb la cessió d'ordinadors i altres eines tecnològiques per millorar la seva tasca social.
Després d'aquesta injecció de diners per intervenir en la via pública de manera immediata, l'equip de govern centra el seu objectiu en un altre tema estratègic de la ciutat com és l'habitatge.
Més informació:
Sant Feliu impulsa millores en enllumenat, clavegueram, arbrat i telecomunicacions en el marc del PAM