Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
21/10/2020 04:39:13

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Cercador de notícies

22/11/2019
Lectures: 1011
Aprovats els pressupostos per al 2020, amb un fort accent social i verd

El dijous 21 de novembre, a les 18 h, va tenir lloc un ple extraordinari per aprovar els pressupostos de l'exercici 2020 i les modificacions de catàleg i organigrama. La sessió plenària va  donar el tret de sortida amb el detall de l'estat de les despeses i dels ingresos. El regidor d'Hisenda Oriol Bossa va desglossar el pressupost, que ascendeix a un total de 46 milions d'euros, dels quals 3,7 milions corresponen a inversions. Aquest contempla un pla de treball d'inversions dotat amb 3,6 milions d'euros amb una variació del pressupost en despesa corrent respecte a l'any anterior  de prop de 938.000 euros més. 

Bossa va plantejar que l'orientació del capítol d'inversions ha estat adequar les inversions del 2020 als projectes previstos i a les prioritats necessàries per abordar els projectes de l'obra del soterrament. En relació al procés d'execució, va aclarir que el procés de participació interna i les trobades amb l'oposició, han ajudat a enriquir aquest pressupost. Va esmentar durant la seva intervenció la dificultat que encara no ho hagi pressupostos de l'Estat espanyol.

Seguint amb les inversions, el regidor d'Hisenda va esmentar que es consolidaran les inversions per continuar incrementant el parc públic d'habitatges i també pujaran les partides d'inversió i reposició en la via pública per incidir en la millora de l'estat dels carrers i places. També va afegir que el pressupost contempla inversions per al foment de l'ocupació i de l'emprenedoria.

A nivell d'ingressos corrents i concretament en impostos directes, el regidor  d'Hisenda va remarcar l'increment derivat de l'evolució favorable de les plusvàlues i l'efecte de l'IBI de l'acord de modificació de les ordenances fiscals 2020 pel qual s'actualitzen els tipus impositius, el general en un 1,2%. En les taxes i altres ingressos, el pressupost de 2020 contempla la tendència favorable de les llicències urbanístiques i les multes i sancions així com l'efecte de l'acord de modificació de la taxa de residus comercial i domiciliaria de les ordenances fiscals 2020, amb un increment del 20%.

A nivell de transferències corrents, Bossa va afirmar que es destinen 600.000 euros de les aportacions de l'Àrea Metropolitana de Barcelona corresponents al PAMMU a finançar despesa corrent, i la resta, (1.175.000 euros) a finançar inversions.

Oriol Bossa va explicar que el pressupost contempla, entre altres, increments de capítol 1 derivats de l'acord de modificació de plantilla, previsió de modificació del contracte de gestió de residus, consolidació de despesa vinculada al pla de rescat social i la disminució de càrrega financera (capítols 3 i 9) per la disminució del deute viu existent. Alhora va afegir que l'anàlisi de l'execució del pressupost 2019, actualment en execució, fa preveure el compliment de tots el ratis establerts per la normativa vigent. 

El regidor d'Hisenda va continuar la seva intervenció inicial dient que el gran repte com a ciutat serà l'inici de les obres del soterrament i que el govern preveu invertir una part important dels recursos en desplegar l'oficina del soterrament i en minimitzar qualsevol externalitat que suposa una obra tan gran.  En matèria d'habitatge va plantejar que finalitzaran les obres de la primera promoció d'habitatge públic de lloguer al c/ del Pla i continuaran les de la 4a planta i la construcció de més pisos. Va afegir que l'any 2020 es desplegaran accions de millora en la recollida de residus orgànics, voluminosos, electrònics i electrodomèstics i que es farà un nou contracte de Jardineria amb un increment aproximat de 100.000 euros anuals. En matèria d'eficiència energètica, es treballarà per establir el límit de velocitat en 30 km/h de manera genèrica a la ciutat.

Bossa va parlar d'un increment de serveis a les persones majors de 65 anys, de la despesa vinculada al Conveni de Transport Adaptat del Programa de Discapacitat i d'una millorar en la dotació pressupostària per les polítiques d'igualtat i col·lectius LGTBI.  En l'àmbit de la mobilitat, va concretar un increment de l'accessibilitat de les parades d'autobusos. Pel que fa a inversions en equipaments esportius, s'incorporen per aquest exercici millores pendents al camp de futbol Falguera i reformes al Parc Esportiu Les Grasses.

Des de l'oposició, el regidor Silvestre Gilaberte de Veïns per Sant Feliu va mostrar la seva disconformitat en relació a l'increment de l'ordenança de residus i va considerar que el govern presentava uns pressupostos continuistes que responen a un anàlisi equivocat per part del govern. Gilaberte va proposar incrementar el nombre d'agents de la Policia Local, millorar el manteniment de la ciutat amb contractacions professionals i augmentar el nombre d'agents cívics.

Des de Tots Som Sant Feliu Jaume Manyoses va valorar positivament els pressupost en soterrament, festes populars, igualtat i LGTBI entre altres. Alhora va retreure a l'equip de govern l'encariment del servei de jardineria i manteniment, i va expressar preocupació per la reducció d'algunes partides de serveis socials.

El grup de Ciutadans va explicitar el sentit negatiu del seu vot, en paraules de la regidora Elisabet Valencia, que es va posicionar en contra de subvencionar entitats que no comporten un benefici per a la ciutat  i de la pujada d'impostos que no es tradueixen en beneficis per a la ciutadania. També va mostrar la seva disconformitat amb la pujada de la taxa d'escombreries.

Per part del PSC el seu portaveu Javier Molina  apuntava que calia més participació ciutadana als pressupostos i criticava la pujada d'impostos directes com l'IBI o les escombraries. En matèria de personal va mostrar la seva queixa respecte  al nombre d'assessors en l'organigrama i va defensar la contractació per mèrits. Finalment Molina va valorar el pressupost de desequilibrat.

El pressupost 2020 es va aprovar  amb el vots a favor de l'equip de govern, els vots en contra de PSC, Cs i VSF i l'abstenció de TSSF. 

El ple va continuar amb la modificació del catàleg de llocs de treball de l'Ajuntament i del seu organigrama, punt  presentat per Manel Martínez, regidor de Recursos Humans. Es van debatre una sèrie de rectificacions de l'organigrama i del catàleg derivades del desplegament de l'estratègia de transformació cultural i organitzativa.  Aquestes es van aprovar  amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra de la resta de grups. Tota l'oposició va votar en contra aquest punt, però degut a l'absència d'una regidora de PSC i una de Cs, finalment es va aprovar per majoria. 

L'alcaldessa de la ciutat Lídia Muñoz va cloure el ple anunciant que l'any vinent es farà un pressupost amb base zero per avaluar totes les despeses i va posar en valor l'augment del capítol 1 com a garantia de millora dels serveis a la ciutadania. Muñoz va recalcar que el pressupost aprovat és un pressupost social, com demostra per exemple l'increment en les partides de polítiques d'habitatge o participació; verd perquè opta obertament per la lluita contra el canvi climàtic; i que es prepara per afrontar els propers reptes de Sant Feliu

 

 

 

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar