Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
05/11/2024 08:21:16

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació i emprenedoria digital

La Comunitat d'innovació ciutadana es renova: qui, què, com... Re-comencem!

27/11/2020
Lectures: 2687
La Comunitat d'innovació ciutadana es renova: qui, què, com... Re-comencem!

Segur que recordeu alguna de les notícies que hem fet sobre les trobades de la Comunitat d'innovació oberta Sant Feliu 2.0[20] des del 2017 fins ara. 

És aquell grup multidisciplinar de persones amb interès per la innovació en les seves diferents vessants (TIC i ecosistemes digitals, educació i aprenentatge, creixement i recuperació econòmica, salut i benestar, sostenibilitat i acció pel clima, impacte social i reducció de desigualtats,...) i amb un vincle heterogeni (personal, professional...) amb la ciutat de Sant Feliu de Llobregat.

Doncs bé, aquesta Comunitat d'innovació local es renova per tal de ser una comunitat que passa a l'acció i que cerca l'impacte. 

QUI composa aquesta Comunitat? Diferents perfils Ciutadans i ciutadanes amb inquietud per les tecnologies i l'apoderament social, treballadors d'empreses vinculades al sector de la transformació digital o la innovació social amb presència a la ciutat, emprenedores i empresaries locals (comerç, indústria) amb reptes reals d'innovació oberta, representants de la comunitat educativa que són veritables intraemprenedors a les seves institucions, treballadors públics que volen impulsar projectes relacionats amb noves formes de fer serveis públics involucrant a la ciutadania o experimentar amb el voluntariat corporatiu o la RSC, investigadores i representants del món acadèmic, etc. Persones amb tarannàs, talents, funcions, orígens i especialitats molt dispars, en definitiva, diversitat. Totes les iniciatives són benvingudes: socials i solidàries, empresarials, de recerca, cíviques i comunitàries?

QUIN és el rol de l'Ajuntament? Doble, per una banda esdevenint recurs i plataforma/xarxa i facilitant el procés de "connexió" i "acceleració" per tal que els diferents agents i actors puguin interactuar, col·laborar i generar un major impacte de forma conjunta que de forma aïllada. Per una altra, esdevenint un participant amb talent més, aquesta comunitat vol caminar envers un ecosistema d'innovació local basat en una xarxa de persones, no d'institucions. També es proporcionarà suport metodològic grupal, i individual en alguns casos, al llarg dels processos de treball. 

QUÈ és aquesta Comunitat? Un instrument per afrontar els reptes i demandes de la ciutat i la ciutadania (persones, entitats, teixit productiu) de manera oberta i col·laborativa. La comunitat permet disposar d'aquest espai, físic i virtual, de trobada i interacció d'agents socioeconòmics.

ON? A espais de treball col·laboratiu. El model de treball que posa el focus en reptes i desafiaments concrets serà mixt, presencial i online, combinant activitats en presencial de reforç de connexions amb telemàtiques més àgils i intensificadores dels intercanvis. 

COM treballarà? A través de plantejar reptes socials emergents i demanar possibles solucions i alternatives innovadores a la ciutadania, els emprenedors i les empreses, les universitats i els centres de recerca i de coneixement i l'administració pública (Quàdruple Hèlix). Una metodologia de transformació de la forma de dissenyar, crear, produir i lliurar serveis a la ciutat, amb les necessitats de la ciutadania al centre, de manera oberta i col·laborativa. Algunes de les solucions i iniciatives amb vocació d'impacte al territori es podran aplicar i testejar en un context real de ciutat o al laboratori municipal CO-Innova de prototipatge i provatura d'idees. Per tal de fomentar l'organització i l'autogestió en el treball d'aquestes idees amb impacte social s'utilitzaran els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030. La Governança serà descentralitzada i distribuïda en diferents nodes de dinamització basats ens els interessos (i possibilitats d'aprenentatge i acció) dels participants. Es fomentarà la connexió entre perfils complementaris i la lògica de funcionament serà d'ecosistema. La asimetria en la participació i els diferents graus d'implicació conviuran tant amb iniciatives temporals i emergents com amb d'altres més permanents, l'aportació de valor per als participants serà l'element tractor essencial, incorporant-se a alguns grups de treball dinàmiques de moneda social com element de motivació i de promoció de l'intercanvi de coneixements. La idea és promoure una agenda d'activitats relacionades amb el repte de ciutat en el qual el component de la comunitat vulgui participar. 

Així doncs a partir d'ara què? A la darrera trobada presencial del febrer la Comunitat va començar a créixer de forma orgànica, connectant amb nous membres per seguir cocreant i fent ciutat. En definitiva, continuar avançant i materialitzant les propostes i generar un impacte real a la ciutat. Un exemple clar de co-creació i innovació oberta a un entorn local, on el nucli és l'activa implicació dels ciutadans en les activitats del sector públic.

Moltes de les activitats de la comunitat renovada, donat el context actual, s'orientaran a ajudar en la revitalització i reactivació de l'economia i les possibilitats de desenvolupament de la ciutat.

 Durant el mes de desembre arrencarà el projecte del Naming (nom, marca, logo, píndoles en vídeo...) de la Comunitat, que es va plantejar a l'última trobada presencial del febrer i, al gener, s'establiran i presentaran les diverses comissions per treballar en petits grups d'interès auto-organitzats i orientats per reptes i missions alineades amb els ODS, en un primer esdeveniment virtual.

El rol de CO-Innova_LAB Sant Feliu seguirà sent el de plataforma de concentració de talent i facilitant el procés perquè els diferents actors puguin interactuar, col·laborar i generar un major impacte de forma conjunta.

La idea és empoderar la ciutadania a participar en el disseny i execució de solucions innovadores a reptes de la societat, utilitzant eines d'innovació social digital, aprofitant recursos que interconnectin i permetin treballar conjuntament els diferents agents i actors de la ciutat, com a primer prototip d'un sistema d'innovació local de caràcter universal, com ho son els sistemes de salut o educació. Entenem aquesta manera d'innovar com un procés en el que les persones, les empreses i les organitzacions co-creen coneixement i propostes per enfrontar les necessitats socials existents.

Entre les novetats de la Comunitat d'innovació oberta Sant Feliu 2.0[20] també es troba la incorporació de Marta Freire com a dinamitzadora, que s'afegeix així a totes les persones que han fet possible la seva existència i consolidació, Toni Plana i Jennifer Baños. 

Marta Freire és psicòloga, formadora, coach executiva ACC per ICF i experta en gestió d'equips i consultora de comportament humà DISC. Després de més de 10 anys desenvolupant negoci i futur, compaginant la formació i l'acompanyament d'equips comercials en l'empresa privada, actualment treballa per a millorar el benestar i creixement de les organitzacions a través del desenvolupament tant personal com professional de les persones que la formen. El leitmotiv de la seva acció és ajudar a descobrir el valor de les persones i organitzacions i estava molt interessada en desenvolupar projectes d'innovació social i digital amb perspectiva de quàdruple hèlix.

Ara més que mai, tu ets la ciutat.

Més informació:

Salta a la part superior