Últimes notícies

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
09/07/2020 08:08:20

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Hemeroteca

Sant Feliu Innova - Hemeroteca

05/12/2018
Lectures: 916
Patrícia del Hoyo: "L'esperit emprenedor implica un desenvolupament de competències personals i professionals que se't queden a la motxilla del capital humà"

Arrenca l'edició 2019 de Explorer i des de CO-Innova Sant Feliu es cerquen, com cada any, nous emprenedors i emprenedores joves. Enguany Patrícia Del Hoyo, gestora de projectes d'impacte social, serà la coordinadora del centre Explorer Space Sant Feliu. Parlem amb ella de la seva trajectòria, de l'emprenedoria jove de base tecnològica i en la innovació social.

Quina és la teva relació amb Sant Feliu? 

Doncs jo vinc del món del tercer sector, antigament treballava a la Fundació Futur. En aquests últim anys hem desenvolupat projectes a Sant Feliu de Llobregat en temes d'ocupació, emprenedoria i innovació social.  

I amb Sant Feliu Innova? 

Donat que l'eix dels projectes desenvolupats abordaven temes d'innovació social amb base tecnològica,  han estat els impulsors i els intermediaris per al desenvolupament d'aquests programes. Jo he estat la coordinadora dels projectes i per tant,  la interlocutora amb tot l'equip de Sant Feliu Innova.  

Hem de canviar la imatge que tenim en general dels joves? Són potencials creadors?

I tant! Jo com a jove que soc,  crec que no és que siguem potencials creadors ... som els creadors en potencia!  Estic segura que en algun moment a qualsevol jove li venen idees per transformar el món,  millorar processos que actualment ja existeixen, o innovar amb recursos tecnològic per facilitar la vida a les persones. El que passa és que automàticament també ens venen pensaments d'inseguretat, risc,  o inestabilitat per desenvolupar aquestes idees. El que ens falta és saber com desenvolupar aquestes idees sense posar en risc l'estabilitat social i personal i envoltar-nos de gent amb energia positiva i experiència que ens recolzi i ens comparteixi les eines per portar-ho a terme! I això és i continuarà sent l'Explorer a Sant Feliu! 

A banda dels possibles premis, què creus que pot aportar aquesta edició als participants?

Crec que tot el procés de "formació" (que jo crec que més que formació, es capacitació) fa un click en les persones participants. A banda de si després la idea es transforma en una empresa,  una start-up, etc... el programa Explorer es un regal per a tota la vida. L'esperit emprenedor i saber com desenvolupar idees/projectes innovadors amb impacte social i base tecnològica implica un desenvolupament de competències personals i professionals que se't queden a la motxilla del propi capital humà. Qualsevol empresa, entitat,  projecte,  etc...vol gent i valora a la gent emprenedora, i l'Explorer a més, promou el networking entre els i les emprenedores potencials i els gran professionals d'aquests àmbits. 

I a més d'aquesta millora del capital competencial de les persones participants,  obviament,  un cop es finalitza el programa la gran satisfacció de veure com la teva petita idea s'ha transformat en una proposta de projecte validada i prototipada i amb una proposta de bussiness plan!  

Així que sigui com sigui,  sempre SUMA!    

Quina serà la teva "recepta" per captar emprenedoria jove de base tecnològica a la ciutat i a la comarca?

Crec que els joves emprenedors i emprenedores no necessiten ser captats. Crec que necessiten ser informats i un cop tenen aquesta informació elles i ells mateixos valoren si volen aprofitar aquesta oportunitat. Informar al col·lectiu jove de que existim, de que a Sant Feliu Innova hi ha un gran equip de professionals que treballen dia a dia per despertar el potencial dels joves en temes d'emprenedoria amb base tecnològica i innovació social va més enllà del que és el programa Explorer.

Que sàpiguen que tenen el recolzament de l'Administració,  que cada cop que tinguin una idea,  abans de deixar-se emportar per la "por i el risc" que comportaria desenvolupar-la, poden apropar-se i comentar-ho amb tot l'equip de SF Innova i si estem en època del programa Explorer, doncs endavant! I si no, de ben segur trobarem altres recursos adients a les seves necessitats! Igualment si tingués que pensar en una "recepta" potser seria... intentar trencat amb "l'esnobisme" prejutjat del món de l'emprenedoria i apropar-ho al col·lectiu de joves reals. Joves amb estudis universitaris,  amb estudis de formació professional (que crec que son un gran potencial), sense estudis superiors, etc... Mai ens hem d'oblidar d'aquells joves que per la seva situació socio-econòmica no han tingut les mateixes oportunitats que la resta i que aquesta mateixa realitat els porta a innovar i emprendre cada dia amb ells mateixos!  

Si, vull "captar" també a aquests joves!  

Parlant de captació, quines aptituds creus que són les necessàries per ser un bon participant a Explorer?  

Principalment la motivació i la actitud! Volem formar un grup amb gent molt motivada i amb moltes ganes de transformar el món. Busquem joves amb actitud col·laboradora i amb ganes de treballar en equip, que entenguin la societat i la innovació en la seva globalitat i començar a trencar amb individualismes. La co-creació i la col·laboració entre emprenedors i emprenedores és fonamental. Crec que cap persona té tots els coneixement de totes les àrees per autogestionar una idea des de l'inici fins al final. Així que gent amb ganes de fer networking, compromeses amb el projecte, amb bona actitud i molta motivació i amb moltes ganes d'innovar! Bueno,  i que diposin del temps necessari per dedicar -li al programa!

Algunes persones que coordinen Explorer a altres ecosistemes defineixen aquesta tasca com a veritable aventura de 5 mesos, com afrontes aquest repte. 

Doncs si! L'aventura ja ha començat! Afronto aquesta etapa com un gran repte professional i personal. A banda del que pugui aportar durant les formacions que es desenvoluparan, el repte me'l poso en que cada dia pugui aportar alguna cosa (encara que sigui petiteta) a tot el grup d'Explorers!  Una de les grans necessitats que tenen els emprenedors es mantenir la motivació duran tota aquest aventura, així que el meu repte es tenir cada dia les piles 100% carregades per poder aportar energia i motivació a tot el grup! No deixar-los caure emocionalment! 

I com es planteja aquest repte pels joves emprenedors? És a dir, com seran els següents mesos pels participants.  

Seran uns mesos d'autoconeixement, de creixement,  de coneixement tècnic envers l'emprenedoria, de fer treballar la creativitat i esgotar les ments i suposo que de què es permetin somiar i imaginar.  Aquest serà un primer pas, que es donin elles i ells mateixos el permís per somiar i imaginar durant aquests mesos.  

Quins són els incentius reals per triar CO-Innova Sant Feliu en aquesta àmplia oferta d'acceleradores d'emprenedoria? 

Dins del programa Explorer i ha 57 pre-acceleradores d'idees arreu de tota Espanya, Portugal i Argentina. En la gran majoria de casos aquests programes estan vinculats a alguna Universitat. En el nostre cas,  està vinculat a tota la població jove del Baix Llobregat, com hem dit abans,  sense esteriotipar que el perfil emprenedor ha de ser d'estudis universitaris. Crec que aquest fet ja aporta un valor social i transmet el que és el nostre Space. El fet diferenciador és que SFI posa a l'abast dels participants tots els recursos de què disposa per validar i prototipar les idees com Amdinistració,  els introdueix al seu Ecosistema d'emprenedors de Sant Feliu i Baix Llobregat i potencia la xarxa i el networking amb els agents locals i/o supralocals.  

I les aliances i col·laboracions amb actors locals i agents supralocals? Com vols que siguin? 

M'agradarien que sumessin. Sóc de les persones que pensa que la xarxa de contactes i el treball col·laboratiu son el 50% de l'èxit de qualsevol idea. Impulsar que qualsevol col·laboració potser no aporta en el moment però mai se sabrà si és una inversió a llarg termini. Promoure aquesta visió i que tant els agents locals o supra locals com els participants tinguin la sensació Win-win, que tots guanyen!  

 

Aquesta acció està cofinançada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.  

Notícies relacionades:

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar