La seguretat a Sant Feliu, tant pel que fa a accidents de trànsit com a delictes, continua millorant i es manté a nivells molt per sota dels d'altres municipis del Baix Llobregat. Aquesta és una de les principals conclusions que s'extreu de l'informe corresponent al 2015 que la Junta Local de Seguretat va presentar aquest dilluns 22 de febrer en la reunió ordinària de l'ens, a la qual van assistir representants de la Policia Local, la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil, així com el delegat de Govern de Generalitat a Barcelona, Miguel Ángel Escobar.
Baixen els accidents de trànsit
Pel que fa al trànsit, durant l'any 2015, tal com es veu en aquest gràfic, es van reduir els accidents en un 9% respecte de l'any anterior, de 134 a 122. Aquesta tendència a la baixa de l'accidentalitat és una constant a Sant Feliu des de l'any 2005 quan es van registrar 222 accidents, un 45% més que els dels comptabilitzats al 2015. En relació als accidents de trànsit amb víctimes, en el 2015 van haver 35 sinistres, xifra que per primera vegada se situa per sota del menor número registrat fins ara, els 36 accidents amb víctimes del 2011. El número de ferits baixa des del 2012 i l'any passat es va tancar amb 39 persones ferides. Pel que fa als morts, cal lamentar una víctima. La voluntat és reduir encara més els accidents amb víctimes, tendència que es dóna des del 2005 quan es van registrar 86 ferits i 1 mort.
En comparació amb altres municipis de l'entorn, a Sant Feliu la mitjana d'accidents per cada 1.000 habitants a finals de 2014 era de 3,1, mentre que la mitjana comparant les xifres amb 10 municipis de la comarca se situava en 5,4.
Pel que fa a la tipologia d'accidents, les envestides de vehicles són els més habituals (27% dels casos), especialment en les cruïlles. D'altra banda, es redueixen lleugerament en relació al 2014 les caigudes de vehicles de dues rodes, sobretot vinculades a l'excés de velocitat. Quan als atropellaments, s'evidencia un creixement del 2014 al 2015, passant de 14 a 18. Davant aquesta situació, l'Ajuntament i els cossos de seguretat estan treballant per definir accions que redueixen els atropellaments a la ciutat.
Pel que fa a les causes dels accidents, les més habituals són les infraccions a la normativa viària (47%), seguida de la manca d'atenció (30%). La influència de l'alcohol i les drogues, que s'havia anat reduint en els darrers anys, augmenta i gairebé dobla l'índex del 2014, situant-se en un 9% de les causes d'accident. Precisament, per reduir la sinistralitat per aquesta causa, se seguiran potenciant els controls d'alcoholèmia i drogues, dels quals se'n van fer 107 preventius durant els quals es van fer unes 700 proves.
Seguretat ciutadana
Pel que fa a la seguretat ciutadana, les infraccions penals entre 2014 i 2015 pràcticament es mantenen, passant de 1.457 a 1.455. En canvi, augmenten significativament les detencions, de les que es comptabilitzen 194, un 12,8% més que en el 2014. L'informe de la Junta de Seguretat destaca que el període en què es registren més detencions és en els mesos d'estiu.
Pel que fa als delictes contra el patrimoni, es redueixen en menys d'un 1% respecte el 2014, passant de 1.150 a 1.141 delictes. Els més habituals són els furts, seguits dels danys i les estafes. Baixen significativament (34%) els robatoris amb força a l'interior del vehicle, que passen de 100 a 66; així com els robatoris amb força en establiments comercials (42,6%), que passen de 47 a 27; i els robatoris amb força en empreses (20,7%), que passen de 29 a 23. En canvi, els robatoris en habitatges creixen un 5,3% i arriben als 80.
La implicació ciutadana, necessària
L'Ajuntament continuarà aplicant mesures per millorar l'espai públic i pacificar el trànsit tal com s'ha vingut fent en els darrers anys, donat que han contribuït en la reducció dels accidents de trànsit. Precisament, aquest 2016 es duran a terme millores en el polígon El Pla, àmbit per on passen molts vehicles.
Paral·lelament a les accions de millora de vies i carrers, l'Ajuntament continuarà fent tasques de pedagogia i formació a centres formatius, així com a col·lectius de risc com la gent gran. Alhora, es potenciarà l'aplicació per a dispositius mòbils de seguretat per tal que la ciutadania estigui informada amb immediatesa d'incidències en la via pública, consells de seguretat i altres informacions d'interès.