El Reglament de Participació ciutadana i col·laboració o la modificació i adequació de l'organigrama, catàleg de llocs de treball i plantilla van ser alguns dels temes que van centrar les intervencions al ple municipal de maig, celebrat dijous 31 de maig.
En el transcurs de la sessió es van debatre i votar fins a 7 mocions, tant de caràcter local com general. La primera d'elles va ser un text que presentaven un conjunt d'entitats de persones amb discapacitats per reconèixer la tasca del cientìfic Stephen Hawking, i incloure el seu nom en el nomenclàtor municipal, moció que es va aprovar per unanimitat. També va rebre el vot unànime de tot el consistori la moció presentada pel Consell Solidari, per manifestar la seva solidaritat amb les víctimes i familiars de Palestina, i sol·licitar que es promogui el diàleg.
Els grups municipals d'ICV-EUiA, Cs i el regidor no adscrit van portar a aprovació de la sessió plenària una moció per expressar el rebuig frontal al tancament de línies de P3 al Baix Llobregat, que també es va aprovar per tots els i les integrants del ple. Per la seva banda el grup municipal de Cs va presentar una moció perquè s'habilitin espais a la via pública per seguir els partits de la selecció espanyola de futbol. El text es va rebutjar amb els vots en contra de l'equip de govern, ERC, PDeCAT, un regidor de VSF i el regidor no adscrit, i els vots a favor de Cs, un regidor de VSF i PP.
La resta de mocions d'àmbit general van incloure dues que explicitaven el seu suport al professorat de l'institut Palau de Sant Andreu de la Barca, una d'elles presentada pels grups municipals d'ICV-EUiA, ERC, PDeCAT i el regidor no adscrit, i una altra alternativa pel grup municipal del PSC, sorgida del centre escolar de l'instititut. Ambdues van ser aprovades, la primera d'elles amb els vots a favor dels grups que l'impulsaven, els vots en contra de Cs i PP, i les abstencions del PSC i VSF; i la segona, amb el vot a favor de l'equip de govern, ERC i el regidor no adscrit, i les abstencions de Cs, PDeCAT, VSF i PP. Per la seva banda la regidora de Salut Pública i Consum Lourdes Borrell va presentar una moció sobre la universalització dels serveis sanitaris i la lluita contra les llistes d'espera, que es va aprovar amb els vots a favor d'ICV-EUiA, PSC, ERC i PDeCAT en els punts 1 i 2, Cs, VSF i el regidor no adscrit, el vot en contra d'ERC en els punts 3 i 4, i les abstencions del PDeCAT en els punts 3 i 4 i el PP en la resta de punts.
Nou Reglament de Participació
Un dels punts que copar part de les gairebé 5 hores de durada de la sessió plenària va ser l'aprovació inicial del Reglament de Participació ciutadana i col·laboració. El regidor de Participació Ciutadana Javier Molina va presentar al ple aquest text que ve a substituir l'anterior reglament que de 1998, i que en paraules del regidor "es la herramienta para empoderar a la ciudadanía de Sant Feliu en la vida municipal". El representant polític va posar en valor la feina conjunta realitzada a través de la Ponència amb representació de tots el grups polítics municipals, que s'ha reunit 6 cops en el darrer any, i que ha cristal·litzat en un regulació "inspirada en el Gobierno Abierto".
Entre d'altres contempla no només l'articulació de processos participatius, sinó també la possibilitat de realitzar consultes ciutadanes, la gestió col·laborativa d'espais i equipaments i un exhaustiu sistema de garanties. En paraules de Molina (féu clic per escoltar l'àudio), "se cuenta con una comisión de garantías como órgano responsable de velar por la eficaz realización de cualquiera de los medios de participación, formada por un regidor de cada grupo, tres ciudadanos designados por el alcalde o alcaldesa a propuesta de entidades ciudadanas, y personal técnico del Ayuntamiento". Després d'explicitar el compromís de desplegar el reglament a partir de la seva aprovació definitiva i comunicar-ho de manera eficaç a la ciutadania, el punt es va aprovar de manera unànime per tot el consistori.
La transformació arriba als llocs de treball
Un altre tema estratègic plantejat en la sessió plenària de maig va ser la modificació i adequació d'organigrama, catàleg de llocs de treball i plantilla. El responsable de presentar aquest tema molt important va ser el regidor d'Organització Manel Martínez, qui va desgranar els detalls en els canvis que hi haurà en l'Ajuntament. Aquesta adequació, derivada del desplegament de l'estratègia de transformació cultural i organitzativa aprovada al ple de març, contemplen entre d'altres la creació de noves places, el gruix de les quals van a parar a l'àmbit de l'administració digital i un parell que sí es creen per obligació normativa. Segons Martínez amb aquests canvis a millor "la voluntat no és incrementalista; el que fem és buscar la simplificació i generar suports i àmbits que siguin més transversals per poder atendre millor les necessitats dels serveis". El punt es va aprovar amb el vot a favor dels dos grups que integren l'equip de govern, ERC i PDeCAT, els vots en contra de Cs i un regidor de VSF, i les abstencions d'un regidor de VSF, PP i el regidor no adscrit.
Aposta per serveis clau
Tots els regidors i regidores del ple municipal van aprovar per unanimitat l'aportació econòmica que l'Ajuntament destina per al desenvolupament del Servei d'Intervenció Especialitzada SIE. Aquesta aportació està destinada a l'ús del local on es desenvolupa aquest servei, que atén dones que pateixen violència de gènere i els seus fills i filles. Encara en l'àmbit dels Serveis Generals, es va sotmetre a aprovació en la sessió plenària els preus públics per a la prestació de serveis educatius 0-3 anys i musicals, punt que es va aprovar amb el vot a favor d'ICV-EUiA, PSC, ERC, un regidor de VSF I PP, el vot en contra de l'altre regidor de VSF, i les abstencions de Cs i el regidor no adscrit. El ple municipal també va aprovar l'ampliació del termini de presentació dels estats financers d'El Complex Municipal de Piscines amb els vots a favor de tots els grups a excepció de l'abstenció de VSF.
Després de l'aprovació inicial al passat ple de febrer del servei del Casal de Joves, el consistori va aprovar definitivament el seu establiment amb els vots a favor d'ICV-EUiA, PSC, Cs, PDeCAT, PP i el regidor no adscrit, i les abstencions d'ERC i VSF. Va comptar igualment amb l'abstenció del grup d'ERC el punt del ple mitjançant el qual se suspèn l'ordenança reguladora de la implantació i funcionament dels clubs socials de cànnabis per no existir regulació general, que va comptar amb els vots a favor de la resta de grups.
També va tenir cabuda en el ple la concessió de subvencions a diverses entitats ciutadanes, que es van aprovar amb els vots a favor de tots els grups a excepció de les abstencions de VSF en totes elles, i l'abstenció puntual de Cs en aquella adreçada a l'Ateneu Santfeliuenc.