El Pla de protecció del Parc Agrari, les reivindicacions en clau feminista, o el dret a unes pensions dignes van ser alguns dels temes que van fiscalitzar les intervencions al ple municipal de febrer, celebrat dimarts 27, en què també es va presentar la liquidació del pressupost de 2018.
Una de les qüestions que va copar gran part de les gairebé cinc hores i mitja de durada de la sessió plenària va ser el Pla de protecció del Parc Agrari, principal tema de tres dels punts contemplats en l'ordre del dia, dos dels quals es van tractar en un únic debat amb dues votacions. El regidor de Medi Ambient Manuel Leiva va presentar al ple l'aprovació inicial de l'esmentat Pla, un document que recull les inversions públiques, la gestió dels recursos naturals, la dinamització econòmica i la reordenació d'aquesta zona. Entre d'altres, el regidor va destacar l'enfoc natural del Pla, des d'una perspectiva de producció de quilòmetre zero, tot donant resposta a la creixent demanda de l'agricultura professional apostant per l'agricultura de proximitat. El punt tractava sobre l'aprovació inicial del Pla, a partir de la qual es podran fer les corresponents al·legacions durant un període de temps més llarg de l'habitual atesa la rellevància del mateix. Tal com va apuntar Leiva, (feu clic per escoltar l'àudio) "si bé el període ordinari de presentació d'al·legacions, que és on s'ha de situar el marc negociador, habitualment és d'un mes l'ampliarem a dos mesos per poder tractar aquest tema".
Aquest punt va trobar la seva rèplica en la moció, amb més de 200 signatures, en contra del Pla de Protecció del Parc Agrari presentada per Abraham Barbosa. Aquest defensava que no es vol paralitzar tot el Pla, sinó que "volem que s'estudïin altres actuacions, i que no només puguin es puguin cultivar les terres per persones que tenen mitjans". La Unió de Pagesos també va intervenir en el debat de manera exhaustiva a través del seu portaveu Lluís Parés, qui va destacar "la valentia que teniu amb el Pla que pot servir d'exemple a altres municipis". El ple va aprovar inicialment el Pla de Protecció del Parc Agrari amb els vots a favor de l'equip de govern, ERC i PDeCAT, i els vots en contra de C's, VSF, PP i el regidor no adscrit. En el cas de la moció, aquesta es va rebutjar amb els vots a favor de C's, VSF, PP i el regidor no adscrit, i els vots en contra d'ICV-EUiA, PSC, ERC i PDeCAT.
Encara en l'àmbit del Parc Agrari es va tractar en la sessió plenària l'aprovació del conveni i el pla de treball en la zona, amb els vots a favor de l'equip de govern, ERC, PDeCAT, PP i el regidor no adscrit i els vots en contra de C's, VSF.
Reivindicacions en clau feminista
Després de la malauradament usual denúncia contra la violència masclista amb què s'obren les sessions plenàries, el ple va tractar consecutivament dos punts relacionats amb els drets de les dones. D'una banda els sindicats CCOO i UGT del Baix Llobregat, representats per Eva Rosas y Vicky Corbacho, respectivament, van presentar una moció de suport a la vaga general parcial del 8 de Març a la que l'Ajuntament dona suport. En paraules d'aquestes representants, "ara és el moment de plantar-se i passar a la reivindicació i la mobilització per superar un sistema de desigualtat". La moció es va aprovar amb els vots a favor de tot el consistori a excepció de l'abstenció del PP i de C's en els dos punts que feien referència a la vaga.
D'altra banda l'equip de govern va portar a la sessió plenària una moció sobre la manca de personal i necessitat de millora de les condicions de treball de la plantilla del SIE del Baix Llobregat. La regidora de Dones i Polítiques d'Igualtat, Lidia Muñoz, afirmava que "demanem a Afers Socials de la Generalitat explicacions sobre la situació del SIE, i reclamem recursos adequats contra la violència masclista". La moció es va aprovar per unanimitat per tots els grups municipals.
Pensions i d'altres mocions
La defensa de les pensions també va ser un dels temes principals tractats en el ple de febrer, abordat en dos punts separats però coincidents en la temàtica. La Comissió de jubilats i jubilades de Sant Feliu de Llobregat va defensar al ple, en paraules del seu portaveu Pedro Martínez, una moció de suport al Manifest per unes pensions dignes. La moció va comptar amb els vots a favor de tots els grups, a excepció de l'abstenció del PP i d'un regidor de VSF, fet que Martínez va postil·lar afirmant que "ens hem de felicitar perquè la majoria de partits polítics, almenys de boca, doneu suport a la moció".
El mateix resultat en les votacions va obtenir la moció presentada pel grup municipal del PSC per establir un sistema públic de pensions amb major capacitat de redistribució i reducció de les desigualtats. El text, presentat pel regidor Javier Molina, contemplava "instar al Govern d'Espanya a adoptar mesures específiques per anar eliminant progressivament la bretxa propera al 40% existent entre les quanties de les pensions dels homes i de les dones".
La darrera moció presentada a la sessió plenària va anar a càrrec dels grups municipals d'ERC i PDeCAT, i versava sobre la llibertat dels presos polítics. En ella s'expressava el rebuig a la decisió de mantenir en presó preventiva a càrrecs electes i representants d'entitats catalanes. La moció es va aprovar amb els vots a favor d'ICV-EUiA, PSC, ERC, PDeCAT, un regidor de VSF i el regidor no adscrit, els vots en contra de C's i PP, i l'abstenció d'un regidor de VSF.
El regidor d'Hisenda Josep Maria Rañé va presentar el punt en què es va retre compte de la liquidació del pressupost municipal en l'exercici 2017. L'exercici ha llançat un romanent de 2,6 milions d'euros, segons va afirmar el regidor degut a què "el 2017 ha estat un bon any per als ingressos per temes conjunturals, però ens hem contingut en la despesa. Hem fet una despesa curosa per atendre les necessitats, sense llençar campanes al vol". El romanent es destinarà a inversions financerament sostenibles i al desenvolupament de les obres d'estiu, entre d'altres.
També en clau econòmica es van aprovar els preus públics i les bonificacions per a la Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat, que se celebrarà els propers 11, 12 i 13 de maig, amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció de l'abstenció de C's i el vot en contra del regidor no adscrit. Les actuacions i el calendari que afecten la concessió del Complex Municipal de Piscines també es van tractar en la sessió plenària de febrer. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor d'ICV-EUiA, PSC, ERC, PDeCAT, PP i el regidor no adscrit, i les abstencions de C's i VSF. Els darrers punts tractats en matèria de serveis generals de l'Ajuntament van ser aquells relacionats amb la pròrroga de dos contractes relacionats amb el manteniment de parcs i jardins, entre d'altres elements de la via pública. Ambdues pròrrogues es van aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern i el PDeCAT, el vot en contra de C's i el regidor no adscrit, i l'abstenció d'ERC, VSF i PP.
Un dels punts que comptar amb el més ampli consens en la sessió va ser l'aprovació de subvencions per a propietaris d'habitatges que els posin a disposició de la Borsa de lloguer social de l'Ajuntament. Amb l'aplicació d'aquesta i d'altres mesures l'Ajuntament aposta per l'increment en el parc de pisos de lloguer social per garantir l'accés a un habitatge a les persones més vulnerables econòmicament. Els criteris per a la concessió d'aquestes subvencions es va aprovar per unanimitat. El ple municipal també va votar l'aprovació inicial de l'establiment del servei del Casal de Joves, amb els vots a favor d'ICV-EUiA, PSC, C's, PP i el regidor no adscrit, i les abstencions d'ERC, PDeCAT i VSF.