L'Ajuntament va convocar a la ciutadania a dues sessions d'audiència pública en les quals es va presentar el pressupost municipal per a l'any 2025. La darrera d'aquestes presentacions va tenir lloc dimarts 19 de novembre al Centre Cívic Les Tovalloles, en una audiència pública que va actuar com a espai de transparència i participació, i on la ciutadania va poder conèixer en profunditat les línies estratègiques i les inversions previstes per l'Ajuntament per al pròxim any econòmic. Entre d'altres, es vol fomentar la participació activa dels veïns i veïnes en la planificació i execució de les polítiques públiques, resoldre dubtes i així com formular preguntes directament als i les representants municipals. L'alcaldessa, Lourdes Borrell, i els portaveus dels tres partits de la coalició del govern d'entesa municipalista -Javier Molina (PSC), Jaume Manyoses (Tots Som Sant Feliu) i Joaquim Carcereny (Veïns per Sant Feliu)- van informar amb detall sobre les prioritats i els criteris de distribució de recursos que han de guiar la gestió municipal en el proper any.
D'altra banda, la primera de les sessions va tenir lloc dijous 14 de novembre a la Sala Ibèria. La jornada va arrencar amb paraules d'agraïment de l'alcaldessa "a la tasca feta pels professionals de l'Ajuntament" per tal de poder presentar davant del públic assistent un pressupost inicial que se sotmetrà a aprovació abans de tancar l'any. A continuació, l'alcaldessa va vincular el pressupost de l'any vinent amb el PAM (Pla d'Actuació de Mandat) i la seva importància també per donar resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible. "El soterrament i cosir la ciutat son l'espina dorsaldel mandat, i hem reservat una part dels pressupostos a fer-ho realitat", així com els equipaments municipals amb els exemples del trasllat del CAP Rambla, la remodelació del Juan Carlos Navarro, els nous usos de la nau de Can Bertrand, la regeneració urbana de Can Maginàs o l'ampliació de elComplex". Moltes d'aquestes obres, a més de "millorar el dia a dia dels santfeliuencs i santfeliuenques van destinades a aconseguir més ingressos".
Aposta pel reforç policial, la videovigilància i la neteja viària
En paraules del primer tinent d'Alcaldia, Javier Molina, es tracta d'uns pressupostos expansius en despesa, per tal que es pugui seguir servint a la ciutadania com es mereix. I és que segons Molina "a Sant Feliu, l'Ajuntament, és l'empresa més gran del municipi: no tenim ingressos atípics com tenen alguns pobles veïns (el FCB o TV3 a Sant Joan,Despí, l'aeroport a El Prat per citar-ne alguns), per la qual cosa ens basem en l'IBI i en les ajudes que captem d'altres administracions, sobretot de l'UE". Tanmateix, "estem treballant per atreure inversions i diversificar els ingressos", explicava el titular d'Hisenda. I va posar d'exemple els ingressos patrimonials per l'adjudicació del projecte de pàdel al solar de les antigues carpes, fins ara tancades". I també va incidir en el fet que "aquest any han entrat a l'Ajuntament 8,5M d'euros procedents d'altres fons de finançament" i "aquesta és la línia a seguir", apuntava Manyoses, en la seva intervenció.
Abans d'entrar amb el desglossat dels números i partides del pressupost es van explicar algunes de les "mesures de xoc" que han implementat des que estan al govern, accions immediates per "corregir problemes crítics i millorar els serveis municipals davant situacions de gestió que no eren òptimes o eficients" com han estat la gestió dels voluminosos (via telèfon), la reducció del reconeixement extrajudicial de crèdit, l'ordenança de civisme o la gestió dels guals.
53,95 milions d'euros per encarar els reptes de ciutat
El pressupost 2025 se situa en 53,95 milions d'euros, un 8% més respecte al de 2023, últim pressupost del govern anterior. Per capítols, s'ha augmentat gairebé un 14% en reforç policial (el nombre d'agents ha pujat de 48 a 60 i es compraran nous vehicles i també s'invertirà substancialment en videovigilància), gairebé un 50% en neteja viària, un 30% en administració digital i més d'un 50% en l'aposta pel comerç local. A més, l'import destinat a les despeses de béns i serveis també s'incrementa un 18,8% respecte al 2023 i un 9,2% respecte al 2024.
El capítol de despeses de personal també ha patit un augment respecte de 2023 (9%), consolidant les places ja existents i creant-ne de noves "per garantir la correcta prestació dels serveis públics i l'impuls de nous serveis i línies d'actuació com és la mateixa policia, o l'aposta pels habitatges d'HPO, la transformació digital o l'impuls al món empresarial que després han detallat.
Principals inversions pel 2025
Les inversions més destacades per a l'any vinent se centren en matèria de residus (un nou contracte de gestió de residus, "dels més importants de la ciutat, per adaptar-se a les necessitats actuals", segons Carcereny), en el projecte de la pastilla de Mas Lluí (on hi haurà un procés participatiu amb dotació aprovada de 600.000 euros, com passarà a altres barris com Falguera), en el de la Zona Centre (a finals d'any entraran les màquines), la reconstrucció del pont de fusta de Les Grases, l'ampliació de elComplex (nova piscina olímpica i ampliació de l'espai i habitatges d'HPO) o en escoles públiques (s'invertiran 100.000 euros).
Jaume Manyoses ha explicat també que s'apostarà per la creació de l'Oficina d'Atenció Empresarial (OAE), "un espai de referència per a emprenedors que se situarà a l'edifici de l'Ajuntament"; pel disseny de la nova web municipal; pel Servei d'Atenció Domiciliària; la millora en la gestió integral dels centres de 0 a 3 anys; per la consolidació de la Torre del Roser com espai d'experimentació de la nova centralitat; pel pla d'usos educatius i culturals de Can Bertrand, o en mitigar les afectacions de les obres de soterrament.
La veu de la ciutadania en el torn de precs i preguntes
La darrera part de l'acte ha obert torn de preguntes, aclariments i peticions per als i les assistents, que han aprofitat per saber més sobre, entre d'altres, les obres de pavimentació de la plaça de la Vila, que "a poder ser començaran després de la Festa de Tardor", explicava l'alcaldessa; l'aparcament subterrani i l'adequació de la plaça Lluís Companys; sobre el trasllat parat de l'Escola de Persones Adultes a l'antic edifici de l'Escola Tramuntana (de moment ho farà provisionalment al Palau Falguera o, sobre els usos futurs de la Fàbrica Sànson.
Amb la certificació que Sant Feliu compta amb un sistema d'alerta davant inclemències climàtiques, i el llistat d'edificis recuperats de titularitat municipal (pàrquing soterrat de la plaça Lluís Companys, la finca de Can Monmany, les antigues cases del Ferroviari, l'edifici del CAP Rambla o l'edifici de la Policia) la reunió ha finalitzat hora i mitja després de començar.