Sota el lema "Sant Feliu, ciutat col·laborativa i smart", Minuts.cat va arribar a Sant Feliu el passat mes setembre com un projecte innovador i diferent, que proposa noves formes d'interacció entre veïns, entitats i grups de la ciutat a través d'intercanvis d'experiències, on tots els participants guanyen. Amb l'objectiu de promoure la participació i l'aproximació al bé comú, Minuts.cat premia a la ciutadania que s'involucra al servei comunitari i medioambiental de la ciutat. Així, tots els habitants poden connectar amb Sant Feliu aprenent, co-creant i ajudant.
L'Eduard Folch, el seu impulsor, resumeix l'essència del projecte en una frase: "Aporta temps. Rep minuts per tu". I és que els minuts són la moneda de canvi d'aquesta iniciativa i es tradueixen en recompenses en serveis, formació, entrades a espectacles, descomptes o l'ajuda d'altres veïns i veïnes de la ciutat.
Ja al setembre, l'Eduard va presentar Minuts.cat a l'edifici Sant Feliu Co-Innova, com un projecte que pretén unir forces i fer de Sant Feliu una ciutat on els habitants "comparteixen experiències i ajuden a altres amb allò que saben fer" i promoure la creació de vincles entre entitats, grups i veïns. El dia 19 d'octubre, Minuts va participar a la inauguració del nou Casal de Joves, oferint informació de la nova iniciativa que començaria a Sant Feliu i establint un primer contacte amb possibles futurs usuaris i membres d'associacions i grups.
![Minuts.cat Minuts.cat](/documents/2846740)
Octubre i novembre van estar mesos de treball intens que van servir per crear vincles amb associacions juvenils i culturals, esplais, centres d'educació, entitats i grups. L'objectiu d'aquestes reunions i trobades va ser localitzar les necessitats dels col·lectius i intentar crear una oferta de tallers que pogués solucionar-les. També es van dur a terme reunions amb negocis i persones interessades en aquest nou servei, a títol individual, per poder oferir les recompenses (un codi amb minuts que es pot bescanviar per activitats a la pàgina web) als usuaris que haguessin realitzat algun taller de Minuts.cat.
A més, l'Eduard va presentar el seu projecte innovador a Sharing Cities Summit 2018, un programa amb debats i activitats networking amb més de 120 participants del món institucional i dels negocis al marc de l'Smart City Congress de Barcelona.
Com a fruit de les reunions i trobades amb diferents actors de Sant Feliu, al novembre, Minuts.cat ja comptava amb la col·laboració d'entitats com l'Ateneu de Sant Feliu i Contrabaix. El projecte ha anat creixent des de la seva implantació i ha tancat l'any amb un mes de desembre que ha suposat un èxit per aquesta iniciativa gràcies a la gran quantitat d'activitats organitzades com "Dissenya el teu camí professional", juntament amb JovesLab, i "Compartim coneixements i valors per transformar la ciutat", amb la dinamització de Jennifer Baños de Lazzum, a l'edifici Sant Feliu Co-Innova, la "Recollida solidària de mantes pels refugiats nicaragüencs", en col·laboració amb entitats locals com AFAP i USLA, al Mercat de Nadal o "Matí sostenible a Sant Feliu", un taller de reciclatge que es va dur a terme amb amb persones amb diversitat funcional intel·lectual del centre ocupacional Marquet Molins i els joves de la Casa d'Oficis de Sant Feliu.
Minuts.cat continua innovant i treballant valors com la tolerància, l'empatia i el respecte amb els ciutadans de Sant Feliu. Dintre d'aquesta línia d'actuació, el passat 20 de gener es va dur a terme una xerrada educativa sobre la transsexualitat, conjuntament amb l'Esplai Sant Llorenç i Trans Baix Power - Roses Sant Feliu, la primera associació trans del Baix Llobregat. Rosa Maria Maristany i Fina Campas van ser les encarregades de dur a terme "Parlem sobre transsexualitat" a més de trenta adolescents, que van aprendre nous conceptes com CIS, transsexualitat, gènere... Els noies i noies van poder participar activament a aquesta conversa informal sobre diversitat de gènere i drets del col·lectiu TLGBI i van realitzar preguntes, que ambdues van respondre amb aires simpàtics i sense cap tipus de vergonya. Així, els joves van poder trencar amb idees preconcebudes i estigmes. Els assistents van adquirir 120 minuts per bescanviar en activitats de Minuts.cat.
I això no acaba aquí, ja que el projecte tancava l'any amb noves propostes pel 2019. Minuts.cat ja té programada noves activitats pels ciutadans i ciutadanes santfeliuencs que vulguin gaudir d'experiències innovadores. El proper 24 de gener, aquest projecte ens proposa el taller "Aprenem deu paraules d'un nou idioma", un intercanvi d'idiomes amb persones d'arreu del món a l'Escola d'adults de Sant Feliu. A més, aquest mes els ciutadans també tenen l'opció d'assistir a una sessió de basket beat al Centre Cívic Les Tovalloles, organitzada conjuntament amb Blackout Dance School de Sant Feliu i el Club Social en salut mental de la Fundació Nou Camí. Aquesta modalitat de dansa utilitza la pilota de bàsquet, el cos i el joc de forma creativa amb una mirada crítica i de transformació social. A més, l'equip de Minuts està preparant una sessió d'intercanvi de coneixements en fotografia de viatges també durant el mes de gener.
Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.
Aquesta acció està subvencionada per la Diputació de Barcelona.
Notícies relacionades: