El Correfoc
El Correfoc se celebra el dissabte al vespre i té una durada aproximada de dues hores. Des de la plaça de la Vila i fins a la plaça de l’Estació, les colles de foc 13 santfeliuenques, conjuntament amb diables i bèsties d’altres poblacions, fan una cercavila plena de foc, espurnes i corredisses.
En el Correfoc hi participen:
- Diables i Bèsties: La Garsa, El Drac, Diables La Garsa, Diables La Salut, Diables Rojos, El Tro de Falguera i La Mula, amb els músics acompanyants de cada colla.
- Altres colles de Sant Feliu: Els Cornuts, Els Trabucaires i Els Cremats.
- Diables i colles de foc convidades: Cada colla de foc de la ciutat sol convidar una colla per participar en el Correfoc.
La seguretat en el Correfoc
Per la seguretat del Correfoc hi vetllen:
- Ajuntament i coordinadors del Correfoc. Representants municipals i membres de les colles santfeliuenques vetllen pel bon funcionament i alerten de qualsevol imprevist o incident.
- La Policia Local. Regula el trànsit, talla els carrers i vetlla pel bon funcionament del Correfoc, des d’un punt de vista de seguretat vial i cívica.
- La Creu Roja. Les unitats de la Creu Roja, que determina el Pla d’Autoprotecció corresponent, estan presents al llarg del Correfoc per proporcionar assistència mèdica.
- Els participants. Tothom és convidat a participar-hi, però es demana màxima consciència del tipus d’activitat que es realitza. D’aquesta manera, es recomana protecció ocular, barret apropiat, mocadors i roba adequada, tal i com s’especifica en el Ban corresponent i el programa de festes.
La preparació de la pirotècnia
La colla Els Cremats és l’encarregada de muntar, conjuntament i sota la supervisió de l’empresa de pirotècnia responsable, les traques, cascades i els efectes pirotècnics que es duran a terme durant l’espectacle de l’encesa i inici del Correfoc a la plaça de la Vila, així com en el colofó final a la plaça de l’Estació. També és l’encarregada de repartir la pirotècnia de les colles participants.
La concentració del Correfoc
La plantada de les bèsties a la plaça de la Vila, per tal que puguin ser vistes i fotografiades amb llum natural, i una tabalada amb les diferents colles de percussió que prenen part al Correfoc, serveixen per escalfar els ànims de cara al gran acte del vespre.
L’encesa del campanar
L’encesa del campanar i l’espectacle pirotècnic que l’acompanya anuncien l’aparició imminent de les diferents colles a la plaça de la Vila.
El recorregut del Correfoc
El recorregut habitual és: sortida de la plaça de la Vila, seguint pel carrer de Pi i Margall, Vidal i Ribas, Passeig Nadal, Joan Batllori, Eugeni d’Ors, Creus, de Dalt, Constitució i plaça de l’Estació. La Comissió de Correfoc, designada cada any per la FETS, pot proposar canvis en el recorregut en funció de les condicions que hi concorrin (aniversaris, colles convidades, obres al carrer...).
El seguiment de les normes de seguretat
Cada colla de foc segueix escrupolosament les normes de seguretat establertes, que van des de l’ús d’indumentària adequada, protecció i manipulació de la pirotècnia, fins a un comportament apropiat respecte als participants.
L’encesa final
A la plaça de l’Estació, es torna a fer “de dia” en plena nit gràcies a l’encesa final, simultàniament amb les cascades que cobreixen la plaça. “Diables” i participants celebren el fi de festa amb música i gresca. Una vegada es posa el punt i final, les colles desen el material i es dirigeixen a fer un sopar de germanor.
El Correfoc adreçat a infants
El Correfoc Infantil manté l’essència del Correfoc d’adults, però està adaptat als infants per fomentar la participació dels més menuts en les colles de foc de la ciutat. Igual que el seu referent, va precedit d’una tabalada pels carrers de la ciutat. A continuació, les colles de foc d’adults i infants i bèsties locals recorren el tram entre la plaça de la Vila i la plaça de l’Estació, alternant enceses i petades d’un tipus de pirotècnia diferent a la del Correfoc, adaptada a l’edat del públic, però mantenint la indumentària característica de tot correfoc.