Al 2013, començava la instal·lació dels QR a la ciutat de Sant Feliu. Aquests codis tenen l'objectiu de donar informació i continguts del punt geogràfic, personatge o esdeveniments importants que han succeït on es troba l'usuari d'aquest nou servei.
La idea sorgeix a l'escola Verge de la Salut, que es va proposar treballar amb els seus alumnes fets històrics de la ciutat d'una forma innovadora transformant la informació en codis QR per a que qualsevol pogués accedir. L'Ajuntament va donar suport al projecte com una nova eina per vincular història amb tecnologia. L'any 2013, aquesta iniciativa rebia el segon premi a la convocatòria Sant Feliu ciutat digital, com a millor projecte d'introducció de les TIC en l'àmbit educatiu.

Durant el desenvolupament d'aquest projecte, l'Escola Verge de la Salut va rebre el suport de Sant Feliu Innova a través d'assessoraments en emprenedoria, apoderament digital i noves tecnologies, sessions de capacitació tecnològica 2.0 i la generació de codis QR, la coordinació a la validació dels continguts generats per l'alumnat i la cessió d'un espai de coworking i ordinadors portàtils.
"Codis QR i els carrers de Sant Feliu" apropa a les noves generacions a participar a projectes col·laboratius i smart, fent que la ciutat es converteixi en una veritable Smart City, a través de tres línies de desenvolupament:
- La creació de continguts dels carrer a través d'informació històrica, podcasts, vídeos, línies del temps...
- La introducció a un entorn web (portal web de l'Ajuntament de Sant Feliu) d'aquests continguts.
- La generació dels codis QR i la col·locació de les plaques als diferents carrers.
La cronologia de les vides de Joana Raspall o Pere Álvarez o la història del Comte Arnau estaven disponible a les diferents plaques instal·lades a la ciutat. L'any 2015, Sant Feliu ja comptava amb la instal·lació de QR's a més de 10 carrers, entre ells el de Joan Maragall, Margarida Xirgu, Eugeni d'Ors i la Rambla Marquesa Castellbell.
Ja a finals del 2016, l'emprenedora local Abigail Rabal, una jove emprenedora que estava començant a fer-se un lloc al món de la il·lustració, iniciava una col·laboració a "Codis QR i els carrers de Sant Feliu", posant la imatge a les gravacions que es feien des de les escoles a una de les obres més emblemàtiques de Joan Maragall: la llegenda del comte Arnau.
L'escola de Mare de Déu de la Mercè, amb la col·laboració de l'associació Amics de les Roses de Sant Feliu, l'entitat Arrels Locals, la Biblioteca Montserrat Roig, l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i l'Ajuntament de Sant Feliu, es sumava al projecte dels codis QR amb la iniciativa "Poemes i Roses", una proposta que acostava als alumnes del centre i als ciutadans de Sant Feliu a la literatura roserística a través de la combinació de fotografies de roses aconseguides amb el suport de les entitats i poemes inèdits de diferents autors com Joana Raspall, Martí Dot, Ramona Pons, Jaume Bosch, Rederic Graells, Enrique Iriarte, Antonio Carmona Pérez i Agustí Vilar. Aquest projecte naixia com una del professor Xavier Cortés, innovador que continuament està buscant noves propostes per apropar als seus alumnes la cultura amb l'ajut de les noves tecnologies, com per exemple, una gimcana amb QR's per conèixer la ruta del modernisme.

L'estiu de 2017, Sant Feliu ja comptava amb tres itineraris culturals diferents que els ciutadans podien fer mitjançant els codi QR. En primer lloc, trobem la ruta modernista, que dona difusió de continguts culturals i d'interès local donant a conèixer el passat modernista de la ciutat i la història d'alguns dels edificis més representatius. Per a aquells aficionats a la natura, s'oferia un itinerari de muntanya per Collserola amb diferents codis que proporcionaven informació sobre flora, fauna, espais geològics, masies... a més, aquesta opció comptava amb la possibilitat d'utilitzar la realitat augmentada, a través de l'aplicació Layar i l'opció "Collserola SF". Per últim, com ja us hem explicat, els ciutadans podien conèixer la història dels carrers de la ciutat seguint l'itinerari publicat a la web de Sant Feliu.
Aquest tipus de projectes contribueixen a la integració dels espais digitals i físics de la ciutat construint una ciutat intel·ligent per a les persones i el teixit social, posant el coneixement a l'abast de tothom i fent de Sant Feliu una ciutat intel·ligent connectada amb els seus habitants, on ells mateixos es transformen en generadors de continguts. Per aquest motiu, els codis QR i la realitat augmentada van formar part del programa formatiu del Punt TIC Falguera.
L'any 2017, el projecte Qr's als carrers de Sant Feliu ha estat recollit com una pràctica significativa per la Fundació Pi i Sunyer, que reconeix les principals iniciatives innovadores. A més, aquesta iniciativa també es va presentar a l'Smart City Congress a la Fira de l'Hospitalet de Llobregat.
Vols saber més sobre els QR's? Com funcionen o quines apps necessitem per dur a terme aquestes activitats? Fes clic aquí i assabenta't de tot!
Amb la col·laboració del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.
Notícies relacionades: