Festa de Tardor

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
12/06/2024 17:13:28

Idioma

Identificació

La Festa de Tardor
Una festa per a tothom

Altres activitats tradicionals de la Festa de Tardor

Les Matinades de Grallers

Als matins de la Festa de Tardor, els grallers i timbalers fan sonar una melodia combinada amb tocs llargs, per despertar els vilatans i recordar-los que estem de Festa. Aquesta melodia s’anomena “Matinades” i es va repetint al compàs marcat pels redoblaments dels timbalers. Els grallers comencen a tocar a partir de les 8 del matí i fan recorreguts diversos pels diferents carrers de la ciutat. És habitual que alguns grups de veïns o establiments s’organitzin per rebre’ls i oferir-los un petit tast. Un cop fet el tast, els músics sempre ho agraeixen dedicant-los un tema.

El concert-vermut de grallers

El darrer dia de la Festa de Tardor al migdia té lloc a la plaça de la Vila el concertvermut de grallers. A l’escenari es succeeixen i s’alternen colles de grallers que 17 ofereixen peces del seu repertori per amenitzar l’espera fins a l’arribada de la Cercavila i al mateix temps es prepara un vermut que s’ofereix als assistents. 

La trobada i la cercavila de colles geganteres

La cercavila de gegants de la Festa de Tardor se celebra el matí del segon dia festiu i pren entitat pròpia, ja que, com el seu nom indica, només hi participen les colles geganteres de la ciutat i un grups de colles geganteres convidades, que solen ser 10, així com els músics que els acompanyen al llarg del recorregut. Consisteix en una cercavila, animada amb gralles i timbals que recorre diferents carrers de la ciutat. Un cop acabada, es busca un espai ampli per fer la ballada de les diverses colles geganteres i donar un record per part de les colles locals. També es celebra un àpat de germanor amb totes les colles participants. 

La diada castellera

La diada castellera de la Festa de Tardor està organitzada pels Castellers de Sant Feliu i sol comptar amb la presència de dues colles més convidades, a més dels amfitrions.

La cercavila de bastoners

La colla de bastoners “Els Ceballuts” també organitza la seva pròpia cercavila amb colles de bastoners convidades.

La Nit del foc

La Nit del foc és un espectacle musical de foc que es realitza el vespre de l’últim dia de la Festa a la plaça de la Salut. Es tracta d’una sèrie de petits balls, figures i jocs malabars amb foc, sincronitzats amb el ritme de la música. Aquesta actuació té una 18 durada de trenta minuts, aproximadament, i es renova cada any. Hi participen conjuntament Diables, Tabalers i Malabars de la Salut.

El repic de campanes

Un repic intens de les campanes de la Catedral de Sant Llorenç, a càrrec de la Colla de Campaners de Sant Feliu, indica tant l’inici de la Festa, el primer dia al voltant de les 19.30 h, com el seu final, a les 22 h del darrer.

Les representacions de titelles dels contes del Drac i de la Garsa

L’any 1993 es van crear els titelles del conte del Drac i dos any més tard els titelles del conte de la Garsa, fabricats i representats per la companyia L’Estenedor. Aquests titelles, any darrere any, es representen a la Festa de Tardor, fent la delícia dels infants de la ciutat. Aquests titelles són únics a Catalunya, per les seves característiques associades a la representació de l’imaginari tradicional de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat.

Salta a la part superior