Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
23/01/2022 07:01:58

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Presentació

Arran de la guerra civil a Siria i de conflictes armats que s'estan produint a països de la Mediterrània s'ha provocat una crisi humanitària que porta a milers de persones a fugir dels seus països d'origen i desplaçar-se cap a Europa.

Segons dades de l'ACNUR, aproximadament 322.000 persones han creaut la Mediterrània durant el 2015, la majoria com a refugiades, fugint de la violència i la persecució, de les quals almenys la meitat provenen de Síria. A més, es compta que 2.750 persones han desaparegut o mort en els primers vuit mesos de l'any 2015 i es preveu que el nombre d'arribades a Europa fins a finals d'any continuï augmentant. 

Davant la preocupació per aquesta crisi humanitària l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i les entitats solidàries de la ciutat han començat a planificar un seguit d'accions a dur a terme com a ciutat d'acollida de persones refugiades. Una de les primeres mesures acordades ha estat engegar una campanya de recollida de diners. En aquest sentit, l'Ajuntament farà una primera aportació de 6.000 € del romanent d'emergències del pressupost de Solidaritat i Cooperació. Entitats i particulars poden fer aportacions en diferents comptes del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i de Creu Roja (s'indiquen al final del text). Paral·lelament es faran activitats de sensibilització a la ciutat per donar a conèixer les accions d'ajuda a la població i alhora promoure la col·laboració.

Les accions de solidaritat previstes segueixen els criteris establerts pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, organització formada per ajuntaments catalans i altres organitzacions municipalistes, entre les quals l'Ajuntament Sant Feliu, que vetllen pels pobles més desfavorits, i que fa uns dies va celebrar una reunió d'urgència amb tots els membres per coordinar el suport a la població refugiada víctima dels conflictes armats a l'àrea mediterrània. 

En concret, s'han definit quatre moments o fases d'actuació. En primer lloc, es recolliran recursos econòmics per garantir les necessitats bàsiques (alimentació, salut i higiene) durant les rutes de fugida de les persones refugiades. Els diners recollits seran per a les ONG's i agències que coordinen l'assistència durant els trajectes com ara Creu Roja, ACNUR o Metges Sense Fronteres, entre altres.  

Una altra fase de l'ajuda inclourà el suport als municipis que acullen les persones refugiades en escoles, pavellons o altres espais públics perquè descansin i puguin continuar el seu camí. Tot i que ni el territori català ni l'espanyol formen part de les rutes de fugida, es crearan canals de contacte amb els municipis d'altres països que sí ho són per ajudar-los a fer front a les despeses que els genera aquesta assistència. 

L'Ajuntament i les entitats solidàries de Sant Feliu també treballaran en la planificació i organització de la rebuda de les persones refugiades d'aquí 3 o 4 mesos, tenint en compte que molts no tindran recursos econòmics, ni habitatge ni recursos jurídics.  

El darrer aspecte de l'ajuda suposa l'acollida i allotjament de les persones en territori català. En el cas de Sant Feliu, la ciutat té llarga experiència ja que des de la Creu Roja es gestionen tres pisos des de fa anys per a les persones que sol·liciten asil. Així doncs, el dispositiu d'acollida que inclou suport psicològic, ensenyament de la llengua i de l'entorn, així com integració en la ciutat són serveis que ja funcionen. 

Les persones que vulguin col·laborar d'una manera o una altra es poden posar en contacte amb l'Ajuntament a través de l'adreça de correu electrònic ciutatacollidora@santfeliu.cat o dirigint-se directament a l'Oficina d'Atenció Ciutadana.

Llarga tradició solidària 

Sant Feliu va iniciar l'any 1984 les accions de solidaritat i cooperació amb altres pobles. Així, al llarg d'aquests anys s'han dut a terme campanyes d'ajut a persones refugiades del poble sahrauí, als afectats per la catàstrofe nuclear de Chernobil o a la població que va patir la guerra dels Balcans. Ara, amb el conflicte de Síria, Sant Feliu fa un pas més davant la gravetat de la situació creada en els darrers mesos per l'èxode massiu de refugiats cap a Europa per esdevenir ciutat refugi, una proposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la qual s'han sumat més municipis per tal de crear una xarxa d'assistència i solidaritat. 

Salta a la part superior