Últimes notícies

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
19/03/2024 07:01:29

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Hemeroteca

Arnau Serra, estudiant de la UPC i finalista d'un concurs promocionat per la NASA, visita Co-Work-Tic

18/09/2013
Lectures: 3314
Arnau Serra, estudiant de la UPC i finalista d'un concurs promocionat per la NASA, visita Co-Work-Tic

Fotografia Arnau Sera

El 17 de setembre a la tarda hem tingut al nostre centre de coworking la visita de l'Arnau Serra, estudiant de Sant Feliu del Grau d'Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials, que va ser notícia el passat mes de maig quan la NASA va escollir el projecte que va realitzar junt amb altres companys d'estudis amb una menció especial en el seu concurs "International Space Apps Challenge".

 El seu equip de treball, Astex, format per un total d'11 estudiants de l'ETSEIAT de Terrasa, va dissenyar un petit satèl·lit, anomenat CubeSat, per adjuntar-lo a l'asteroide Apophis capaç de retransmetre dades de posició en directe, estudiar radiació i la composició química d'un asteroide. El CubeSat enviaria informació constant a la Terra sobre la posició i la trajectòria de l'asteroide, de tal manera que es controlés el 3% de possibilitats que té l'Apophis de topar amb la superfície terrestre els anys 2029, 2036 i 2037. Ens veiem amb ell en el nostre espai de coworking, Co-Work-Tic, l'espai de la ciutat de Sant Feliu obert a persones emprenedores i innovadores:  

  • Bona tarda, Arnau, benvingut i moltes gràcies per venir a visitar-nos.  Ens fa molt contents veure que a la nostra ciutat hi ha gent jove amb idees i ganes d'innovar. 
  • Per començar, ens agradaria que ens parlessis del vostre projecte per la Nasa. Ja coneixem una mica la idea, però ens agradaria saber com us vau decidir, primer a presentar-vos, i després com vàreu escollir el tema del projecte, quin va ser  el procés creatiu que vau seguir. 

La veritat és que va ser tot bastant ràpid i improvisat en certa manera. Sortíem d'acabar els exàmens parcials i volíem fer alguna cosa divertida, i aquest concurs era l'oportunitat de desconnectar i pensar en altres coses. De fet vull matisar una mica les notícies que van sortir als diaris, perquè es va fer un rebombori impressionant dient que havíem guanyat un premi i no és ben bé així. Vam guanyar l'edició local que es feia a Barcelona (a Espanya hi participaven també, com a seus, Madrid i Bilbao) i això ens va donar opció a la competició internacional. En aquesta part del concurs sí que vam quedar dins dels quatre finalistes de la nostra secció.  

equip ASTEX, del que forma part Arnau Serra  

Hi participaven 83 ciutats d'un total de 44 països i s'hi van presentar un conjunt de 770 propostes. 

El projecte s'havia de pensar durant un cap de setmana, et tancaven en una seu i havies d'escollir un dels reptes plantejats al concurs per donar-li solució. En la solució no es tenien en compte aspectes econòmics, sinó que era merament teòric, si bé el projecte guanyador sí que optava a transformar-se en un projecte real. En 36 hores havies de donar una solució informàtica al repte. 

  • Quin repte vau seleccionar i perquè?

L'objectiu final del projecte era la millora del model matemàtic de predicció dels asteroides per determinar la seva òrbita. Amb un sistema de GPS es determinava la posició del satèl·lit segons el moment d'enviament de les dades. Això es feia amb el programa informàtic MatLab. 

 

prototip equip Arnau Serra

 

  • Quins són els teus projectes de futur a hores d'ara?

Actualment em trobo immers de ple en els estudis (3r Grau a l'ETSEIAT) i també amb alguns hobbys que tinc i que vull mantenir, com els castellers. M'agrada també l'economia i segurament més endavant faré estudis d'empresa, per conèixer com funciona el món empresarial. Els estudis actuals de la universitat crec que no tenen en compte com funciona l'empresa real i quan acabes et trobes amb zero experiència en el món real. Falta més implicació de l'empresa en la universitat. 

  • Coneixes el projecte Yuzz de la Fundació Banesto que hem desenvolupat a Sant Feliu? No creus que hi podries encaixar?

Sí que el conec, tinc companys que hi han participat en altres centres Yuzz com el de Sant Cugat, però la dedicació temporal d'aquest tipus de projecte és molt alta i en aquest moment no ho veig factible. No ho descarto en posteriors edicions si es continua realitzant, però no a curt termini. Però encara tinc només 19 anys, tinc temps de fer coses. 

  • Has pensat a crear algun tipus de projecte? En quines activitats t'agradaria participar?

El problema és la manca de temps, perquè no vull renunciar als meus hobbys. Però si hi hagués algun taller o trobada amb una dedicació menor sí que podria valorar participar-hi. És com el concurs de la Nasa, va estar bé perquè era durant un període de temps molt determinat. A l'estiu sempre busco alguns tallers o cursos d'estiu per continuar estant actiu, m'agrada el no parar i tenir coses a fer. 

  • Quins consells donaries als joves que no saben què fer amb el seu futur? 

Amb el panorama econòmic actual és molt fàcil que els joves ens trobem en situacions de pèrdua respecte al nostre futur. El primer que un jove ha de fer és formar-se, i això no necessàriament implica fer una carrera universitària, sinó que pot voler dir fer una FP de grau mitjà i superior. Tant en el món universitari com en el de les FPs pot semblar un caos orientar-se per trobar estudis, sobretot en el primer cas, on l'especialització i l'oferta de graus és espectacular. Malgrat tot, sempre hi ha alguna matèria que ens pot interessar i que potser no en som plenament conscients. Cal que cadascú es conegui molt bé a si mateix per saber exactament què és el que el motiva i allò pel qual vol dedicar-hi la formació i, per tant, la seva vida laboral. 

  • Com a ciutadà de Sant Feliu, què creus que es pot fer per potenciar en els joves les ganes d'emprendre i d'innovar? 

Personalment crec que perquè els joves se sentin atrets en el món de l'emprenedoria i la innovació cal, primer de tot, fer veure que la formació és necessària per tirar endavant i que si a la formació se li sumen les ganes d'emprendre i d'innovar, no hi ha límits en un món globalitzat. Penso que una bona manera d'introduir aquest pensament i la cultura de l'esforç a Sant Feliu podria ser, a tall d'exemple, fer cursos voluntaris per a gent jove i en el marc d'instituts i escoles o també fer xerrades i col·loquis amb gent que gràcies a la voluntat d'emprendre i formar-se hagi arribat lluny i pugui donar consells als més joves.    

  • Des de Sant Feliu estem potenciant la filosofia del coworking i el nostre espai està pensat sobretot per a donar facilitats als joves que vulguin emprendre una idea innovadora de negoci. Com creus que podem arribar a contactar amb ells? Com creus que un espai de treball compartit com el nostre els pot ser útil? 

Segurament la millor manera de contactar amb la gent jove avui dia és mitjançant les xarxes socials, especialment el Facebook i twitter que són les que té més adeptes. D'aquesta manera es pot arribar a aquesta part de la població i transmetre el missatge que es vol per aquells que hi estiguin interessats. Amb aquestes xarxes socials es pot potenciar l'ús d'aquests espais per a joves, que no només ofereixen l'espai físic que et pot oferir per exemple la biblioteca, sinó que a més a més ofereix el fet de compartir espai amb gent interessada a compartir experiències o consells en el marc del coworking. 

  • Moltes gràcies, Arnau, per la teva visita de part de tot l'equip de Sant Feliu On Line. Aquí estem, sempre a punt per a donar suport totes les propostes innovadores del nostre municipi. 

Us recordem a tots que ens trobareu a la segona planta de la Torre del Roser i que ens podeu contactar al correu tic@santfeliu.cat i al telèfon 93 685 80 24.

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior