Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
28/03/2024 14:14:19

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació i emprenedoria digital

Mercè Torras: "RSInnova ha reforçat el compromís de Sant Feliu amb l'emprenedoria, la innovació social i la responsabilitat social"

29/01/2019
Lectures: 3145
Mercè Torras: "RSInnova ha reforçat el compromís de Sant Feliu amb l'emprenedoria, la innovació social i la responsabilitat social"

El passat mes de novembre, Sant Feliu Innova va posar en marxa RSInnova, un servei en proves, gratuït i dirigit a empreses i emprenedors que té com a principal objectiu promoure la viabilitat dels projectes d'emprenedoria vinculats a la responsabilitat social i a la innovació a organitzacions que demanden responsabilitat social com empreses, start-ups, entitats i centres educatius a través del testeig. D'aquesta manera, es pretén reforçar la contribució social a la ciutat des de l'àmbit empresarial, donant suport als emprenedors locals i els seus projectes de proximitat i augmentant l'impacte i la transformació social a la ciutat.

Aquest impuls ve donat per l'oportunitat de testejar els projectes d'emprenedoria amb impacte i innovació social en una organització consolidada dins el marc de les seves accions o línies de treball vinculades a la Responsabilitat Social. El requisit que fonamenta aquesta aliança ha de ser el guany mutu, per tant han de ser col·laboracions amb sentit estratègic per ambdues parts.

Aquest projecte ha estat dirigit per Mercè Torras, experta en formació i consultoria en Responsabilitat Social, principalment en l'àmbit de la petita i mitjana empresa. A més de treballar en l'àmbit privat, ha col·laborat amb diverses entitats sense ànim de lucre en la realització d'activitats formatives i elaboració d'informes i estudis sobre Responsabilitat Social. Complementàriament és formadora en productes d'inversió amb impacte social, i participa en activitats vinculades a la definició de model de negoci d'empresa social en centres educatius. Així mateix, coordina i participa en diversos projectes orientats a la creació d'aliances estratègiques amb impacte social entre diversos tipus d'agents socials i econòmics (vessant directament relacionada amb l'Objectiu 17 dels ODS). A Sant Feliu de Llobregat també ha donat suport tècnic en el període 2016-2017 a la Xarxa d'Innovació Social i Col·laborativa del Baix Llobregat (XISC), elaborant un mapeig comarcal d'activitats i agents d'innovació social i un catàleg col·lectiu de serveis públics i itineraris adreçats a aquest tipus d'iniciatives.

Avui parlem amb la Mercè per a que ens expliqui com ha estat la implantació d'aquest nou servei a Sant Feliu!

RSInnova és una oportunitat innovadora i integradora per a que diferents projectes d'innovació social vinculats a la responsabilitat social corporativa tinguin un impacte positiu al món empresarial de Sant Feliu. Com va sorgir la idea?

La idea va sorgir d'una conversa informal amb en Pablo Muiño, responsable del programa municipal Sant Feliu Innova. Com a professional amb experiència en el camp de la responsabilitat empresarial se'm va demanar validació tècnica d'un prototip de servei públic en que CO-Innova Sant Feliu esdevingués una eina de responsabilitat social per al teixit empresarial local. Al llarg d'aquests 3 últims anys ja estic acostumada a la forma de treball de Sant Feliu Innova com a "startup" pública especialitzada en la resolució de reptes estratègics d'innovació tecnològica, prototipatge ràpid i transformació digital en un ecosistema local. La veritat és que en aquest cas concret va ser tot molt lean startup. Funcionem així, els col·laboradors externs del programa formem part integrant de l'equip tècnic del programa municipal i les nostres aportacions sempre percebem que són valuoses. Tot sovint en Pablo ens va llençant reptes en un format que anomenem retador, amb preguntes amb intenció de conceptualització de noves línies. En aquest cas concret: Seria possible ajudar des del món local a que una entitat testegés, prototipés i implementés una estratègia d'innovació social a l'ecosistema de Sant Feliu per tal de reforçar el seu potencial corporatiu d'impacte social?

Podem impulsar, conjuntament, petites grans transformacions per tal que la ciutat de Sant Feliu de Llobregat i la comarca del Baix Llobregat siguin més inclusives, resilients i sostenibles, i per tal que els habitants i actors del teixit social i econòmic siguin més proactius a l'hora de cercar i posar en marxa solucions i propostes a reptes i desafiaments? Es podria posar a la ciutat com a eix central de la innovació social i oberta, recolzant a joves (i no tant joves) emprenedors i innovadors locals amb idees transformadores que vulguin impulsar i liderar un projecte amb impacte social?

A partir d'aquí ja van sorgir els primers missatges per donar a conèixer la nova eina: Ens deixes ajudar-te en la teva generació de valor que repercutirà en la societat? Vols accions originals i arrelades al territori? Vols concebre iniciatives d'intraemprenedoria o voluntariat corporatiu a la teva organització i que estiguin vinculades amb la teva RSC?

Jo crec que el fet diferencial de Sant Feliu Innova com a generadora de nous serveis i "productes" és que s'aplica a si mateixa els processos d'acceleració i l'aplicació de metodologies àgils (Lean StartUp, Design Thinking...), això fa molt més fàcil que incorporin el talent d'una xarxa de col·laboradors experts.

D'aquí va sorgir el projecte "RSInnova" i, en paral·lel, un nou servei del meu catàleg professional anomenat "Encaixem, implicació social amb sentit". Un prototipatge conjunt mitjançant la col·laboració públic-privada que va suposar la creació d'un servei que suposa un benefici mutu i en clau de proximitat local entre, per una banda, emprenedors i innovadors socials i, per l'altra, empreses.

Logo RSInnova

Què et sembla com a professional de referència del sector l'encaix d'un projecte com RSInnova amb l'economia social?

Des d'un bon principi em va interessar posar el focus en fer evolucionar les empreses convencionals cap a un model de negoci més humà prenent com a referència les empreses de l'economia social. Entre els diferents projectes que he estat realitzant els darrers anys es troba un estudi sobre com mesurar l'impacte social de les aliances entre empresa i economia social.

Per tant, RSInnova suposa la combinació perfecte d'ambdues experiències i el meu bagatge professional. Per una banda, aprofita la cantera de projectes d'emprenedoria social que han passat pel centre Explorer/YUZZ de Sant Feliu des de 2012 i d'innovació social de Sant Feliu de Llobregat del BIS i del mapeig d'iniciatives i recursos de la innovació social al Baix Llobregat, creat en el marc de la XISC, i proporcionar-los els recursos necessaris per crear aliances amb empreses interessades en testejar aquest tipus de projectes. Per una altra banda, aprofita la meva experiència amb l'empresa per trobar aliances amb projectes que estiguin en concordança amb les seves inquietuds i accions de Responsabilitat Social, i així obrir el camí a una nova via d'implicació social més estratègica.

La nostra pretensió, impulsar el desenvolupament de projectes d'innovació social generant un impacte social positiu al territori.

La Innovació Social es pot definir com a noves formes de satisfer necessitats socials no cobertes que alhora són capaces de generar noves relacions socials i nous models de col·laboració.  Quins tipus de projectes d'innovació social tenen cabuda a RSInnova?

A RSInnova tenen cabuda tots els projectes d'innovació social que després de la fase de prototipatge necessiten ser testejats o bé projectes que volen explorar nous productes, serveis o vies de negoci. Tots tenen cabuda independentment de l'àmbit o activitat al que s'enfoquin. El que sí busquem és que estiguin vinculats a algun dels programes d'innovació social desenvolupats des de Sant Feliu Innova.

Actualment estem tractant amb projectes relacionats amb l'estímul de la creativitat, d'alimentació saludable, de cosmètica natural, de reducció de residus, de creació de videojocs per persones amb mobilitat reduïda, de millora de les relaciones humanes i de la cohesió social mitjançant l'expressió artística i amb tècniques del disseny social, entre d'altres.

RSInnova

Quines són les aptituds i competències que han de tenir les persones emprenedores per poder gaudir d'aquesta oportunitat i testejar les seves idees a empreses?

Fonamentalment, ganes d'explorar noves opcions, ment oberta i predisposició a replantejar la manera d'enfocar el producte o servei per fer-lo atractiu a les empreses, i flexibilitat per adaptar el projecte als interessos i ritmes de l'organització on testegem sense perdre l'essència de la innovació social.

Quins aspectes ha de tenir en compte una organització a l'hora d'endinsar-se en projectes d'innovació? En aquesta línia, quins avantatges suposa tenir el suport o l'assessorament d'un servei com RSInnova?

En la meva opinió, l'aspecte més important a tenir en compte és que es tracta de projectes d'innovació, i la innovació vol dir que ens sortim d'allò al que estem acostumats. En algunes organitzacions resulta difícil visualitzar l'impacte d'aquest tipus de projecte i requereix més treball previ per poder copsar l'essència del que hi ha al darrera, sobretot en projectes de serveis vinculats a les relacions humanes, la creativitat, la cohesió, ... on hi ha molt component subjectiu. Igualment que en la pregunta anterior, cal voluntat i predisposició de sortir de la zona de confort i confiança en l'impacte que ha de generar.

Els avantatges de RSInnova són diversos. Com a pas inicial, ens enfoquem a detectar, juntament amb l'organització, quins són els seus interessos i les vies de col·laboració més factibles. En base a això, de la cartera de projectes ens enfoquem directament a proposar i gestionar aquells que més poden encaixar. Així mateix, ens encarreguem de coordinar i acompanyar en les activitats a realitzar. Per tant, RSInnova facilita la feina de recerca i contacte amb possibles col·laboradors, la coordinació de les activitats i assegura una col·laboració win-win amb impacte social al territori.

RSInnova ja està en funcionament a Sant Feliu. Quines col·laboracions i accions s'han dut a terme i en quins àmbits (institucional, empresarial, ONG...) per introduir la innovació social a les diferents organitzacions participants? Com s'han vinculat a les seves estratègies de Responsabilitat Social?

Fins a aquest moment s'han dut a terme dotze col·laboracions, sis en una primera tongada d'octubre i novembre i sis més que es van programar amb posterioritat.

Totes les col·laboracions han estat vinculades amb empreses. Hi ha hagut dos mentoratges de projectes en el que l'empresa ha conegut el projecte innovador i han valorat la seva viabilitat en el món empresarial i han assentat les bases per futures aliances comercials, en aquest cas es van vincular a accions de suport a l'emprenedoria i voluntariat corporatiu.

Per una altra banda, s'han fet tres experiències de testeig vivencial del producte. Un dels projectes ha realitzat unes dinàmiques participatives per millorar la felicitat de les persones a l'empresa. Un altre projecte ha testejat un taller de dansa i música per millorar la cohesió social de la plantilla. En ambdós casos, s'han vinculat a línies d'acció relatives als Recursos Humans: millora de les relacions humanes i foment de la diversitat dins l'empresa, respectivament. El tercer col·laboració en aquest àmbit ha sigut el testeig d'un taller de design thinking per a l'orientació de joves amb la Casa d'Oficis, l'únic participant no empresarial, donant suport conjunt al foment de l'ocupabilitat de joves.

Finalment, hi ha hagut una col·laboració de caire econòmic per finançar les campanyes solidàries d'una entitat de Sant Feliu de Llobregat. En aquest cas, l'acció es vincula principalment a filantropia.

Les col·laboracions programades per les properes setmanes són de caire divers, es tracta d'un taller per fomentar la reducció de residus, un mentoratge especialitzat per validar la viabilitat empresarial d'un projecte, dos mentoratges col·lectius per part de diversos professionals de dues empreses amb un grup de projectes d'innovació, unes càpsules formatives per millorar la creativitat de la plantilla i una sessió de "speed dating" amb una organització per detectar socis en el món de l'alimentació. La seva vinculació amb la Responsabilitat Social es refereix, per ordre, al foment de la sostenibilitat, el voluntariat corporatiu, millora de la formació i capacitats de la plantilla i el foment de l'emprenedoria.

En algunes ocasions es percep la implicació social incompatible amb l'èxit empresarial, a algunes organitzacions els hi costa percebre que tothom pot sortir guanyant. La filosofia win-win és un dels fonaments de RSInnova, quins són els arguments que han convençut de la premisa que tots els actors implicats surten igual de ben parats?

Ens hem centrat en escoltar quin són els interessos i objectius de les organitzacions i en base a això s'ha triat el projecte que millor hi respon, fet que ens ha facilitat molt argumentar com aquest projecte ajuda a l'empresa a respondre a les seves inquietuds. Sempre s'ha buscat projectes que tinguin un encaix estratègic amb les accions que l'empresa està duent a terme en l'àmbit de la RS i/o de contribució als ODS. Això permet donar visibilitat clarament els beneficis. Així mateix, a les reunions s'ha treballat per deixar clar què aporta i què necessita cadascuna de les parts i hem treballat per aconseguir un òptim per ambdues.

No volem deixar passar l'oportunitat d'agrair la generositat i la implicació de tots els participants a RSInnova, que ens facilitat molt aconseguir dur a terme les col·laboracions.

Actualment,  dintre del món empresarial, es parla molt de la necessitat d'innovar, crear i  reciclar-se per continuar prosperant. Com pot ajudar RSInnova a les empreses a través de la seva proposta?

Incorporar projectes amb component d'emprenedoria i innovació aporta un nova perspectiva que permet identificar noves oportunitats d'actuació i nous tipus de relacions de col·laboració que complementen i enriqueixen les seves accions de RS i/o alineades amb els ODS.

RSInnova ajuda a identificar aquells projectes d'innovació que millor encaixen en l'estratègia, interessos i recursos de l'empresa i això permet posar en valor l'expertesa, treure el màxim de profit de les millors competències i definir actuacions més eficients generant solucions eficaces i amb un impacte social significatiu.

Així mateix, donem suport en la cerca dels socis adequats per tal de facilitar la relació i aproximar l'empresa l'ecosistema de la innovació que s'ha anat construint al municipi en els darrers anys, fet que permet superar els límits propis ampliant les oportunitats d'actuació, l'impacte social i visibilitzar el seu compromís amb la creació d'un territori sostenible.

Objectius

Complementàriament als beneficis que ha obtingut cada participant de RSInnova, quin impacte han tingut les diverses actuacions al territori?

Per una banda, s'ha impulsat la comunitat emprenedora i innovadora del municipi que ara està millor preparada, és més flexible i està més oberta a col·laborar amb socis "no habituals". Per tant, ha incrementat la seva capacitat de resposta als reptes socials i s'ha reforçat la seva capacitat d'impacte.

Per una altra banda, les actuacions amb empreses consolidades i conegudes del territori ha visibilitzat aquestes iniciatives emprenedores i ha posat en evidència la capacitat d'aquestes organitzacions per ser agents actius de canvi per la millora de la realitat social. Això les ha convertit en referència per altres empreses que s'han sentit interpelades a actuar en aquest mateix sentit.

Finalment, RSInnova ha permès donar a conèixer i reforçar el compromís del municipi amb l'emprenedoria, la innovació social i la voluntat de construir una ciutat que vol tenir com a referència la responsabilitat social i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en les seves relacions i actuacions amb el món empresarial. RSInnova contribueix directament a l'ODS 17 que és "Aliances per l'acompliment dels objectius", aquestes aliances ens ha permès reforçar la contribució dels participants a d'altres com l'ODS 3 (Salut), ODS 4 (Educació de qualitat), ODS 8 (Treball decent), ODS 9 (Indústria i innovació), ODS 10 (Reducció de les desigualtats) o ODS 16 (Pau i Justicia)., fet que repercuteix directament en la millora del territori a través de la millora de les condicions de les persones que hi viuen i treballen.

 

Aquesta acció està cofinançada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

Aquesta actuació està subvencionada per la Diputació de Barcelona.

Notícies relacionades:

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior