Últimes notícies

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
09/07/2020 08:12:02

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Hemeroteca

Sant Feliu Innova - Hemeroteca

07/01/2019
Lectures: 978
Com ha de ser el "Club Mèdia" de Sant Feliu? Avui en parlem amb Marta Sánchez

Com pot un ciutadà normal participar del disseny d'una ciutat intel·ligent? Aportant i construint solucions. La co-producció fomenta la innovació i afavoreix el disseny de noves prestacions d'utilitat pública, el que genera noves activitats (econòmiques, socials...) i augmenta el valor públic.

Per tal de generar projectes innovadors i agilitar-ne la posada en marxa, les administracions públiques locals tenen al seu abast processos de co-disseny, co-creació i prototipat de serveis. De fet, la refundació de CO-Innova Sant Feliu va  anar en aquesta línia i es va marcar com a objectiu catalitzar un ecosistema d'innovació oberta des d'un laboratori ciutadà d'innovació social.

El fet de treballar amb la ciutadania aporta aire fresc i noves perspectives, més possibilitats de desenvolupar allò que realment importa als usuaris, aprofitar el coneixement acumulat tant pels treballadors de diverses organitzacions com obrir noves oportunitats amb altres emprenedors i empreses de l'entorn de Sant Feliu de Llobregat. 

Per tal d'implicar tots aquests actors locals en un projecte d'innovació com la creació i co-gestió d'un Club Mèdia així com analitzar com podem col·laborar plegats d'una manera profunda i profitosa el primer pas és conèixer les seves expectatives. Iniciem doncs una sèrie d'entrevistes amb actors i agents de Sant Feliu vinculats al món audiovisual, multimèdia i Social Media.  

Avui parlem amb Marta Sánchez, experta en alfabetització digitals, projectes audiovisuals i xarxes socials i formada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació.  

L'objectiu del Club Media Sant Feliu és promoure la creació de continguts digitals i transmèdia per tal que la ciutadania passi a tenir un paper actiu i rellevant en aquest àmbit i pugui esdevenir un actor clau per a la innovació social. Com t'imaginaries aquest espai comunitari? 

Un espai obert a totes aquelles persones amb interessos comuns en l'àmbit visual o audiovisual, independentment del seu nivell de coneixements. S'hauria de treballar  a través de l'autoaprenentatge i la col·laboració entre els membres, a través d'una persona de referència que dinamitzi l'espai, impulsant i facilitant els recursos  a través de les necessitats del mateix grup. Per a mi, la filosofia d'un Club Mèdia seria "Aprenent fent". 

Com que creus que la convergència, la democratització i la mobilitat dels mitjans audiovisuals i les TIC possibiliten un context de producció on el ciutadà pot innovar, esdevenint així un creador de continguts i coneixement? 

Existeixen elements transformadors com les TIC o la filosofia 3.0, que fan que les persones ciutadanes puguem ser elaboradores de continguts per a la innovació o la transformació social.  Totes aquestes eines estan a l'abast de totes; un mòbil, la possibilitat de tenir un blog, una pàgina web, un canal Youtube, un compte a Instagram?  

Dins el Club Media també s'haurien d'explorar nous formats, narratives i eines a partir dels projectes proposats pels participants? Veus viable aquesta co-creació? 

Sí, la idea seria que les participants poguessin aportar creativitat, coneixement, formació, punts de vista? treballant en un projecte en comú al mateix temps que es desenvolupen els projectes individuals,  profunditzant de manera transversal en totes les idees per aconseguir resultats concrets i alhora nodrir i enriquir el projecte.  

Pel que fa al foment de l'autoaprenentatge, la col·laboració i el treball per projectes, com creus que hi poden tenir cabuda? Intentant que els membres que més en sàpiguen ajudin els que en saben menys amb alguna mena de xarxa d'intercanvi de coneixements? 

Treballant transversalment en tots els projectes; totes les persones podem fer alguna aportació (tot i  que no siguin coneixements tècnics). Totes les idees i  aportacions poden ser útils a tots els projectes.    

Hauria d'incorporar també el Club Media xerrades periòdiques? De quin tipus? Tant per membres del club com per a convidats? 

Sí, podrien ser xerrades mensuals amb els membres i convidats professionals per compartir experiències i bones pràctiques en matèria d'innovació. 

Quina podria ser la procedència d'aquestes persones amb ganes de compartir projectes i créixer i aprendre plegats mitjançant la posada en marxa de projectes visuals i audiovisuals col·laboratius i comunitaris? Entitats? Comunitat educativa? Emprenedores socials? 

Totes aquelles persones que tinguin la inquietud de ser un subjecte actiu i creatiu per a la innovació social, que vulguin començar un projecte i es trobin amb limitacions de recursos, tècniques, etc.  

Quina seria la manera de motivar els participants per col·laborar i fer projectes conjunts? 

Es tractaria de preguntar clarament que vol fer cada persona, quina idea té i detectar els desitjos, les necessitats individuals i els problemes que es troben a l'hora de realitzar aquest projecte. A partir d'aquí crear la comunitat, a través de les experiències, coneixements i eines a l'abast. En definitiva, impulsar cada projecte i empoderar a cada persona.  

Col·laboraries amb aquest espai de creativitat on tothom serà benvingut, independentment del seu nivell de coneixements? Com?

Si. M'agradaria començar un projecte social a través de l'audiovisual on poder empoderar a les dones treballadores domèstiques i denunciar a través dels seus testimonis,  la seva situació social i laboral.  A més, sóc Llicenciada en Comunicació Audiovisual i formadora TIC . Podria aportar a altres projectes coneixements de llenguatge audiovisual, edició de vídeo, App per la imatge, xarxes socials, etc. 

Per dur a terme la documentació de projectes i donar a conèixer els diferents tallers o activitats del centre, quines col·laboracions creus que s'haurien d'establir amb el Club Media del Social Media Lab, on els usuaris del Citilab poden iniciar-se al món de la producció audiovisual, l'enregistrament, la producció i edició de material audiovisual? 

Hauríem de tenir com a referència aquests projectes pioners a la comarca i establir sinergies i treballar conjuntament. Podrien ser una de les xerrades periòdiques com a bones pràctiques per aprendre del seu cas.  

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar