El ple de juny, celebrat el dijous 29, va estar marcat pel tractament de diversos temes socials de gran importància per a la ciutat. Els plats forts van ser el Pla de Rescat Social i el Pla Local d'Habitatge, però també es va donar llum verda a altres qüestions que suposen un pas més en suport de la democràcia, la defensa dels drets i les llibertats de les persones i la igualtat.
En el ple es va donar el vist-i-plau definitiu al Pla de Rescat Social, una prioritat de l'equip de govern definida en el Pla d'Actuació de Mandat (PAM) i que té com a objectiu esdevenir l'eix vertebrador de les polítiques destinades als col·lectius de risc social. El Pla, que s'havia aprovat inicialment fa uns mesos, va rebre en el ple el suport unànime de totes les forces polítiques. De fet, moltes de les actuacions del Pla de Rescat Social ja s'estan desenvolupant, però amb l'aprovació definitiva es perfilen i milloren moltes de les propostes i s'incorporen 13 actuacions noves a posar en marxa periòdicament fins al 2019. En general, les 91 accions que recull el Pla tenen l'objectiu comú de cobrir els drets fonamentals de les persones en situació de risc social que són el dret a l'alimentació, a l'habitatge, a l'educació, al treball i a l'autonomia personal i a la salut.
En el ple de juny també es va fer l'aprovació definitiva del Pla Local d'Habitatge, un document estretament lligat al Pla de Rescat Social que recull el conjunt de polítiques socials i urbanístiques per facilitar el dret d'accés a l'habitatge, especialment als col·lectius amb necessitats especials i a persones i famílies en situacions d'urgència social. En concret, el Pla Local d'Habitatge es va aprovar amb els vots a favor d'ICV-EUiA, PSC, ERC, PDeCAT, VSF i el regidor no adscrit; i les abstencions de C's i PP.
Un altre dels punts importants de la sessió plenària que es va aprovar per unanimitat va ser la incorporació de clàusules socials i mediambientals en totes les contractacions públiques, mesura que pretén impulsar la contractació pública socialment responsable i millorar les condicions laborals i mediambientals dels sectors productius per afavorir el treball digne, la inclusió social i la igualtat d'oportunitats.
D'igual forma, també va comptar amb el vot favorable de totes les forces polítiques el punt referent als Criteris per als Plans d'Ocupació, una aposta del Govern per fixar de manera clara a qui van destinats i quina funció social compliran aquests plans. L'objectiu és establir que els plans d'ocupació són instruments per afavorir la reinserció laboral dels col·lectius amb més dificultats, com a eina per evitar o superar l'exclusió social, i per realitzar tasques que repercuteixin positivament al municipi i/o que ofereixin serveis a la ciutadania. En els criteris també s'exposaran els aspectes prioritaris que es tindran en compte en la selecció. En aquest punt, la regidora d'Activitat Econòmica, Cinta Daudé, va explicar que "cada pla d'ocupació té unes bases específiques que venen donades en funció de l'administració supramunicipal que aporta una subvenció a l'Ajuntament per desenvolupar el projecte". Alhora, Daudé va precisar que "qualsevol ciutadà por veure els criteris que es tenen en compte prioritàriament en aquests processos que són la situació econòmica del nucli familiar, els ingressos anuals bruts, les càrregues familiars, així com la situació relacionada amb l'habitatge".
En l'àmbit de Territori, en el ple es va tractar un tema d'especial importància per a la ciutat com és l'ampliació de la plaça de Lluís Companys. Aquesta plaça, ubicada en el cor del municipi, canviarà de fisonomia per esdevenir un espai central a la ciutat, més obert i interconnectat amb l'entorn. En el ple es va donar conformitat al projecte d'urbanització de la modificació puntual del Pla General Metropolità del polígon d'actuació de Can Ricart, el qual es va acordar en la Junta de Govern del 31 de maig. Ara, en el ple de juny, el projecte va rebre el suport de totes les forces polítiques, a excepció de C's. La regidora d'Urbanisme, Lídia Muñoz, va explicar que "aquesta modificació és un canvi molt important per a la ciutat perquè aconsegueix més de 1.600 m2 d'espai públic repartit entre zones lliures, zones d'equipaments esportius i d'equipaments culturals".
També en la sessió es va fer l'aprovació provisional de la modificació del Pla Especial d'Espais Lliures i Equipaments Comunitaris de Can Calders. Aquest tràmit és el pas previ perquè la Comissió Territorial de la Generalitat pugui aprovar, previsiblement a finals de juliol, el canvi d'ús d'una nau del carrer Joaquim Monmany, al barri de Can Calders, on la comunitat islàmica de Sant Feliu vol traslladar el centre de culte que té actualment al carrer de Ventura i Gassol, al barri Centre. La modificació es va aprovar amb el suport de tots els partits, excepte el PP que va votar en contra. Elisabet Ortega, portaveu del PP, va assegurar no estar d'acord amb l'ampliació d'usos de la nau, però alhora va especificar el respecte absolut a que la "comunitat musulmana tingui un centre de culte a Sant Feliu".
Pel que fa a les mocions, es va aprovar per unanimitat la moció de la Junta de Portaveus de suport al manifest de Sant Feliu per la convivència i contra el racisme. En aquest punt es va llegir el manifest, i es va fer al·lusió a la concentració popular celebrada una hora abans de la sessió plenària a la plaça de la Vila per rebutjar el feixisme, el racisme i la islamofòbia.
Una altra moció important del ple de juny va ser la de l'elecció com a Síndica Municipal de Greuges de Julia Latorre, en substitució de Magí Boronat, que ha deixat el càrrec després de 10 anys de servei. Latorre va ser designada per ocupar el càrrec amb els vots a favor d'ICV-EUiA, PSC, C's, VSF, PP i el regidor no adscrit; el vot en contra de PDeCAT i l'abstenció d'ERC. En la trajectòria professional de la nova Síndica de Greuges de Sant Feliu destaca el fet d'haver estat la primera dona Fiscal d'Espanya i la primera dona degana dels Col·legis d'Advocats d'Espanya. També ha estat degana del Col·legi d'Advocats de Sant Feliu, i en diferents períodes ha format part tant del Consell d'Advocats de Catalunya com del Consell General de l'Advocacia. A més, ha estat presidenta de l'Escola de Pràctica Jurídica i del Casino Santfeliuenc.
En relació al Síndic, ERC i PDeCat van presentar una moció sol·licitant fer una consulta ciutadana per triar la persona que hauria d'ocupar el càrrec de Síndic/a a la ciutat. La proposta però, es va rebutjar amb els vots en contra d'ICV-EUiA, PSC, C's i VSF, i l'abstenció del PP i el regidor no adscrit (qui va estar a favor en alguns punts).
En el ple també es va aprovar per unanimitat una moció de la Junta de Portaveus en defensa d'un servei de transport sanitari d'emergències 24 hores amb base d'operacions a Sant Feliu. En concret, el text aprovat exigeix al Departament de Salut i al SEM el compliment del contracte que ha de prestar l'empresa Falck-VL en relació a l'establiment d'una base per a l'ambulància de servei de 24 hores al municipi, la qual des de gener de 2016 ja no està a Sant Feliu (primer es va traslladar a Molins de Rei, i actualment es troba a Sant Joan Despí).
Una altra moció de la sessió és la que van presentar ERC i ICV-EUiA per la feminització del nomenclàtor municipal i la visibilització de les dones i la lluita feminista a la història. La moció es va aprovar amb els vots a favor d'ICV-EUiA, PSC, PDeCAT, el vot d'un regidor de VSF i el vot del regidor no adscrit. Van votar en contra C's i PP, i es va abstenir un regidor de VSF. La moció planteja la necessitat d'eliminar de l'espai públic de la ciutat qualsevol referència al feixisme o que suposi una vulneració dels drets humans i de la Llei de Memòria Històrica. En aquest sentit, es va proposar començar amb el canvi de nom del carrer de Juan Antonio Samaranch.
En el ple es van debatre conjuntament dues mocions, una presentada per C's, i una altra presentada pel PP, que en definitiva s'oposaven a la celebració del referèndum anunciat per la Generalitat per a l'1 d'octubre. En concret, el text de C's instava a l'Ajuntament a no cedir cap espai municipal ni suport humà o material per celebrar l'esdeveniment. Finalment, totes dues mocions van ser rebutjades, amb els vots en contra en ambdós casos d'ICV-EUiA, ERC, PDeCAT, VSF i el regidor no adscrit; i l'abstenció del PSC.
Una altra moció rebutjada, va ser la presentada per ERC, CC Veïns i PP de reprovació al procediment i a la gestió de la concessió d'una bestreta a un treballador de l'Ajuntament. Van votar a favor, a més dels partits que la presentaven, el PDeCAT (en el punt 1; en el punt 2 es va abstenir) i el regidor no adscrit, mentre que ICV-EUiA i PSC van votar-hi en contra, i C's es va abstenir.
Suport a la democràcia, els drets i llibertats
En el ple de juny també es va donar suport a diversos manifests per garantir els valors democràtics, les llibertats i els drets de la ciutadania. Així, es van aprovar per unanimitat les tres mocions presentades per la Junta de Portaveus de suport al manifest de Sant Feliu per la convivència i contra el racisme; de suport a la declaració amb motiu del dia de l'orgull gai, lèsbic, transsexual, bisexual i intersexual; i de suport al manifest per commemorar el dia internacional de les persones refugiades.
D'altra banda, també va comptar amb el vot favorable de totes les forces polítiques la moció en suport al manifest per augmentar en els pressupostos generals de l'Estat l'assignació destinada a la lluita contra la violència de gènere i les polítiques d'igualtat.
En el marc de la sessió plenària també es van aprovar fer aportacions corresponents a l'exercici 2017 a la Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Utopia Joan G. Nieto, i al Consorci de Comerç, aquestes tres per unanimitat; i al Consorci de Normalització Lingüística, amb l'abstenció de C's. Així mateix, també es va aprovar la concessió de subvencions a una vintena d'entitats locals, amb l'abstenció de VSF.
El calendari festiu de Sant Feliu per a l'any 2018 va ser un altre dels temes que es van acordar en el ple de juny. Els dies festius a la ciutat seran el 21 de maig (2a Pasqua) i l'11 d'octubre (Festa de Tardor).