L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha impulsat recentment una enquesta de mobilitat adreçada a la població resident, amb l'objectiu de conèixer amb detall els hàbits i les necessitats de desplaçament en dia feiner de la ciutadania. Aquesta actuació s'emmarca dins els treballs de revisió del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) que es duen a terme en el marc d'un conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona i que hauran d'orientar les polítiques de mobilitat del municipi per als anys vinents.
L'enquesta del PMUS ha registrat que el santfeliuenc/a fa un total de 136.000 desplaçaments en un dia feiner tipus, xifra que indica que més del 91% de les persones residents es desplacen habitualment, fent de mitjana 3,46 desplaçaments cada dia. Aquesta dada se situa una mica per sota respecte de la registrada l'any passat, que determinà una mitja de desplaçaments diaris per persona entre 3,5 i 4,3 desplaçaments.
Un 89,1% dels residents a Sant Feliu van a peu cada dia o quasi cada dia, sent el mode de desplaçament més habitual al municipi. Un 82,3% dels residents utilitza el transport públic, un 39,2% cada dia o setmanalment. El tercer mitjà més habitual és el cotxe com a acompanyant (68,4%). Diàriament, un 29,6% dels residents fa servir el cotxe com a conductor.
Els desplaçaments interns (amb origen i destinació dins de Sant Feliu) representen prop del 57% del total. En aquests trajectes predominen els modes actius i el transport públic, que conjuntament representen quasi el 85% de la mobilitat total. L'ús del vehicle privat és reduït i se situa en un 15%. Igualment, un 84% de les llars de Sant Feliu disposa de cotxe; un 32%, de bici, i un 25%, de moto.
Els desplaçaments de connexió (amb origen o destinació en altres municipis) suposen el 39% del total, on destaquen les relacions amb Barcelona (37%), seguida de Sant Joan Despí (9%), Sant Just Desvern (9%), Cornellà de Llobregat (8%), Molins de Rei (6%) i L'Hospitalet de Llobregat (5%). En aquest tipus de desplaçaments, l'ús del transport públic representa quasi un terç dels desplaçaments realitzats, si bé el mode principal per anar a altres municipis continua sent el vehicle privat amb un 59%. La mobilitat activa és més reduïda (8%) a conseqüència de l'increment de les distàncies a recórrer.
En conjunt, considerant tant els desplaçaments interns com els de connexió, en comparació amb els resultats de 2011, s'obté que s'ha produït un increment substancial en l'ús del transport públic, assolint quasi els 20.000 desplaçaments/dia. Els modes actius (caminar, bicicleta, vehicles de mobilitat personal...) també han incrementat el nombre de desplaçaments, destacant especialment que la mobilitat amb bicicleta, patinets o vehicles de mobilitat personal s'ha triplicat, superant els 70.000 desplaçaments/dia.
Del 60% dels residents que utilitzen els transports públics, els que més fan servir per als desplaçaments diaris/setmanals són el tramvia (24,8%) i RENFE Rodalies (25,3%). De manera general, el transport públic més emprat pels residents de Sant Feliu de Llobregat és el Tramvia (84,6%). Aquestes dades s'alineen amb els resultats anuals obtinguts de l'ús del servei d'autobusos urbans, amb uns valors propers als 500.000 desplaçaments/any, i del servei d'AMbici, amb un creixement en el seu ús molt destacat a la ciutat.
Finalment, l'ús del vehicle privat motoritzat s'ha reduït de forma notòria, situant-se en uns 46.000 desplaçaments/dia. La ciutadania que agafa el cotxe l'aparca al carrer sense pagar (49%), seguit d'aparcament privat (25%). Les zones verdes i blaves les utilitzen tan sols un 4,4% dels cotxes en moviment. L'ús del vehicle elèctric pur és encara reduït i representa menys de l'1% dels desplaçaments totals que es realitzen en un dia feiner tipus.
Com a altres resultats destacables, l'enquesta mostra una clara consolidació del teletreball com a factor substancial en la configuració de la mobilitat urbana, i una de cada tres persones treballadores manifesta fer-ho. I principalment ho fan dimarts i divendres. Dels treballadors autònoms que fan teletreball, un 70,7% té un lloc de treball fora de casa.
Quant als horaris principals de desplaçaments, l'estudi assenyala que l'hora punta és de 17 a 20 h, sent les 18 h l'hora de màxima afluència pública (fins a 150.000 desplaçaments). Des de les 7 fins a les 17h, els desplaçaments es mantenen estables en una mitja de 7.500. La durada mitjana, 20 minuts.
En darrer terme, l'enquesta incloïa un apartat de valoració subjectiva de la mobilitat, que ha permès identificar que el mode de transport més ben valorat pels residents de la ciutat és el servei urbà d'autobusos, amb una nota de 7 sobre 10. També ha fet palesa la necessitat de dur a terme millores en les xarxes de vianants i de transport públic (en aquest darrer, especialment en l'àmbit interurbà); de millorar la seguretat viària i dels vianants; d'ampliar la cobertura, les connexions i la qualitat del transport públic, i de millorar l'accessibilitat de l'espai urbà (voreres, guals, etc.).
L'Ajuntament agraeix la participació de les persones enquestades i reafirma el seu compromís amb una mobilitat més saludable, segura i sostenible per a tota la ciutadania.
Dades de l'enquesta
L'enquesta ha estat realitzada per l'Institut Opinòmetre entre l'11 i el 17 de febrer de 2025, mitjançant entrevistes telefòniques, i ha comptat amb una mostra representativa de 400 persones residents a Sant Feliu de Llobregat majors de 16 anys, amb un marge d'error de ±4,87%. Els resultats s'han contrastat amb els obtinguts de l'enquesta que es va realitzar en el marc de l'anterior PMUS, l'any 2011, i amb els que s'obtenen anualment de l'Enquesta de Mobilitat en Dia Feiner (EMEF).