Últimes notícies

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
22/07/2019 12:08:53

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Hemeroteca

Sant Feliu Innova - Hemeroteca

  11/06/2019
  Lectures: 265
  Arrenca el full de ruta de Sant Feliu per construir una agenda local dels ODS

  El 25 de setembre de 2015 l'ONU va adoptar un conjunt d'objectius globals per eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom, configurant així una nova agenda per al desenvolupament sostenible: l'Agenda 2030. Aquesta agenda planteja 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb 169 metes de caràcter integrat i indivisible que abracen les esferes econòmica, social i ambiental.

  Per avançar en la consecució d'aquests objectius, el paper del món local és fonamental perquè tots els ODS apunten a metes que apel·len directament a les responsabilitats locals, sense oblidar que l'ODS 16 estableix entre les seves metes aspectes relacionats amb reforçar el paper de les institucions per ser més eficaces, eficients, responsables i transparents.

  Els governs locals són al centre de l'Agenda 2030 ja que, més enllà de l'objectiu 11 sobre les ciutats i comunitats sostenibles, tots els ODS tenen metes que apel·len directament a les responsabilitats locals. En aquest sentit, la localització és el procés que té en compte el context subnacional en el compliment de l'Agenda, des de la definició dels objectius, la incidència i la sensibilització, fins a la implementació i l'ús d'indicadors per a mesurar i avaluar el procés. Localitzar no significa un canvi radical, sinó una oportunitat per a reorientar les prioritats i polítiques locals, i demostrar el rol dels municipis en la reducció de desigualtats i en l'assoliment dels ODS a nivell nacional i global.

  Precisament en aquesta línia, ahir 12 de juny es reunia a CO-Innova Sant Feliu una nodrida i diversa representació tècnica de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, composada pels referents municipals dels àmbits que tenen una major incidència i relació amb aquest projecte, per tal d'iniciar el procés de localització i alineació dels ODS al nostre Ajuntament i ciutat.

  Aquest alineament de les accions municipals amb els ODS passa per impulsar un enfocament integrat tant internament (entre els diferents departaments) com externament (amb la resta d'actors locals i d'administracions públiques del territori) articulant una cooperació multinivell però també en la definició d'objectius i d'indicadors harmonitzats que permetin la comparació al llarg del temps i entre territoris.

  La presentació va anar a càrrec d'Agustí Fernández de Losada, que portarà l'assistència tècnica a la diagnosi i a la detecció de necessitats, atenent a la inclusió i la vulnerabilitat, i sensibilització que es portarà a terme. Un full de ruta que, a banda de l'esmentada alineació de les polítiques municipals amb l'Agenda 2030, per avançar cap als ODS tindrà també en compte l'assignació de responsabilitats per àmbits amb finalitat de fer operatius i mesurar l'acompliment dels ODS, el seguiment i la rendició de comptes, la promoció de la implicació i de la participació ciutadana a l'entorn dels ODS.

  Caldrà per tant, per una banda adaptar els ODS a la realitat de la ciutat i preparar una estratègia participativa per a localitzar-los, i per una altra, portar a terme diverses accions de sensibilització i educació per al desenvolupament (activitats a les escoles i instituts, promoció d'aliances amb l'emprenedoria i la innovació social local, exposicions i xerrades, etc.) en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

  Tot això es vincula perfectament amb la nova cultura organitzativa i canvi cultural de la nostra corporació, basada en la participació, la visió integral i estratègica dels reptes i necessitats i la innovació.

  A banda d'aquesta primera trobada tècnica, diverses actuacions de promoció de la implicació social i participació ciutadana a l'entorn dels ODS, a través de la comunitat educativa, teixit social, comunitat emprenedora, etc. es portaran a terme a CO-Innova Sant Feliu, com a espai de co-creació de serveis públics i laboratori ciutadà de participació i col·laboració a la ciutat, a través de processos i espais de participació ciutadana, i de concertació entre la ciutadania, el sector públic, el sector empresarial i el sector associatiu.

  De fet, la trobada que va fer la Comunitat Sant Feliu 2.0[20] a CO-Innova el 28 de març d'enguany va donar un impuls Objectius de Desenvolupament Sostenible i la innovació oberta mitjançant el treball col·laboratiu de les 9 propostes que es van construir a la passada reunió de novembre de 2018 sobre la definició i ingredients d'una Smart City adaptada a la realitat social i econòmica de Sant Feliu de Llobregat.

  Més informació:

  Comparteix
  ENVIAR PER EMAIL
  * Camps obligatoris
  Enviar