El dimecres 20 de gener s'inaugura oficialment el curs d'Agents d'Innovació Social Digital impulsat per la Generalitat de Catalunya en el marc del programa CatLabs, aquesta sessió inaugural virtual que començarà a les 11.00 h. amb una presentació institucional on intervindrà Oriol Bossa, Primer Tinent d'Alcaldia i President de l'Àrea de Govern Obert i Serveis Generals de l'Ajuntament Sant Feliu de Llobregat.
L'ordre del dia de la sessió inaugural serà el següent:
- 11.00 h. Benvinguda inicial del secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer.
- 11.10 h. Salutació del director adjunt de la Fundació I2cat, Artur Serra.
- 11.15 h. Descripció del projecte i sensibilització de les entitats locals en processos d'innovació, per part del cap del Servei d'Inclusió i Capacitació Digital, Ricard Faura.
- 11.35 h. Torn de paraula dels representants polítics de les entitats locals impulsores del projecte:
- 1. Presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim.
- 2. Alcaldessa de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret.
- 3. Oriol Bossa, Primer Tinent d'Alcaldia i President de l'Àrea de Govern Obert i Serveis Generals de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.
- 4. Regidor de l'Ajuntament d'Olot.
- 5. Representant de la Diputació de Barcelona.
- 6. Teresa Botargues, assessora d'Innovació i Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.
- 7. Director gerent del Citilab de Cornellà, Javier González.
- 8. Director general de Tecnocampus, Jose Luis Checa.
- 12.15 h. Paraules de cloenda a càrrec de la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, agraint la presència dels assistents, encoratjant-los a donar suport als projectes que es dissenyaran en el marc de la formació i a impulsar comunitats de quàdruple hèlix locals per detectar i resoldre els reptes socials dels seus territoris.
- 12.20 h. Fi de la sessió.
L'acte comptarà amb la presència dels alumnes participants així com també dels representants polítics de les seves entitats locals, amb l'objectiu de sensibilitzar-los i demanar-los suport als processos d'innovació impulsats als seus territoris.
Per què Sant Feliu? A qui s'adreça aquesta formació especialitzada? Quina és la finalitat d'aquests cursos?
Fa uns mesos us vam explicar que CO-Innova Sant Feliu col·laborava activament en el disseny del model català de laboratori d'innovació social digital i una metodologia comuna d'innovació.
La Secretaria de Polítiques Digitals ha impulsat un projecte per al disseny dels continguts formatius en innovació social digital a partir de l'experiència i coneixements dels responsables dels laboratoris que des de fa temps s'han consolidat com a referents en aquesta matèria. Així, es va crear un grup de treball amb experts, eren els representants de CoBoiLab, CoEbreLab, Citilab Cornellà, Sant Feliu Innova, Bibliolabs (DIBA), Espai Cràter (Olot) i BioLab Ponent (Diputació de Lleida).
Tots ells, amb la coordinació pedagògica de Tecnocampus Mataró, han treballat de forma col·laborativa per a la creació d'un curs de formació en innovació social digital que pot ser de molta ajuda per a moltes entitats locals. Aquesta primera edició pilot del curs serà integrament virtual i té una durada de 60 hores, distribuïdes en 5 mòduls formatius. S'adreça a tècnics d'entitats locals que gestionen o volen impulsar projectes d'innovació (laboratoris, fablabs, xarxes d'innovació locals...), amb l'objectiu d'empoderar-los, facilitar-los eines i recursos, contrastar les seves metodologies i generar sinergies.
Els cinc mòduls que vertebren la formació són els següents: 'Aproximació conceptual i propòsit dels labs d'innovació', 'Activació de l'ecosistema d'innovació per reptes', 'Treball per reptes', 'Impacte social, comunicació i gestió del coneixement' i, per acabar, 'Treball final'. L'equip de CO-Innova_LAB, Pablo Muiño i Lidia Alonso, el laboratori ciutadà d'innovació social i digital de Sant Feliu de Llobregat, impartirà el quart mòdul del curs, dedicat a l'impacte social, la comunicació i la gestió del coneixement en un projecte d'innovació social digital.
L'objectiu final és generar coneixement compartit i codissenyar un model comú de labs d'innovació de Catalunya. Per acomplir amb els objectius del programa Catlabs, aprovat per la Generalitat de Catalunya el novembre de 2016 per a l'impuls de la innovació social i digital al territori català, s'ha detectat la necessitat de formar en matèria d'innovació social i digital els tècnics de les entitats locals de Catalunya, per tal d'oferir-los metodologies i eines per a la identificació i resolució de reptes socials del territori de forma innovadora i col·laborativa.
Més informació: