L'alcaldessa Lídia Muñoz i el regidor d'Habitatge Aitor Rivera, juntament amb els portaveus dels grups municipals que integren el consistori, han assistit a l'acte d'inici d'obres de 90 habitatges de protecció oficial en el solar situat a la confluència dels carrers de Clementina Arderiu amb Marquès de Monistrol. També hi ha assistit el Sr. Alfons Thió com a representant de la la Fundació Família i Benestar, entitat a la qual l'Ajuntament ha atorgat el dret de superfície per a la construcció i gestió de l'edifici. Amb aquest acte es dona el tret de sortida a la construcció dels pisos, després que el passat 21 d'octubre es realitzés una primera visita de col·locació de primera pedra amb un nombre reduït d'assistents, per tal de garantir les mesures de seguretat.
L'alcaldessa Lídia Muñoz ha volgut destacar la importància d'aquesta nova promoció, "que compleix una doble funció: posa a disposició habitatges amb serveis per a persones majors de 65 anys amb autonomia; i incrementa el número de pisos a la borsa d'habitatge, ja que les persones que hi accedeixin hauran de llogar el seu pis per aquesta via en cas de ser propietàries".
Aquesta és una de les accions emmarcades dins del Pla Local d'Habitatge, document, en paraules del regidor Aitor Rivera, "des del que s'està impulsant la creació i consolidació d'un parc públic d'habitatge per tal de garantir el dret a l'habitatge a tota la ciutadania, en especial a les persones dels col·lectius més vulnerables".
En el transcurs de la visita a les obres, l'equip d'arquitectura ha detallat les característiques principals d'aquesta promoció, així com la distribució general de l'edifici. Entre d'altres, aquest comptarà amb serveis comuns que inclouen recepció, sala polivalent, sala de vigilància, cambra de neteja i cuina amb menjador, així com serveis i banys, passadissos, sales i terrasses comunes i aparcament.
La signatura que possibilitarà la construcció d'aquests habitatges estava contemplada en l'acord que es va aprovar en el Ple municipal d'abril de 2019, i atorga un dret de superfície de 75 anys, amb una possible pròrroga de 24. La Fundació, que té experiència en gestionar habitatges amb serveis de lloguer en diverses localitats com Barcelona, Gavà o Terrassa, assumeix el finançament de la inversió, construint i gestionant el lloguer, els serveis comuns i els serveis de l'edifici fins a l'extinció del dret de superfície, quan l'edifici retornarà a la gestió de l'Ajuntament. Es preveu que les bases per a aquesta promoció s'aprovin al 2021, el sorteig en el primer trimestre de 2022 i la finalització de l'edifici i lliurament de claus a principis de 2023.
Espais i serveis d'acompanyament a la vellesa
La planta baixa de l'edifici disposarà d'un espai que funcionarà com un equipament amb serveis, dirigits no només als residents de l'edifici sinó a tota la ciutadania de Sant Feliu. Durant el desenvolupament del projecte es podran incorporar d'altres serveis, una vegada es concreti més acuradament el programa funcional, sempre que s'adrecin als col·lectius als quals es destinen els habitatges.
Els objectius d'aquesta promoció són:
- Prioritzar l'autonomia i el benestar de la gent gran usuària, cercant la millor resposta perquè les persones que utilitzen les instal·lacions tinguin la possibilitat de viure de manera agradable i utilitzar els serveis de forma independent, tenint en compte les seves necessitats.
- Una visió integradora, perquè els usuaris i usuàries continuïn mantenint les seves relacions personals, facilitant i propiciant l'accés i la relació amb les persones visitants.
- Fomentar la participació de l'entorn, facilitant espais de participació a la comunitat i adaptant els serveis a les demandes o necessitats de les persones usuàries.
- Potenciar l'economia social i solidària del territori, treballant en xarxa amb altres entitats i generant sinèrgies per a la inserció social de col·lectius desfavorits.