Últimes notícies

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
03/02/2023 15:31:20

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Hemeroteca

Comunalitat urbana de Sant Feliu: economia taronja digital comunitària i transformadora

04/08/2022
Lectures: 1871
Comunalitat urbana de Sant Feliu: economia taronja digital comunitària i transformadora

La ciutat de Sant Feliu de Llobregat ha iniciat un projecte de Comunalitat urbana per fomentar l'economia del bé comú a partir de teixir complicitats entre diverses entitats de la ciutat.

Però... què són les Comunalitats urbanes? Què volen aconseguir? Com és la Comunalitat urbana de Sant Feliu de Llobregat? Qui la composa? Quines són les seves finalitats a la nostra ciutat?

A veure.

Què són les Comunalitats urbanes?

Es tracta d'una iniciativa del programa d'Economia Social del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat que ha obert una línia de subvencions bianuals per a agrupacions, associacions, cooperatives, empreses de l'economia social i solidària i administracions ha fet possible la posada en marxa de 22 estructures comunitàries anomenades Comunalitats urbanes

Aquestes 22 comunalitats es situaran a 18 ciutats: Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Amposta, Badalona, El Prat de Llobregat, Hospitalet de Llobregat, Manresa, Reus, Salt, Sant Feliu de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Ripollet, Valls, Vendrell i Vic. A l'àrea metropolitana de Barcelona hi haurà 5 comunalitats.

Les Comunalitats urbanes neixen amb l'objectiu d'enfortir la xarxa econòmica urbana de proximitat a barris i ciutats per tal de revertir els efectes de la pandèmia i impulsar nous projectes d'ajuda mútua de la mà del teixit veïnal i associatiu.

Aquestes estructures comunitàries parteixen d'una diagnosi de necessitats de l'entorn per tal de definir els seus eixos de treball i concretar els col·lectius als quals s'adreçaran.

Tasques de divulgació i sensibilització, de creació i desenvolupament de béns comuns, i d'ajuda i suport mutu a través de l'acció comunitària son condició imprescindible en la justificació de la subvenció.

Quins són els resultats esperats?
Els resultats esperats al finalitzar el projecte, d'aquí a dos anys, són els següents:

 

Com és la Comunalitat urbana de Sant Feliu de Llobregat?

"Districte Cooperatiu d'Innovació Digital de Sant Feliu de Llobregat" és el nom escollit per la comunalitat creada al nostre municipi la qual està conformada per 4 entitats locals i la col·laboració de l'Ajuntament. 

 

L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat forma part de la Comunalitat Urbana com a entitat participant, mentre que l'entitat sol·licitant del projecte ha estat l'associació sense ànim de lucre Sant Feliu Film Office i 3 agents locals més que són entitats activadores: Sant Feliu Viu SCCL, Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat i El Mecànic Audiovisual SCCL - MTK Space.

El projecte santfeliuenc de Comunalitat urbana compta amb un pressupost de 350.000 euros al llarg de dos anys (febrer 2022 a febrer 2024) rebuts de la subvenció de la Generalitat per al desenvolupament dels projectes previstos, amb el qual s'impulsaran iniciatives orientades a fer d'espais com el polígon Matacàs un eix de transformació de l'activitat industrial tradicional cap al sector tecnològic i les indústries culturals i creatives (ICC), el que anomenem economia taronja, com a model de creixement econòmic viable i sostenible centrat en activitats d'innovació digital.

Quins són els 4 eixos de treball de la Comunalitat urbana de Sant Feliu?

El projecte de Comunalitat Urbana de Sant Feliu, "Districte Cooperatiu d'Innovació Digital", neix amb l'objectiu d'establir un espai físic de referència, anomenat Pol Cooperatiu, on s'ubicaran espais col·laboratius on executar els projectes d'ajuda mútua, s'organitzaran i cohesionaran les entitats pertanyents a la Comunalitat del municipi, s'impulsaran activitats per fomentar l'economia urbana per tal d'afavorir un creixement sostenible i responsable amb el medi ambient i on s'enfortirà la presència cooperativista i de les economies socials i solidaries, especialment en el sector tecnològic i d'innovació. 

      

Aquest Pol Cooperatiu, com a element físic de la Comunalitat, es considera un factor essencial del projecte per tal de generar sinergies entre les participants, potenciar la creativitat col·lectiva i per tal d'impulsar iniciatives i accions d'ajuda mútua que facin créixer la comunitat digital.

El projecte local de Comunalitat "Districte Cooperatiu d'Innovació Digital", a banda de materialitzar-se mitjançant el Pol Cooperatiu, també ho farà a través de l'Associació Sant Feliu ESS Digital, que actuarà de Hub o concentrador, com a entitat representant del col·lectiu d'agents i actor interessats en el desenvolupament de les indústries digitals a Sant Feliu de Llobregat.

L'Associació Sant Feliu ESS Digital és l'evolució de la comunitat d'innovació ciutadana Open Sant Feliu, en concret del grup de treball "POL DIGITAL I ECONOMIA TARONJA" (ODS 4, 5 i 10) que es va crear a l'abril de 2021 amb el següent repte/missió: "Com atreure nous actors productius de l'economia digital creativa digital al pol digital d'innovació de Sant Feliu com a motor de desenvolupament sostenible i creixement local?". La dinamització inicial d'aquest grup va anar a càrrec del santfeliuenc Raúl Garcia, impulsor de l'associació local RocketGamesDev, cofundador i Marketing Manager a The Breach Studios i professor de "Marketing Digital" a ENTI-UB, la Universitat del videojoc. L'associació santfeliuenca RocketGamesDev va ser l'entitat organitzadora de la game jam, al 2021, "PowerUP JAM Sant Feliu".

Al desembre de 2021 aquest grup de treball va decidir constituir-se en l'Associació Sant Feliu ESS Digital, materialitzada en format HUB o clúster digital que vol aglutinar les entitats pertanyents de la comunitat digital de Sant Feliu de Llobregat amb la finalitat de fer créixer el teixit socioempresarial de la Comunalitat urbana i connectar aquestes empreses del sector tecnològic, agents i persones de la ciutat amb els serveis públics en general així com generar un espai de debat sobre el progrés de la comunitat digital a Sant Feliu de Llobregat. L'objectiu és la intercooperació en projectes de creativitat col·lectiva amb un interés comú per a la promoció de l'economia taronja digital i la indústria 4.0 a la ciutat. 

A banda d'aquests eixos estratègics, Pol Cooperatiu i Associació Sant Feliu ESS Digital, els altres 2 eixos són: 

  • La Digitalització social, amb la continuïtat del projecte ECO-MEDIA, formació inclusiva en creació audiovisual i mèdia, co-creat entre el programa Sant Feliu Innova de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i la cooperativa MTK Space.
  • I la iniciativa "#A01547" consistent en actuacions de viver, acceleradora i democratització digital. En concret es portarà a terme el projecte "De 0 a 100 en 100 hores, l'acceleradora sostenible", una acceleradora d'entitats i emprenedorxs que vulguin obrir noves línies d'activitat, plans d'internacionalització o desenvolupament d'un projecte realacionat amb els ODS i l'economia social i solidària (ESS). També s'executarà el projecte "Roses digitals", una incubadora d'entitats relacionades amb l'economia taronja i la indústria 4.0 que es vulguin constituir a Sant Feliu de Llobregat com a entitat de l'economia social i solidària (ESS).

Comitè activador i Assemblea?

La Comunalitat "Districte Cooperatiu d'Innovació Digital", tal i com hem vist, s'articula a través de 4 entitats que formen part del Comitè activador i amb la col·laboració i el suport de l'Ajuntament de Sant Feliu com a Entitat participant que actuarà de facilitador mitjançant la implicació de diverses regidories i actuacions municipals. 

En aquest sentit, l'Ajuntament treballarà especialment en aspectes com són l'impuls i conceptualització del Pol Cooperatiu, l'acompanyament en la difusió de l'economia social i solidària (ESS), l'assessorament en dispositus d'acceleració i incubació d'innovació digital  i el suport per a la constitució d'empreses i xarxes d'economia col·lectiva relacionades amb l'economia taronja digital, entre d'altres. També posarà a disposició de la Comunalitat espais municipals, com CO-Innova_LAB Sant Feliu, que serviran com a punts d'atenció i informació a la zona, però també un espai aglutinador del pol cooperatiu d'innovació ciutadana que esdevindrà part del dret de ciutat com a bé comú durant la durada del projecte transversal de Comunalitats urbanes.

L'Associació Sant Feliu Film Office, com a entitat sol·licitant actuarà, d'ens coordinador del projecte, que amb la resta de socis i col·laboradors haurà de desenvolupar les actuacions previstes en el pla d'acció, dels 4 eixos de treball, durant el període de dos anys. 

A banda del Comitè activador es constituirà l'Assemblea de la Comunalitat urbana de Sant Feliu, l'espai de governança i participació format per agents locals, associacions, petit comerç, autònoms i freelances, cooperatives, comunitats veïnals, etc. Actualment ja han mostrat interès en afegir-se al projecte l'Associació Sant Feliu ESS Digital i el Centre d'Alt Rendiment (CAR) en esports electrònics Heron Sant Feliu, però es fa una crida a una major participació, i en aquesta línia, l'equip tècnic del Comitè activador, ja ha iniciat els primers contactes per augmentar les col·laboracions.


Per participar, i mentre no s'habilitin els diversos punts presencials d'informació i atenció, es pot contactar al telèfon mòbil 686 159 496 i enviant un correu electrònic a l'adreça comunalitat.sfllobregat@gmail.com

Així doncs, la Comunalitat de Sant Feliu amb l'objectiu de potenciar la xarxa econòmica urbana ja és una realitat !

En voldràs formar part? 

 

"Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i el FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local".


Notícies relacionades: 

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior