Existeix un model de Smart Cities on els digizens i la tecnologia són els agents de transformació i innovació. Amb aquest plantejament un territori intel·ligent fomenta un model social i de producció on ciutadania i teixit associatiu, emprenedors i empreses locals participen en la construcció d'una ciutat intel·ligent bottom-up amb estratègies d'empoderament i connexió.
L'Ajuntament de Sant Feliu vol apropar les Smart Cities a la ciutadania per fer-los els veritables protagonistes i visualitzar les oportunitats que els ofereixen.
Amb els tallers "Co-creació d'aplicacions Smart Cities per a tothom!" que es portaran a terme el dijous 26 al matí es volen apropar les infraestructures de ciutat intel·ligent i dades obertes a la ciutadania.
Com? Mitjançant Snapi!, un llenguatge de programació que ha desenvolupat el Citilab de Cornellà i que permet accedir a aquestes infraestructures (de diversos països europeus participants al projecte iCity) de forma gràfica i intuïtiva i també a les dades obertes que ofereix la plataforma AMB Barcelona OpenData.

Aquesta eina del Citilab permet programar aplicacions de valor amb les dades obertes es basa en Snap, una reimplementació del llenguatge Scratch creada a la Universitat de Berkeley i que s'utilitza per ensenyar a programar.
Tallers "Co-creació d'aplicacions Smart Cities per a tothom!"
Aquesta activitat que realitza el Citilab de Cornellà amb la col·laboració de la regidoria d'Educació i la de Noves Tecnologies de l'Ajuntament de Sant Feliu vol obrir un nou marc d'experiència on la ciutadania podrà fer ús i experimentar amb les APIs (application programming interfaces o interfícies de programació d'aplicacions) i les dades obertes de les ciutats.
Els tallers permetran adquirir competències de resolució de problemes i pensament lògic computacional a través de la programació i l'ús de les dades obertes.
Els participants son, per una banda regidors/es i responsables tècnics/ques de diferents àmbits municipals així com directors/es de centres educatius de la ciutat i, per una altra, alumnes de 1r de Batxillerat de l'IES Martí Dot i de 6è de Primària del Col·legi Mare de Déu de la Mercè.
El primer col·lectiu rebrà una presentació del programa i una demostració de Snapi! mentre que el segon realitzarà el taller pràctic amb introducció a la programació amb Snap!, amb exemples senzills per entendre el concepte d'API i finalment un cas pràctic que serveix perquè els participants puguin començar a desenvolupar les seves pròpies idees. Es realitzarà també un exemple que permet geolocalitzar la informació dels municipis i es treballarà el tema de la sostenibilitat en relació a l'àmbit de l'aigua.

De sensors a constructors
Hi ha moltes definicions de Ciutats Intel·ligents. Alguns se centren en les TIC com a motor de tecnologia i facilitador, mentre que les definicions més àmplies inclouen aspectes socioeconòmics, de govern i de múltiples parts interessades, com ara l'ús de la participació social per millorar la sostenibilitat, la qualitat de vida i el benestar social.
Les polítiques de govern obert, de transparència, troben una de les seves línies d'acció en l'obertura de dades, una oportunitat per contribuir a l'apropament de la ciutadania a l'ús d'aquests nous portals de dades obertes i de les seves interfícies d'aplicacions. D'aquesta manera es pot contribuir a empoderar a ciutadans i ciutadanes per a que esdevinguin els tractors, constructors dels nous serveis intel·ligents de les ciutats, i no únicament els sensors, o clients finals.
Ciutadania intel·ligent emprenedora, és a dir, capaç d'impulsar iniciatives comunitàries. Per desenvolupar un territori intel·ligent, cal una ciutadania "intel·ligent" que pugui decidir quina ciutat vol (territori, govern i administració, economia, educació...).
En definitiva, no existeixen ciutats intel·ligents sense ciutadans intel·ligents.