Últimes notícies

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
22/09/2023 16:04:00

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Hemeroteca

Un projecte santfeliuenc es proclama vencedor de Technovation Girls Catalonia

06/06/2023
Lectures: 867
Un projecte santfeliuenc es proclama vencedor de Technovation Girls Catalonia

El passat 20 de Maig es va celebrar la fase final de l'última edició del concurs internacional Technovation Girls Catalonia on es va proclamar guanyador en la categoria Junior l'equip santfeliuenc "LAMcode" format per la Laia, l'Ariadna i la Mira de primer i segon d'ESO de l'escola Mestral. 

El projecte premiat es basa en la creació de l'aplicació "Wildar" la qual permet detectar animals, penjar-ne la seva localització a una xarxa i poder registrar on es troba cada un d'ells, sobretot a la zona de Collserola. La seva presentació va ser valorada molt positivament pel jurat expert en la matèria i finalment les va proclamar guanyadores de Catalunya i semifinalistes a nivell global.

Technovation Girls és un concurs internacional de tecnologia i emprenedoria que cada any convida nenes i adolescents d'entre 8-18 anys a crear una resposta a un problema social mitjançant intel·ligència artificial o una aplicació mòbil. Les joves utilitzen la tecnologia com a mitjà per aportar solucions tecnològiques a l'assetjament escolar, la sostenibilitat, la cura de la gent gran, entre d'altres.

Technovation és una iniciativa global creada al 2009 amb l'objectiu d'incrementar la participació femenina en l'àmbit tecnològic, en què les dones només representen el 30% dels treballadors. Sota el lema "Girls for a change", nenes de 60 països han presentat 2.100 projectes empresarials i solucions d'intel·ligència artificial i aplicacions mòbils desenvolupats al 2023. A la convocatòria de Catalunya, hi han participat 300 noies, de les quals aproximadament 200 han passat a la final. 

El procés d'ensenyament-aprenentatge de les més joves té una durada de 4 mesos i està acompanyat per una persona mentora (dones i homes) que mitjançant sessions formatives i assessoraments guien les participants en la seva travessa de desenvolupament del seu projecte.

En aquesta gala final, més de 500 assistents van omplir l'auditori Vértex del Campus Nord de la Universitat Politécnica de Catalunya. Aquí, els 54 equips finalistes organitzats en tres divisions: beginner (nenes entre 8 i 12 anys), júnior (entre 12 i 15 anys) i Senior (entre 16 i 18 anys) van presentar els seus projectes definitius davant dels jutges, mentors/es i les seves pròpies famílies per tal de ser escollits guanyadors de Catalunya i semifinalistas del concurs global. 

 

 

D'altra banda, l'Ajuntament de Sant Feliu també va tenir la seva representació amb la participació de la tècnica AODL de transformació digital de Sant Feliu Innova, Ester Francisco, formant part del grup de professionals experts que van conformar el jurat que va valorar i escollir els projectes guanyadors de la categoria Senior. Tot el jurat el van formar 47 professionals de referència en l'àrea de la tecnologia, ciència, marketing, project management i emprenedoria que van ser els encarregats d'avaluar i comentar les seves impressions als equips participants. 
 

A l'edició d'enguany, 200 nenes i noies van presentar 54 solucions tecnològiques per resoldre problemes socials detectats al seu entorn i alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Tots els projectes han mostrat un treball final amb molt bon nivell i amb moltes hores de dedicació darrere. Les temàtiques han sigut molt variades: aplicacions mòbils per fer xarxes de persones voluntàries per fer batudes de neteja a la natura, per combatre la solitud no desitjada de la gent gran posant-los en contacte amb joves aprenents d'algun instrument musical, per donar solució a la problemàtica dels celíacs per trobar menjar sense gluten, per ajudar als i les joves a trobar habitatge i feina, etc.

 

Durant la gala final, algunes intervencions van destacar la importància d'aquests programes on s'inspira i es motiva a les nenes a apropar-se al sector tecnològic ja que com va comentar la vicerrectora de Responsabilitat Social i Igualtat de la UPC Josefina Antonijuan "a dia d'avui només 14 de cada 100 són noies en les carreres universitàries tecnològiques". També Mar Porras, marketing manager de Ricoh, va apuntar que "de cada 10 nenes que estan avui a la sala, 7 treballaran en professions que encara no existeixen". Sajar Fátima Syed Shahzadi, premi Dona Tic 2022 va voler destacar, en el seu cas, el fet de tenir un professor d'informàtica que la va empoderar i inspirar va ser clau a l'hora de triar  dedicar-se a l'àmbit de la tecnología.

Després dels parlaments, finalment es van escollir els guanyadors de les tres categories (beginners, junior i senior) les quals es van endur un premi patrocinat per algunes de les empreses col·laboradores com ara Ricoh, Cellnex foundation, HP, GFT Group, Casio, etc. i l'honor de ser les campiones de Catalunya passant així a la semifinal mundial. 

Seguirem d'aprop com avancen les nostres representants santfeliuenques en la competència global la qual finalitzarà amb un esdeveniment internacional online on es decidirà quines són les 3 millors solucions tecnològiques fetes per nenes i adolescents de tot el món.

La creació de l'aplicació "Wildar" es va realitzar durant l'activitat extraescolar de Robòtica amb l'acompanyament d'en Dani Urbano, un docent de l'Escola Mestral amb una llarga trajectòria del foment de les vocacions STEAM, com en Josep Marí. De fet, aquest esperit d'innovació tecnològica i científica va fer possible que les Notícies de RTVE a Catalunya, en el Dia Mundial de l'Educació Ambiental, es volguessin fixar en l'Escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat, on duen a terme un projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània, en perill d'extinció.


"Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local".


Notícies relacionades: 

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior