Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

19/07/2018 10:05:04

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Avançant cap a la sostenibilitat

Sant Feliu fa anys que disposa de polítiques per contribuir a la millora del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic. L’any 2017 es farà un nou pas endavant amb la definició d’un Pla del Clima i l’Energia que doni compliment als acords de la Cimera de París 2016. Al marge d’aquest fet, constantment es fan accions per fer la ciutat més sostenible. Així, hi ha en marxa un pla de renovació de l’enllumenat públic. A més, els equipaments municipals incorporen progressivament sistemes d’energia renovable, alhora que creix el número de vehicles i bicicletes elèctriques de la flota municipal.

  • Pacte d’alcaldes i alcaldesses per l’Energia Sostenible:  Des que Sant Feliu es va adherir l’any 2009 al Pacte d’alcaldes i alcaldesses per l’Energia Sostenible, una iniciativa de la Unió Europea per implicar els governs locals en la lluita contra el canvi climàtic i que compta amb el suport de 212 municipis catalans, s’ha fet força feina a la ciutat. De fet, l’octubre de 2010 es va aprovar el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) del municipi que recull una cinquantena de mesures a favor de l’impuls de l’eficiència energètica, les energies renovables, la mobilitat i l’edificació sostenibles, així com la promoció de l’estalvi energètic i la prevenció de residus. En qualsevol cas, al darrera d’aquests objectius hi ha el compromís de reduir les emissions dels gasos amb efecte hivernacle a la ciutat en més d’un 20% l’any 2020, i en un 40% l’any 2030.

Pacte dels Alcaldes

  • Pla del Clima i l’Energia, el nucli del canvi del model energètic: Sant Feliu també comptarà al 2017 amb un Pla del Clima i l’Energia, en resposta als acords de la Cimera del Clima celebrada a París el juny de 2016, i en la qual prop de 200 països van acordar unir esforços per frenar l’escalfament del planeta. El Pla, que esdevindrà l’eina central de les actuacions del municipi contra el canvi climàtic, se centra en la reducció de consums i emissions, i l’imprescindible canvi de model de producció i consum energètic.
    • Els àmbits d’actuació del Pla són tres: millora de l’eficiència energètica, fort augment de la producció i autoconsum d’energies renovables, en substitució de les d’origen fòssil, i l’assoliment d’una mobilitat neta i sostenible. Aquest últim apartat implica la reducció de l’ús del vehicle privat i una nova visió de l’espai públic des del punt de vista urbanístic, on les persones són les protagonistes i han d’anar guanyat espai, en detriment dels vehicles. 
    • L’abast del Pla és el sector públic i el privat, que engloba tant habitatges i comunitats de veïns, com els àmbits industrial i comercial. El rerefons del Pla és aprofitar l’enorme potencialitat ambiental i econòmica que ofereixen els sistemes descentralitzats de producció i autoconsum energètics.
Link to ObjectExecute action