Festa de Tardor

Link to ObjectExecute action
Inici
Mostrar panell d'identificació
Mostrar cercador global

El Seguici i ball d'Entremesos

El Seguici transcorre entre els jardins del Palau Falguera i la plaça de Lluís Companys, on a l’arribada tenen lloc els balls d’Entremesos. El Seguici de la Festa de Tardor de Sant Feliu de Llobregat esdevé una activitat central de la festa, amb la participació de totes les colles de la ciutat. Les colles participants al Seguici són:

 1. Trabucaires
 2. El Tro del Falguera
 3. Diables La Garsa
 4. Primer grup de músics formats per tabalers i grallers de diferents colles
 5. Diables Rojos
 6. Diables La Salut
 7. El Petardons de Can Calders 
 8. Segon grup de músics formats per tabalers i grallers de diferents colles
 9. La Garsa
 10. El Drac de Sant Feliu
 11. La Mula de l’ACF
 12. Gegants de la Ciutat: Guillem i Violant
 13. Cesc El Bandoler
 14. Tercer grup de músics formats per tabalers i grallers de diferents colles
 15. Gegants de la Ciutat: Gegantons Llorenç i Mercè
 16. Nans
 17. Gegants de l’ACF: Jordi i Montserrat ; Llorenç i Laia
 18. Banyetes i Rebanyuda
 19. Gegantó Tonet i Fada Natura
 20. Quart grup de músics formats per tabalers i grallers de diferents colles
 21. Bastoners “Els Ceballuts”
 22. Turcs i Cavallets
 23. Castellers

En el ball d’Entremesos hi participen la majoria de les colles de la ciutat, amb especial rellevància de totes aquelles figures que són part de l’imaginari col·lectiu de la ciutat. L’aparició a plaça de les colles segueix un ordre preestablert que s’inicia amb l’encesa de pólvora i una graella (símbol de la ciutat) per part dels Trabucaires i seguit per l’escenificació dels diferents balls que conformen els Entremesos. Les colles participants són:

 1. Trabucaires amb la participació d’Els Cremats
 2. Castellers de Sant Feliu
 3. Els Ceballuts” Bastoners de Sant Feliu
 4. Gegantó Tonet de l’ACF i la Fada Natura
 5. Ball de Diables 
 6. Gegantons de la ciutat: Llorenç i Mercè
 7. Turcs i Cavallets
 8. El Drac de Sant Feliu
 9. Nans
 10. La Mula de l’ACF
 11. Cesc, el Bandoler
 12. Banyetes i Rebanyuda
 13. La Garsa
 14. Ball de Gegants: Violant de Bar i el cavaller Guillem, en Jordi i la Montserrat i en Llorenç i la Laia
 15. Cornuts Percussió
 16. Ball Final
 17. Castell de focs i confetti a càrrec d’Els Cremats

Segon Seguici i ball d’Entremesos 

Passada la mitjanit del primer dia de la Festa de Tardor, té lloc el Segon Seguici i Ball d’Entremesos. El recorregut d’aquest segon Seguici va de la plaça de la Vila, on es concentren les colles, fins a la plaça de Lluís Companys, on es ballen de nou els Entremesos. Però a diferència de la primera vegada, en aquesta ocasió el públic es barreja a la pista per ballar amb les figures.

Els origens i la música del Seguici i ball d'Entremesos

Antigament a les festes majors hi havia, com a part essencial del programa, la processó en la que participaven figuracions com els gegants, nans, ball de bastons, etc., que en un pla profà, l'igualava a la processó eucarística.

Les notes que més excel·lien i que havien donat caràcter i tipisme a l'antiga processó de Corpus eren les qualificades d'entremesos, en els quals figuraven personatges sagrats, herois del cristianisme, ésssers divins i també infernals. Sovint es limitaven a concórrer la processó seguint un ordre més o menys harmònic mentre que altres vegades formaven petits grups que representaven una escena probablement muda que dialogava ajudant-se de músiques i coreografies senzilles.

A Sant Feliu de Llobregat, i amb motiu de l'inici de la Festa de Tardor, l'any 1994 es crea un nou espai escènic i festiu: el Seguici i entremesos, amb músiques i danses creades expressament, evidentment amb un caràcter propi, nou i adient a les noves necessitats però que, des d'un inici, transpira certa ferum rància d'aquelles processons i entremesos de Festa Major que durant un temps van estar pràcticament oblidades a casa nostra.

Portada del segon disc del Seguici i entremesos editat l'any 1997 L'any 1997, amb l'objectiu de donar a conèixer amb més profunditat el sentit del Seguici i entremesos i ajudar a consolidar la identitat dels símbols i figures dins la festa, s'edita un primer disc que recopilava les primeres peces musicals creades entre 1994 i 1997 i que el van fer possible: Toc de Seguici, Toc d'entrada a la plaça dels Castellers de Sant Feliu, Ball de bastoners "Els Ceballuts", Ball de diables, Turcs i cavallets, Ball del Drac de Sant Feliu, Ball de nans, Ball de la mula, Ball d'en "Banyetes", Ball de la Garsa i Ball final.

Portada del segon disc del Seguici i entremesos editat l'any 2008 L'any 2008, es va fer una reedició del disc incorporant les músiques dels nous entremesos que s'havien anat incorporant a aquest espai escènic de la Festa: Ball de Gegantons, Cesc Esbert El Bandoler, Ball del Gegant Tonet i Els Cornuts.

 

 

Portada del segon disc del Seguici i entremesos editat l'any 2019 L'any 2019, amb motiu del 25è aniversari de la seva creació i de la Colla de Ministrils, la banda de músics encarregada d'interpretar cada any les músiques dels entremesos, es torna a enregistrar un nou disc interpretant de nou les músiques que la pròpia banda ha reescrit i harmonitzat per adaptar-les a la vintena d'instruments que amb el temps ha acabat formant part dels Ministrils. 

El disc, que serveix també per commemorar els 25 anys dels Ministrils, incorpora el Toc del Mocador d'Honor que va ser estrenat el mateix any 2019, però no apareixen el toc de seguici ni tampoc la música dels Castellers ni la del ball dels Cornuts, al no ser aquestes peces interpretades pel Ministrils.