Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
19/03/2024 04:25:21

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Collserola
Punts d'interès

Fonts, Mines i Forns Fornot de les Torres

Fornot de les Torres

El Fornot de les Torres és un antic forn de calç del segle XVIII del que encara podem veure les seves restes.

Descripció

Situada a la llera del torrent, és una bassa connectada per un tub a la mina que té a 50 metres i a la qual s’accedeix per una porta. Al revolt de la Torre del Bisbe i de l’antic convent de Santa Maria de Valdonzella hi podem veure a 150 m les restes del Fornot de les Torres, un antic forn de calç del segle XVIII.

Els forns artesans de calç es construïen excavant al terra un forat d’uns 4 o 6 metres de fondària, en forma d’olla o de con truncat. Aquests forns s’obrien al costat de camins per facilitar l’accés dels carros que portaven la pedra calcària i, un cop acabada la fornada, s’emportaven la calç.

El moment de l’any en què acostumaven a fer la calç era la primavera, entre març i abril, ja que a l’hivern, com no es pot treballar la terra, es dedicaven a arrencar la pedra calcinera i a fer-la llenya per a la cuita.

Els forns tenien dues boques: la superior, per on es carregaven de pedra, i la inferior, per on es feia el foc i es retirava la calç.

El mestre calcinaire sabia que la pedra ja era cuita observant el color del fum que sortia del forn. Al començament del procés el fum era de color fosc, mentre que quan la roca ja s’havia transformat en calç, prenia un color groguenc clar o bé esdevenia incolor, això podria durar uns dotze o quinze dies, després deixaven refredar el forn durant una setmana per extreure la pedra cuita.

Els blocs de calç viva obtinguts es carregaven en carros i es traslladaven als dipòsits de distribució, on es submergien en aigua per obtenir la calç apagada, que era la forma més comuna en què es feia servir la calç en el ram de la construcció.

Fonts:

  • ARES, (1992):Itinerari: Riera de La Salut i Torrent de Santa Creu, Agrupació de Recerca i Estudis de Sant Feliu de Llobregat, ARES.
  • RAVENTÓS, Isabel i MARTÍ I VIUDES, María, (2008);Guia de Geólogia de Collserola: amb itineraris, Consorci Parc de Collserola, Barcelona.

Llistat punts d'interès

Inici de Rutes per Collserola

Salta a la part superior