Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Inici
Mostrar panell d'identificació
Mostrar cercador global
Dues cases aparellades al c/ de les Carreretes

Dues cases aparellades del c. de les Carreretes, 1927

(Família Mas)

C. Carreretes, 12-14

Gabriel Borrell i Cardona

Gabriel Borrell i Cardona

Arquitecte (Sabadell, 1862 - Barcelona, 1944; títol 1887)

En aquest projecte l’arquitecte optà per la tipologia de dues cases aparellades de planta baixa i planta pis, amb terrat a la catalana. Com és característic en els treballs d’en Borrell, hi ha el predomini d’una composició de buits i plens molt mesurada. Situà els dos portals d’accés a les plantes pis en el centre i, a banda i banda, col·locà les finestres de la planta baixa.

El valor estructural de la construcció es posa de manifest mitjançant l’aplicació de ceràmica vidrada que recorre, a manera de sanefa limitada per maons, tot l’ample de la façana, indicant el pas de la planta baixa a la planta pis. Les obertures adintellades i de marcada verticalitat, en planta baixa, també són, a través d’una filada de rajoles vidrades tallades horitzontalment, per compensar la imposta escalonada que les corona i on s’hi han aplicat peces de ceràmica provinents del centre productor de Pujol i Bausis, d’Esplugues de Llobregat. Probablement, el constructor va ser en Molins, el qual emprà molt assiduament aquests models de ceràmica.

El coronament del conjunt ens mostra una solució molt estudiada i remarcable. Una cornisa sostinguda per arcs rebaixats, més amples els que es corresponen als balcons, va puntejant d’un extrem a l’altre l’amplària de l’edifici. Aquests arcs descansen sobre una filada escalonada de maons. Encara podem observar que en la part central de les arcuacions s’ha disposat, en forma triangular, l’aplicació de peces de ceràmica en trencadís de color blau fosc. La barana del terrat és una espectacular cresteria feta a base d’una barana ondulada, d’obra, amb òculs escalonats inclosos en les crestes més grans.

Dues cases aparellades carrer de les Carreretes

Tot el parament s'ha estucat amb un color grogós que contrasta amb la ceràmica vidrada amb predomini dels tons blaus. El cromatisme i el treball de factura artesanal plenament ens entronca amb el temps del Modernisme, malgrat que la cronologia ja ens situa ben entrats els anys 20, del segle XX.

Dues cases aparellades carrer de les Carreretes.mp3
Locución en español
Locució en català