Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
29/11/2020 05:49:48

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació i emprenedoria digital

Sant Feliu Innova - Innovació i emprenedoria digital

18/01/2019
Lectures: 901
RSInnova i ODS, un impuls per la responsabilitat social i la innovació amb impacte

Seguint amb la promoció de l'emprenedoria i la innovació social, Co-Innova Sant Feliu va posar en funcionament RSInnova el passat mes de novembre, amb l'especialista en responsabilitat social corporativa Mercè Torras al capdavant del projecte. Es tracta d'un servei gratuït orientat a impulsar la viabilitat de projectes vinculats a la responsabilitat i la innovació social a empresesstart-upsentitats o centres educatius que busquen reforçar la seva contribució social a la ciutat, donant suport als emprenedors locals que vulguin testejar els seus projectes que incorporen impacte i transformació social.

RSInnova proporciona un acompanyament durant tot el desenvolupament del testeig per tal d'assegurar que tots els projectes seleccionats i desenvolupats s'ajusten a l'estratègia i als interessos de les organitzacions alhora que són d'utilitat per les persones emprenedores i innovadores.

Un projecte com el de RSInnova és fruit de la necessitat d'incrementar l'impacte social generat en el sector empresarial, la cultura local d'innovació, el talent, la co-creació i el treball compartit a la ciutat, mitjançant la combinació de programes de voluntariat corporatiu, emprenedoria corporativa o altres iniciatives de responsabilitat social amb el suport a projectes d'innovació social i a emprenedors.

Perquè és necessari aquest tipus de col·laboracions?

El context actual ens exposa a uns reptes cada vegada més complexos. Afrontar-los en solitari requereix un esforç considerable, de vegades inassolible, sense garantia d'èxit. A les organitzacions, i en especial les empreses, se'ls requereix un creixent grau de compromís en la seva resolució. El "business at usual", fer les coses com sempre, ja no és una opció. És necessari que s'innovi, no només en productes o serveis, si no també en la manera, en el "com" es fan les coses, en el "com " es gestiona l'organització.

La Responsabilitat Social busca implantar models de negoci ètics amb la inclusió de criteris socials i ambientals en les estratègies de l'empresa. En aquest punt la col·laboració amb els projectes d'innovació social permet donar suport a les accions de RS vigents i es configura com una font d'entrada gradual de noves visions, noves capacitats i noves maneres de gestionar els recursos per millorar el resultat de les actuacions de l'organització.

Aquesta col·laboració pren una especial rellevància quan ens referim als Objectius de Desenvolupament Sostenible, els ODS, un pla d'acció per transformar el món que requereix de la innovació per afrontar les grans xacres socials. La gran majoria d'agents econòmics i socials els estan prenent com a eixos per definir les seves accions i estratègies de sostenibilitat. Es tracta de 17 objectius tan ambiciosos i interconnectats que fan necessària la col·laboració per assolir resultats significatius. No en va, el darrer objectiu, el 17, és "Aliances per assolir els objectius", que és precisament el que impulsa RSInnova.

Objectius de desenvolupament sostenible

És per això que a cada projecte d'emprenedoria o innovació social ofertat a les empreses s'ha identificat les línies de RSC que reforça i a quina ODS contribueix.

Quins avantatges presenten?

L'impuls de projectes d'innovació social en col·laboració amb organitzacions consolidades permet afrontar des d'una nova perspectiva estratègica els reptes socials. Posa en valor l'expertesa en el coneixement del problema i possibles solucions que aporten els projectes d'innovació i permet treure profit de les millors competències de cada actor en la gestió del projecte. Fer confluir visions complementàries incrementa la capacitat de donar resposta a les necessitats pròpies i globals, definir actuacions més eficients generant solucions eficaces i amb un impacte social significatiu. 

Per les organitzacions trobar projectes d'innovació social que complementin i enriqueixen les seves accions de RS i/o alineades amb els ODS els permet superar els límits propis ampliant les oportunitats d'actuació i l'impacte social. Els permet també accedir a un nou àmbit, el de la innovació social, que té aplicació transversal a tota l'empresa. La seva legitimitat i reputació es veu reforçada, afavorint la sensibilització sobre els reptes afrontats,  l'assumpció de valors responsables i el compromís amb la creació d'un territori més sostenible.

Els projectes d'innovació social tenen accés a nous recursos i experiències que suposen un valuós procés d'aprenentatge que es reflecteix en una millora en la definició del projecte, en la professionalització, la qualitat i la capacitat d'adaptació del projecte, i per tant, s'incrementa l'accés a noves vies de negoci. Tot plegat, suposa un impuls a la viabilitat d'aquestes iniciatives. 

Els participants posen en joc les seves competències i recursos clau fet que genera nous coneixements, competències i un benefici mutu que retroalimenta la col·laboració. 

Experiències fins el moment

Durant els mesos de novembre i desembre, s'han dut a terme col·laboracions entre En mi Línea i FelicoMara Kerae i Pocions de la JovitaJoves Lab i la Casa d'Oficis, Felico, CohesionArt i Pepe Jeans London, i Spirax Sarco i Santfeliuenc CF.

Aquestes col·laboracions han reforçat línies d'acció de RS com el voluntariat corporatiu, el suport a l'emprenedoria, foment de l'ocupabilitat, la cohesió social, la millora de les relacions humanes a l'empresa o el suport a accions solidàries. 

Si ens fixem en els ODS, les col·laboracions han contribuït principalment al ODS 3 (Salut), ODS 4 (Educació de qualitat), ODS 8 (Treball decent), ODS 9 (Indústria i innovació), ODS 10(Reducció de les desigualtats), ODS 16 (Pau i Justicia).

Al llarg dels properes setmanes estan previstes noves col·laboracions vinculades a àmbits com l'alimentació saludable, la reducció de residus, o l'estímul de la creativitat entre d'altres, que ens permetran continuar impulsant l'impacte social generat pel sector empresarial mitjançant la implantació de la cultura de la innovació.

 

Aquesta acció està cofinançada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

Aquesta actuació està subvencionada per la Diputació de Barcelona.

Notícies relacionades:

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior