Dimarts 7 de març s'ha reunit la Junta Local de Seguretat per analitzar l'informe d'indicadors corresponents a l'any 2022. L'alcalde Oriol Bossa ha presidit la sessió, a la que han assistit el representant de la delegació del Govern de la Generalitat, Sergi Seguí Esteve, el regidor de seguretat ciutadana, Manel Martínez, i representants de diversos cossos de seguretat. En la trobada s'ha revisat el total de fets delictius que s'han produït en el darrer període, així com les diferents actuacions policials que s'han portat a terme i els resultats de les mateixes.
De l'informe es desprèn que Sant Feliu continua mantenint una taxa de delictes per sota de les poblacions de la regió. El nombre d'infraccions per cada 1.000 habitants al municipi és d'un 39,7 %, gairebé la meitat que la mitjana de Catalunya situada en un 73,5%, i un 40% menys que l'índex de la regió metropolitana sud, que arriba a un 63,7%. Els delictes que han experimentat un major creixement han estat aquells perpetrats contra el patrimoni, situant-se a nivells similars als anteriors a la pandèmia. Destaquen especialment les estafes per Internet, que representen el 29,8% del total, i que afecten fonamentalment a joves i persones grans. D'altra banda, tant els delictes contra les persones com les infraccions administratives han disminuït lleugerament.
Pel que fa a la seguretat del trànsit, l'informe evidencia també un descens en el número d'accidents. L'any 2022 s'han registrat 102 percaços, xifra lleugerament inferior a la de 2021, i la tercera més baixa des del 2005, ìncloent-hi els anys de pandèmia. Altres dades apunten a que el nombre d'accidents per cada 1.000 habitants és acusadament menor que la mitjana de la província de Barcelona, que a Sant Feliu se situa en dos per cada mil habitants, mentre que la mitjana provincial arriba fins al 6,2.
La comparativa en el cas de les persones ferides en algun accident també aporta dades destacables per al municipi, amb 54 persones ferides en accidents. Aquesta és la dada més baixa sense tenir en compte el 2020, any de confinament en plena pandèmia. Per tipologia, els accidents més habituals registrats són els que inclouen algun tipus d'envestida. D'altra banda, els punts negres de trànsit també s'han reduït notablement, passant dels tres del 2021 a només un en tot el municipi. En aquest sentit s'ha posat en valor la coordinació entre els cossos policials, destacant el treball conjunt amb patrullatges especials realitzats per Policia Local i Mossos d'Esquadra.
Les persones assistents també han valorat especialment la feina desenvolupada pel Servei d'Atenció a les Víctimes (SAV), una iniciativa implementada per la Policia Local de Sant Feliu, i que s'adreça a les persones vulnerables per qualsevol situació, o amb problemàtiques derivades tant de la violència de gènere com de tota violència relacionada amb discriminació, odi o intolerància. Al llarg de 2022 el servei ha desenvolupat 401 actuacions, 166 de les quals estaven relacionades amb persones grans, 77 amb casos de violència masclista, i 43 de violència domèstica. El SAV ha participat també en 251 reunions de coordinació transversal amb altres serveis i institucions, per tal d'impulsar projectes com l'elaboració del Pla Local d'Infància i Adolescència (PLIA), o la creació de la Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans, entre d'altres.
L'informe també ha mostrat els bons indicadors de l'Àrea tècnica de proximitat i relacions amb la comunitat de la Policia Local, creada al 2020. Aquest servei de policia de proximitat ha incrementat durant el passat any el nombre d'accions desenvolupades fins arribar als 489, el que suposa un increment de gairebé el 100% respecte a les 246 de 2021. Aquestes han inclòs des de 82 reunions amb grups de veïns i veïnes o entitats, fins a accions de prevenció i conscienciació, passant per activitats d'intervenció assistencial en l'entorn de gent gran en potencial situació de desemparament, entre d'altres.
A la trobada també s'ha compartit informació sobre la recent incorporació de nous agents al cos, i s'han avançat noves accions previstes, com la renovació de la flota de vehicles o la posada en funcionament del programa Agent Tutor, un servei que impulsarà properament la Policia Local de Sant Feliu per atendre als i les joves en edat escolar.