Festes de Primavera

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
27/02/2020 21:18:30

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Festes de Primavera
Tota la informació de les festes

91 anys d'història

L'Exposició de Roses de Sant Feliu neix l'any 1928>;i està estretament vinculada a la figura del roserista Pere Dot. La primera mostra té lloc a l'Ateneu on s'exposen 55 de les seves varietats amb la intenció de donar-les a conèixer als habitants de Sant Feliu. L'any 1930 se celebra la primera exposició exclusivament de roses a la seu dels Amics de l'Art i de les Lletres, entitat que juntament amb l'Escola de Declamació Miguel Rojas serà la que impulsi la vida cultural local utilitzant les roses, el teatre i la literatura com a mesura per combatre l'autoritarisme i l'anticatalanisme de la dictadura. Aquestes exposicions tenen com a objectiu promoure l'interès i divulgar la rosa com a símbol d'identitat de Catalunya.

Imatge d'en Pere Dot

A partir de 1932 l'exposició s'institucionalitza i l'Ajuntament de Sant Feliu participa per primera vegada en aquesta mostra després que Pere Dot aconseguís la 2a medalla d'or del Concurs de Bagatelle a París. Durant la Guerra Civil, l'exposició no se celebra i es reprèn el 1949, any en què l'exposició va ser molt important. A partir de 1950 es van introduir concursos entre els aficionats als cultius. La diferència amb els concursos de París, Ginebra, Roma o Madrid és que a Sant Feliu es presenta una exhibició de flor tallada de les millors varietats de roses que hi ha al mercat i que han estat obtingudes pels roseristes i aficionats.

El 1957, amb la primera mostra que se celebra al Casino, s'aconsegueix la primera Exposició Nacional. A més, per primera vegada es vinculen a l'exposició activitats culturals. Durant els anys 60 i 70 l'exposició va tenir un caràcter més oficial i augmenta també la difusió als mitjans de comunicació. Cada any es presenten al voltant de quinze novetats, entre les que destaquen la rosa “Si”, la més petita del món, i la “Princesa Sofia”, creades per Pere Dot, o la rosa “Tristesa”, de la família Camprubí.

Entre 1978 i 1979 es produeix un altre parèntesi i es deixen de fer exposicions degut principalment al fet que els roseristes Dot i Torreblanca se'n van de la ciutat a causa del creixement urbanístic i per la situació de conflictivitat laboral, social i política pròpia de la transició democràtica. Precisament amb l'arribada de la democràcia es reprenen les exposicions, però es realitzen amb un caràcter més popular. Juntament amb la mostra, a partir de 1980, s'organitza la Fira Industrial i Comercial.