Què és?
Menys CO2 a Sant Feliu és un projecte que neix del treball en xarxa dels 13 centres educatius que formem part de l’Agenda 21 Escolar de Sant Feliu de Llobregat, amb la coordinació de l’Oficina de Serveis Ambientals de l’Ajuntament. Un cop al mes, el professorat que coordina l'Agenda 21 a cada centre ens reunim per tal d'intercanviar experiències, rebre formació i treballar en projectes conjunts en relació a un tema concret.
D'on ve la idea del projecte?
El curs 2011-12, l’Ajuntament ens va presentar el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible, i ens va transmetre la seva voluntat de treball per a reduir les emissions de CO2 generades des dels equipaments i l’activitat municipal, així com de sensibilitzar la ciutadania per a reduir la demanda energètica de la nostra ciutat.
Ens va semblar una bona idea sumar-nos a la iniciativa, aportant-hi el nostre granet de sorra. Després de l’experiència d’elaborar conjuntament els materials didàctics Menys residus a Sant Feliu, vam decidir-nos a abordar també la temàtica energètica, oferint al professorat de les escoles i les entitats de Sant Feliu un recull de recursos que els serveixin com a suport per a tractar aquest tema.
Com ho hem fet?
En aquesta ocasió ens hem decidit a partir de tots aquells recursos que altres escoles, associacions, empreses o institucions han creat i penjat a la xarxa. Creiem que aquests recursos ens poden servir, sempre i quan s’ adeqüin als continguts que cada etapa volia treballar amb els seus alumnes. Per tant, el primer que ens calia era fer-ne una bona selecció.
Seguint la mateixa metodologia que ja vàrem utilitzar amb el projecte Menys residus a Sant Feliu hem realitzat una recerca i una selecció, dins el currículum de cada cicle, d’aquells continguts i competències relacionats amb la problemàtica energètica, des d’Educació Infantil fins al final de l’ESO.
El resultat són uns documents de treball que podreu trobar a l’inici de cada secció, sota el nom de Buidat curricular. Els buidats curriculars ens han servit de marc conceptual per tal que els recursos triats per a cada etapa educativa siguin adequats a l’edat de l’alumnat, i el professorat els pugui integrar al seu dia a dia sense que això suposi una sobrecàrrega de feina.
Tot fent aquesta tasca de selecció de continguts ens hem adonat que n’hi ha alguns que no estan recollits al currículum de manera específica. En aquest cas, els hem afegit, mirant de situar-los a l’etapa educativa que ens ha semblat més adient segons la nostra experiència.
Què més hi podeu trobar?
A diferència d’altres temes relacionats amb la sostenibilitat, l’energia i la problemàtica associada al seu ús, és un tema una mica complex pels més petits. És per aquest motiu que ens ha costat una mica trobar recursos adreçats a aquestes edats. Per tal de compensar aquest fet, ens hem decidit a fer la nostra aportació, tot creant alguns recursos nous, com són el conte "La Fada Espavilada" o el "Memory de l’Energia", recursos que s’adrecen a Educació Infantil i a Cicle Inicial.
També hem volgut compartir amb vosaltres aquells documents de "pròpia creació" que alguns dels mestres havíem elaborat per a treballar a la nostra classe. És el cas de l’Auditoria energètica per a sisè de primària, o de l’Energy Project, per a treballar a classe d’anglès. Si vosaltres disposeu de documents semblants, us convidem a compartir-los amb nosaltres!
En definitiva, esperem que el Menys CO2 a Sant Feliu sigui un recull de recursos educatius d’utilitat per a totes aquelles escoles, institucions o entitats d’educació en el lleure que estiguin interessades a contribuir al foment dels bons hàbits energètics i a aportar el seu granet de sorra a la lluita contra el canvi climàtic.
Hem participat d’aquest projecte els mestres i professors del grup de treball de l’Agenda 21 Escolar de Sant Feliu de Llobregat: Núria Abadal, Esther Badell, Eva Maria Bagur, Pilar Baz, Pere Carrera, Joel Carreras, Ester Castellón, Maria Domínguez, Raul Garcia, Maria Guerras, Jordi Medina, Dolors Obiols, Joana Ortiz, Montserrat de Oses, Yolanda Pociello, Mireia Pomés, Elisabet Ramírez, Núria Repullo, Raquel Romero, Josep Lluis Renau, Eva Maria Ruiz, Empar Sala, Carles Sanz i Laura Sanz.
Coordinació tècnica: Oficina de Serveis Ambientals de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.