El passat dilluns 26 de març, el projecte municipal Sant Feliu On Line va efectuar la primera microentrevista via Twitter a la ciutat.
La idea era innovar en el format (mitjà i treball col·laboratiu i en xarxa) i en el contingut (temàtica). Els hashtags per etiquetar la conversa van ser #SF140 i #SantFeliu.
A més d'efectuar-se a través de la xarxa social Twitter també va ser una tuitentrevista oberta i participativa a Internet. Tots els tuitejadors que van volen van poder efectuar les seves preguntes a Enric Senabre, coordinador de projectes i community manager de la plataforma digital de crowfunding Goteo, una iniciativa de la Fundación Fuentes Abiertas, que va tenir la deferència de prestar-se a l'experiment de respondre en 140 caràcters.

Finalment més de 10 usuaris de Twitter, a la seva major part amb alguna vinculació amb Sant Feliu de Llobregat, van acompanyar a Sant Feliu On Line en la formulació de preguntes a l'entrevistat. Des d'aquí el nostre agraïment a aquests reporters digitals @UOCsantfeliu, @fetasantfeliu, @evamurgui, @Humbucking, @Xarcont, @Sonaratv, @idelfonsa, @ciberteka, @acanelma, @esthertort) així com com a les persones i entitats que van donar difusió o van consumir els continguts en diferit @media140cat, @goteofunding, @sylvialonsoeapc, @mogams, @JeroenSangers, @mangasmartin, @JoanPovedano, @desdelamina...).
Aquí podeu veure una recopilació de la participació.
Així doncs, aquesta twitter-entrevista va esdevenir una iniciativa col·laborativa que va contribuir, gràcies a les variades aportacions i dubtes plantejats, a un qüestionari amb preguntes clau en matèria de crowdunding.
Tal i com hem comentat, la temàtica de l'entrevista també es va orientar a la innovació donat que el crowdfunding, o micromecenatge, està esdevenint un corrent internacional emergent que funciona a través de les petites aportacions d'un grup nombrós de persones, que a canvi, reben algun tipus de recompensa per la seva col.laboració. Aquest finançament col·lectiu és una forma alternativa de finançar projectes i s'acostuma a aplicar a la innovació social, amb i sense ànim de lucre, i la cultura (música, còmic, cinema, literatura...) però també es pot articular en projectes empresarials i d'emprenedoria, en especial startups. Alguns casos d'èxit en el context empresarial han estat protagonitzats per sectors com el del desenvolupament d'aplicacions, videojocs i apps.

Aquest fenòmen del crowdfunding s'emmarca en tot un conjunt d'iniciatives i pràctiques, digitals i offline, de desenvolupament social i econòmic, com són el crowdsourcing, la innovació oberta, l'economia de la Llarga Cua (o Long Tail), la cultura lliure, les xarxes peer-to-peer i, en general, tots els nous processos de participació, intel·ligència col·lectiva i cocreació. Alguns autors fins i tot parlen d'una veritable Wikinomics o nova economia de les multituds intel·ligents sustentada en la cooperació en el món empresarial, social i organitzatiu, conformant una economia de la col·laboració entre grups humans i treballant amb conceptes com l'ús compartit, l'obertura de la informació, etc.
Aquesta microentrevista era un complement previ al seminari presencial "El Crowdfunding, una forma alternativa de finançar projectes" que l'Enric Senabre va realitzar el dimarts 27 al Centre Can Maginàs i on es va divulgar què és i com funciona el crowfunding, o finançament en massa, el seu procés, exemples de plataformes per realitzar-lo, la seva viabilitat en emprenedoria, consells bàsics i casos de bones pràctiques. En aquesta notícia "El crowfunding, una pràctica de finançament col·lectiu cada vegada més estesa" de Fet a Sant Feliu podeu ampliar detalls de la sessió que va comptar amb la presència de dos projectes que estan fent servir aquest tipus de finançament, d'una banda, l'Ictineu 3, el primer submarí científic que una empresa de Sant Feliu està desenvolupant al Polígon El Pla, i per una altra, el del dibuixant de vinyetes Franchu Llopíis, que vol editar un còmic que agrupi les seves tires còmiques La tira de cargols.
En breu compartirem un vídeo de l'entrevista que es va realitzar, al finalitzar l'acte, a l'Enric Senabre de Goteo, en Franchu Llopis de La tira de cargols i Carme Parareda d'Ictineu 3.
Si us agraden els reptes no deixeu de participar a la propera microentrevista tuitera!