Festes de Primavera

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
16/06/2024 07:39:26

Idioma

Identificació

Jordi Hurtado i Torres

10/05/2024
Lectures: 116
Jordi Hurtado i Torres

Jordi Hurtado i Torres (Sant Feliu de Llobregat 1957) és presentador i actor de doblatge conegut per diversos concursos de TVE, especialment per Saber y Ganar (La 2) i pel doblatge del personatge Epi de Barri Sèsam.


Distingides Autoritats, Senyores i Srs., amigues i amics, bona tarda.

Ara fa 31 anys vaig tenir l'honor de ser el Pregoner de les Festes de primavera de Sant Feliu de Llobregat, ciutat de les Roses. Moltes coses han passat en el món i en les nostres vides des d'aquell 1993.

A Sant Feliu, tant les Festes de primavera com l'Exposició Nacional de Roses i la Fira Comercial, arriben com és tradició, la 2a setmana de maig. Continuo tenint un gran lligam amb Sant Feliu, amb una bona colla d'amigues i amics, alguns avui aquí presents i seguint les actuacions arreu, dels músics locals que estan en primera línia del panorama artístic.

Per mi la Lourdes Borrell, sempre ha estat la professora de música de piano, de les meves filles, amb ella i el seu mestratge van fer un gran camí de sensibilitat musical i vam viure les primeres passes del grup musical, els Penguins!

Fa temps que la Sra. Alcaldessa, em va proposar novament, fer el pregó de les Roses. Moltes gràcies, Lourdes per aquesta nova invitació, és una responsabilitat i un privilegi poder ser avui el Pregoner. Avui en dia, la I.A., pot generar sola un pregó, però mai podrà substituir els sentiments, les vivències personals de qui ha nascut a aquesta ciutat i ha crescut veient l'evolució dels seus carrers i els seus veïns i ha passat anys esperant el soterrament de les vies del tren.

Des d'avui divendres fins diumenge Sant Feliu de Llobregat torna a lluir més que mai el lema de Ciutat de les Roses. Aquest 2024 celebrem el Centenari de la ràdio. El 14 de novembre de 1924 naixia Ràdio Barcelona, la primera emissora d'Espanya. A la ràdio vaig fer les meves primeres passes professionals. La ràdio ha estat i és, la gran eina de comunicació i ha sabut adaptar-se als nous temps digitals i crear nous formats per tal de mantenir el lligam amb els oients. Ràdio Sant Feliu va començar les seves emissions el gener de 1951. I esdevindria un element interessantíssim de difusió de la vida de la ciutat.

Amb l'arribada de la democràcia Ràdio Sant Feliu compleix amb el servei de comunicació de proximitat. I una bona coincidència l'actual director de RTVE Catalunya, Esteve Crespo va estar molt vinculat a l'emissora des del 1981 i va arribar a dirigir-la. Com a professional de la comunicació, tant en l'àmbit radiofònic com en el televisiu, he fet esment moltes vegades de ser del Baix Llobregat i el sentiment de pertànyer a Sant Feliu. Per cert, distingida amb el títol de Ciutat des de 1929 i Capital del Baix Llobregat. He presentat actes i moments destacats, com el de Ciutat Gegantera o el del Mil·lenari de Sant Feliu, en aquesta mateixa Sala Ibèria. Inaugurada com Cine Ibèria el 1923 i que ben  segur a molts dels que hi som ara, ens porta bons records de les tardes de sessió doble de la nostra infantesa o joventut. He viscut i vull recordar avui amb gran estimació els veïns i veïnes del carrer Joan Maragall (el carrer de baix). Un carrer on el veïnat viu amb intensitat i participació també les Festes de tardor.

Com diria la cançó:

El meu carrer té nom de poeta,  i Joan Maragall al seu poema Les Roses Franques diu:

He vist unes roses
d'un vermell pujat,
d'un vermell negrós,
d'un vermell morat.
Penjaven gronxant-se
del mur d'un jardí
ningú les pot heure,
no es poden collir
són les roses lliures
de la servitud
són les roses franques,
no paguen tribut.

Sant Feliu ha portat al món artistes de la poesia, l'escriptura, la música, la pintura, de les roses, en definitiva, artistes que han deixat i mantenen la petjada cultural.

L'any 1993 en aquella jornada com a pregoner, vaig tenir el goig de viure el lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat a la Joana Raspall i posteriorment, el 2013, en aquesta mateixa sala vam celebrar el reconeixement per la seva gran obra i vàrem celebrar els seus cent anys. Els seus haikus són un exemple de la gran poetessa que hem tingut a Sant Feliu.

Ens privaríem
del goig d'olorar roses,
per no punxar-nos?
"Si sols miràvem
Enlaire, no veuríem
Florir les roses".

Una diada de Sant Jordi del 2003, es varen crear Els amics de les Roses. Gràcies a la seva tasca es promociona i revitalitza el lema de La Ciutat de les Roses. Voldria recordar ara al Sr. Francesc Borràs (també vàrem ser veïns al carrer de baix). Tresorer des de l'inici i un exemple d'entusiasme per difondre l'amor per les roses.

En aquesta edició de les Festes de primavera, Sant Feliu viu el gran projecte de transformació urbana que permetrà unir la ciutat i connectar els seus barris. El soterrament de la via ferroviària, és una obra volguda, reivindicada i esperada per tota la ciutadania des de fa molts anys. Podríem situar-nos l'any 1980 com l'inici de la demanda. I una obra de grans dimensions, no queda mai exempta de polèmica. En finalitzar-la es generarà una nova superfície urbana. Tindrem un nou model de ciutat sense el tall, que existia des de l'arribada del ferrocarril l'any 1854.

L'any 1967, es va fer la supressió del pas a nivell de la carretera. Però el soterrament de les vies semblava que no arribaria mai. (Quants accidents per el camí) Un nou Sant Feliu ens espera els anys vinents. Una ciutat més humana, propera i cordial. Una ciutat capital del Baix Llobregat, orgullosa de ser el Liverpool català amb tants artistes músics triomfant arreu del món, omplint escenaris i estadis: OBK, Penguins, Joan Dausà, Ramón Mirabet, Nil Moliner, etc. duent el nom de Sant Feliu. Fins i tot, jo mateix he volgut portar Sant Feliu al Saber y Ganar, amb preguntes com Quin municipi del Baix Llobregat va ser conegut com a" Roses del Llobregat "durant la guerra
civil? (Resposta: Sant Feliu.) O parlar del gran roserista Pere Dot i la seva obra Rosa Condesa de Sástago, una rosa bicolor i una de les varietats triades per formar part del jardí de roses de la Casa Blanca, amb Harry S. Truman de president. I repetint sempre l'eslògan de "Ciutat de les Roses".

Aquesta tarda es posa en marxa la 66a edició de l'Exposició Nacional de Roses a la seva seu del Palau Falguera, ocupant un espai de 15.000?m2 i atraient gran quantitat de visitants.

La temàtica de l'exposició gira al voltant del canvi climàtic, la desertització i la Mediterrània de secà. Enguany tindrem exposició i muntatges dedicats al món de la rosa, però no concursos de les millors roses. Es pretén fer arribar les roses a diferents indrets de la ciutat, a les façanes d'edificis públics, visualitzant la relació de la ciutat amb les roses. Guarnit el Mercat municipal (la plaça) l'ajuntament, la torre de la catedral, la Sala Ibèria, el Centre Parroquial, etc. i convidar a lluir domassos a l'exterior de les cases amb el lema Som Ciutat de les Roses.

Avui també arriba la 45a Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat. I la 1a Fira de l'ocupació i la formació. Com l'any 93, en aquest 2024, voldria que les roses de Sant Feliu siguin un símbol de pau, de convivència i solidaritat amb totes les persones i pobles que estan patint violència i guerra en els seus territoris. Fa pocs dies, el passat 25 d'abril se celebrava a Portugal el 50è aniversari de la Revolució dels Clavells - les flors com a símbol de pau.

Us convido a gaudir de les Roses de Sant Feliu, de la Fira i dels carrers, avui i sempre!

Visca les Festes de primavera.

Visca Sant Feliu de Llobregat!

Moltes gràcies, per la vostra atenció.

Jordi Hurtado Torres

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior