Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
29/09/2023 18:18:45

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Els horts urbans, un servei de cultiu sostenible per a tota la ciutadania

27/12/2022
Lectures: 2225
Els horts urbans, un servei de cultiu sostenible per a tota la ciutadania

Els horts municipals són espais adreçats a persones residents a Sant Feliu amb interès per l'agricultura ecològica. El projecte d'hort és obert, inclusiu i comunitari, i en aquest sentit, inclou una gran diversitat de perfils de persones participants i col·lectius. L'Ajuntament gestiona els horts en col·laboració amb la cooperativa Tarpuna, amb l'objectiu de promoure la sensibilització ambiental, la participació ciutadana, la salut i el benestar.

Com puc accedir a un hort municipal?

Els horts són espais de cultiu sostenible a petita escala dins la ciutat, ubicats en dos espais: 

  • Horts del carrer del Pla, entre els carrers Ramon y Cajal i Joan Antoni Samaranch, ubicats al límit del Parc Agrari del Baix Llobregat, en el costat del riu. Es troben al barri de Falguera.
  • Horts de General Manso, situats en un solar comprès entre els carrers de General Manso i de Maria Noguera. Es troben al barri de Mas Lluí. 

Les persones beneficiàries poden treballar la seva parcel·la durant un any, amb possibilitat de prorrogar l'arrendament sempre que es compleixi la normativa i es participi activament en el projecte, fins a un màxim de 3 anys.

El carrer del Pla compta amb 42 parcel·les d'hort, amb unes dimensions de 40 m2. El recinte té accés a aigua de reg provinent del Canal de la Infanta. Recentment, l'Ajuntament ha instal·lat un dipòsit d'emmagatzematge d'aigua soterrat per tenir-ne de reserva, ja que aquest estiu el nivell del Canal era molt baix. Per la seva banda, els horts urbans municipals situats al carrer de General Manso compten amb 49 parcel·les en lloguer, d'uns 30 m2 cadascuna, i inclou mòduls on els usuaris poden guardar les eines, un mòdul de serveis i una zona amb taules i bancs. 

Les persones interessades en arrendar un d'aquests horts poden demanar-ho a través del tràmit habilitat al web de l'Ajuntament: 

Només es pot demanar en un dels dos espais. Ara mateix hi ha horts disponibles al carrer del Pla, mentre que al carrer de General Manso hi ha llista d'espera, però les inscripcions segueixen obertes per a les persones que estiguin interessades.

Les persones adjudicatàries d'una parcel·la reben una formació sobre agricultura ecològica que els orienta en la planificació dels conreus, el treball del sòl, la instal·lació del reg, la gestió de malalties i plagues sense productes químics i el compostatge. L'Ajuntament fa aquesta formació inicial cada vegada que hi ha un grup de 10-15 persones pendents de rebre-la, i es fan unes tres a l'any. Com a novetat, aquestes sessions seran obertes a tota la ciutadania que hi vulgui participar, i les activitats que es facin als horts (tallers de compostatge, herbes aromàtiques, gestió de plagues, adob en verd...) s'inclouran en l'Agenda de la ciutat i en l'Agenda On Anem

El projecte d'horts urbans municipals de Sant Feliu de Llobregat és una iniciativa impulsada per l'Oficina de Serveis Ambientals que inclou el suport, la gestió i la dinamització dels horts lúdics, socials i educatius del municipi.

Horts comunitaris

A més dels horts urbans, l'Ajuntament també ofereix a la ciutadania els horts comunitaris, que tenen com a principals objectius afavorir la inserció social de les persones que hi participen, contribuir al seu benestar personal, tant en l'àmbit de la salut com de l'alimentació, i millorar la seva qualitat de vida. En aquest sentit, les persones beneficiàries valoren positivament el fet d'estar actives, ja que creix la seva autoestima i autoconfiança, estimula les relacions socials i els ajuda a reduir l'estrès.

Per a ser usuari o usuària d'un hort comunitari, cal que us adreceu als Serveis Socials de Can Ricart (pl. Lluís Companys, 1) o al telèfon 93 685 80 02.

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior