Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
28/01/2020 10:22:44

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Edat contemporània

Al llarg de l'època contemporània s'han produït transformacions de gran transcendència en tots els àmbits: demogràfics, econòmics, socials, polítics i de mentalitat. La població va passar dels 1.895 habitants (l'any 1787) als 43.007 habitants  al 2008. La vila va créixer i es va transformar en ciutat. Es van crear nous barris més amunt de la via del tren i el nucli urbà es va apropar al riu per mitjà de l'eixamplament del tradicional barri de Falguera.

Ferrocarril.

L'agricultura, essencialment de subsistència fins aleshores, es va diversificar i intensificar, i es va transformar en una agricultura de mercat. L'últim terç del segle XIX es va iniciar la industrialització a Sant Feliu a partir del tèxtil. En el segle XX el sector secundari es va diversificar amb el desenvolupament de la indústria química, metal·lúrgica i de la construcció. Paral·lelament, es va produir un desenvolupament del sector dels serveis.

Durant l'època contemporània es va passar de l'antic règim -basat en l'absolutisme i en una societat fonamentada en uns privilegis als quals s'accedia per l'herència i no pel treball- a una societat democràtica, fonamentada en els principis constitucionals i en la igualtat de drets. Aquest procés va ser llarg i va evidenciar contradiccions socials que es van fer evidents en molts moments, com la Guerra del Francès, les guerres carlines, la Guerra Civil -amb la consegüent repressió i exili-, el franquisme i l'etapa de la transició democràtica.

Entre els anys 1939 i 1945 va ser quan la repressió judicial es mostrà més dura. Les presons eren plenes i l'any 1944 hi havia 31 santfeliuencs declarats ciutadans en llibertat condicional, i dos d'ells encara estaven en situació de desterrament condicional després d'haver sortit de la presó. La dècada dels quaranta va estar marcada també per les dures condicions de vida: a la repressió cal afegir-hi les dificultats que tenia la majoria de la població per cobrir les necessitats més bàsiques.

La democràcia va arribar als ajuntaments amb les primeres eleccions municipals del 3 d'abril de 1979. A Sant Feliu, tot i els intents del PSUC de fer un programa comú i fins i tot una llista única amb el PSC-PSOE i CiU, es van presentar vuit candidatures diferents. Els quatre primers anys (1979-1983) van obligar a un pacte polític de progrés (PSUC, PSC-PSOE i CIU) per afrontar de forma unitària les primers mesures de canvi: plans d'ocupació, pavimentació de carrers i millores en l'enllumenat públic, l'educació i la salut.